設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Cogor

[CD機] 關於SACD 問題

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

mdo 發表於 2015-12-9 17:27
https://www.avforums.com/review/pioneer-bdp-450-universal-3d-blu-ray-player-review.468

Yes. BDP 4 ...

咁想再請教
咁我如果用 Pionner BDP-180 播放SACD layer,咁呢部機能否經HDMI bitstream 去 Denon AVR-X1200W 解碼出原有SACD layer 音效?
定還是要 要用 RCA 去amp 先出到 SACD layer 音效?
如兩者都得,咁那種接駁方法有最佳SACD layer 音質?

咁部先鋒BDP-180平時播藍光,如HDMI 及 RCA 都有插,會唔會得立體聲,或有聲冇畫?
咁如果我播SACD multi channel , 咁部先鋒BDP-180 出唔出到,呢個時候,是否沿用RCA 定其他線去amp ?
還望賜教
我查過我部amp 能夠直接從USB 手指播放 最高2.8MHz DSD
(Post76 Android 手機版送出)

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

HDMI 跟RCA 同樣能重播SACD DSD signal, 那種駁法音色較好,我既冇BDP180, 亦冇隻Denon amp, 這些比較主觀問題,好難答,客觀事實係,用HMDI是amp解碼,用RCA是player解碼。

明白新手會有好多問題,大家都做過新手,但何不google一下呢?這不是更有樂趣嗎?我的音響知識90%是從google及av舖sales得來的,見師兄對這部BDP180似乎興趣甚大,何不直接去試聽?

我在Google 打HDMI vs RCA得出以下link,師兄可拜讀一下,概念清悉了,便知道如何架構你的系統

http://science.opposingviews.com/hdmi-cable-vs-rca-17704.html

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

mdo 發表於 2015-12-11 14:38
HDMI 跟RCA 同樣能重播SACD DSD signal, 那種駁法音色較好,我既冇BDP180, 亦冇隻Denon amp, 這些比較主觀 ...

多謝提點,但有師兄講過用HDMI bitstream 去amp, 部SACD PLAYER 會輸出唔到 SACD LAYER signal !

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Sony 為保障自己版權收入而禁止SACD Player 可輸出DSD signal, 只有兩個例外,一是HDMI, 二是同廠器材之間之proprietary connection, 例如Esogetic (唔知有冇串錯)SACD Player經自家線駁去Eso之Amp, 所有standard connection (optical, coaxial等...)皆不可

HDMI是一定可過DSD的,我對bitstream的理解是digital signal,除非我理解錯,HDMI可透過bitstream setting而傳送DSD signal應是對的描述

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

mdo 發表於 2015-12-11 15:17
Sony 為保障自己版權收入而禁止SACD Player 可輸出DSD signal, 只有兩個例外,一是HDMI, 二是同廠器材之間 ...

咁即是話,我用HDMI 輸出SACD 層訊號去amp,部amp 會顯示DSD ?

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,如果你部Amp在播DSD是會顯示DSD字樣,then yes. 你要check check manual你部機的display是什麼。正如我所講,最重要是清悉概念,BDP>HDMI>amp, 冇可能唔係DSD, HDMI can only carry digital signal, 如果你播的是SACD Layer, 冇可能唔係DSD

星級玩家

Cogor 發表於 2015-12-11 14:55
多謝提點,但有師兄講過用HDMI bitstream 去amp, 部SACD PLAYER 會輸出唔到 SACD LAYER signal !
(Post7 ...

Sorry,係我錯,因為冇用AVAMP聽歌好耐了。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔想潑師兄冷水,響師兄現有器材同BDP180播SACD,個人猜測,怎樣駁唔會有大分別,我甚至懷疑播SACD layer 跟Cd layer會否有驚天地 泣鬼神的分別。影響到音質我會認為有以下因素
1)電源
2)解碼
3)干擾

1) Assume BDP 跟Amp同一電源,then no difference
2) BDP 跟Amp解碼,理倫上它們收到的bit data 是一樣(實際上亦應一樣),解出來的高下就是所謂能否做到bit perfect,其中最重要一環是jitter的多少,時差越大,環原出的analog波型便跟原本的出入越大,我認真地懷疑BDP180跟你在用的Denon amp會有大分別
3)干擾,衆所週知AV amp 干擾極大,但我想轉盤的干擾亦不細,這因素我想是平手

不是睇小師兄器材,在AV amp上聽歌,我想難有絕好表現,在此大前提下,用HDMI會較方便,一條線搞掂video, stereo and multichannel. 過份吹毛求疵追求音色提升,我認為絕不化算,倒不如影音分家。當然,嘗試各種駁法而研究音色的改變,從中學習而得到樂趣,我是舉腳support的

不要為聽SACD而聽SACD, 不然很快便覺得BDP180唔掂,又要再upgrade,那便浪費金錢。pioneer 有套西裝,SACD PLAYER加一部2 channel amp, model 好似係A-10K 同唔知乜model, 應該五六千有找,有蛇有得試聽,我聽過認為對得住價錢,但他們在電源做了手腳,加咗部唔知乜電源處理定線性電,聽講成二千幾三千大洋,唔買嗰部電源可能冇咁好聲。若位置許可,個人認為必KO 你套Denon AV amp 聽歌

純個人意見亂up,不喜當我發up風算

黑鑽玩家

mdo 發表於 2015-12-11 16:20
唔想潑師兄冷水,響師兄現有器材同BDP180播SACD,個人猜測,怎樣駁唔會有大分別,我甚至懷疑播SACD layer 跟 ...

同意, 我都有BDP180, 無可否應, 咁嘅價錢, 絕對超值. 可惜機身解碼音色又尖又薄, 當0ptical 去外置解碼, d分析力音樂感返翻嚟.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

WCHK 發表於 2015-12-11 21:08
同意, 我都有BDP180, 無可否應, 咁嘅價錢, 絕對超值. 可惜機身解碼音色又尖又薄, 當0ptical 去外置解碼,  ...

師兄,我都是用呢部機。
小弟有個疑問
BDP-180背面我有插HDMI 及 RCA (即紅白L/R),部BDP-180入面所有音效設定都用預設值,咁部BDP-180會自己解碼SACD ,定交予amp 去解DSD 信號,以及部BDP-180會用HDMI 出聲,定會用RCA 出聲?望賜教
附圖,望提供更多資料