設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Cogor

[CD機] 關於SACD 問題

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Cogor 發表於 2015-12-8 16:44
因我是初哥,家裡有大量近年再版嘅廣SACD,想入部可以播到SACD,就心滿意足啦,入門都冇所謂,因家中部整 ...

http://www.hkpioneer.net/ct/products_detail.php?id=660
Cocktail Audio x40   Acoustic Revive 8800
oppo sonica
audia flight 3
LYNGDORF SDA2400   Tunami Terzo XX V2
Elac Bs 243    243.3     Inakustik Ls-603 Oyaide TUNAMI ll SP-Y  v2

星級玩家

Cogor 發表於 2015-12-8 16:44
因我是初哥,家裡有大量近年再版嘅廣SACD,想入部可以播到SACD,就心滿意足啦,入門都冇所謂,因家中部整 ...

咁其實你係唔會感受都任可威力

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

flight 發表於 2015-12-8 16:57
http://www.hkpioneer.net/ct/products_detail.php?id=660

多謝提供資訊。除此之外,還有其他品牌有差不多功能,但價錢又相約?
(Post76 Android 手機版送出)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

kc2wong 發表於 2015-12-8 16:59
咁其實你係唔會感受都任可威力

咁當然冇貴價機咁勁啦,但我知道我現在播SACD 嘅CD 層是用普通飛利蒲藍光機經HDMI 入Denon AVR-X1200W , 然後用套5.1.2嘅前置Teac 書架喇叭出玩立體聲,都已經比起以前套Sony Mini Hifi 靚幾倍聲啦

星級玩家

Cogor 發表於 2015-12-8 17:09
咁當然冇貴價機咁勁啦,但我知道我現在播SACD 嘅CD 層是用普通飛利蒲藍光機經HDMI 入Denon AVR-X1200W ,  ...

如果hdmi入AMP播SACD,只係會play緊CD層。要用RCA入AMP先至會play緊SACD layer。用部平價BD機decode會SACD,出嚟機效果我唔覺得會比部AMP decode CD為好。

黑鑽玩家

It is debatable whether DSD decoded by AV amp is better or decoded by SACD player is better.  However, it is true that DSD on SACD can be transmitted via HDMI to a proper AV amp.  The "DSD" icon on the AV amp will light up.

星級玩家

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

最平播到SACD應該係呢隻:Pioneer BDP-180

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

mdo 發表於 2015-12-8 16:11
那是入門型號了,估計是BDP-450

呢部先鋒 BDP-450  ,如要讀取SACD 層,可以經HDMI 去 Denon AVR-X1200W 解碼出DSD 嗎?

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Cogor 發表於 2015-12-9 11:54
呢部先鋒 BDP-450  ,如要讀取SACD 層,可以經HDMI 去 Denon AVR-X1200W 解碼出DSD 嗎?
(Post7 ...

https://www.avforums.com/review/pioneer-bdp-450-universal-3d-blu-ray-player-review.468

Yes. BDP 450 is capable to output bitstream. You have to check if your amp can decode dsd