設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 新手音色求教

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位師兄好, 小弟最加入兩聲道大家庭. 可惜小弟身邊並無好此道者, 所以難找前輩指導. 希望大家可以指教一下.

家中有三套不同系統, 分別是:
1. ArCam irDAC + Forte model 40 pre-amp + Forte model 1a power-amp + KEF LS50

2. Sony PHA-2 (Line out) + 科寶Mini-Galaxy 1 + Celestion 不知名舊喇叭 (一個特別設計, 一個中央音箱有左右兩隻喇叭+兩隻小型衛星喇叭)

3. Sony PHA-2 (Phone out) + Shure 425

所有音源都是MOOV Hi-Fi 或 CD (iTune 錄AIFF 格式)

如果要排, 我鐘意聽係2 > 1 > 3.

我個人最鐘意第二套系統啲聲. 雖然無第一套咁清, 但啲聲好暖, 好有音樂感, 聽得比較舒服. 第一套其實好清, 但就好淡. 每一樣野都聽得好清楚但唔似一首歌,似十六條TRACK 分開各自播咁. 聽得唔舒服.

我試過為第一套系統換咗DALI ZENSOR 1, 表現比較暖, 但低音和高音變得比LS50 差好多. 同埋有一種怪怪地的有啲野震緊的聲音.

我又試過第一套系統上用第二套系統上的CELESTION 喇叭, 其實表現很好, 比ZENSOR 1 更暖更有音樂感, 但就更加唔清. 同理呢隻喇叭我覺得配科寶Mini-Galaxy 1會更暖更好聽. 所以就拆番出嚟比科寶Mini-Galaxy 1用.

問題係, 我第一套系統都算投資了不少 (不計朋友贈送的FORTE 前後級, 單計買LS50+ ArCam irDAC) 都已經比第二套系統貴兩三倍. 沒有理由比不上第二套系統的. 我個人希望改善第一套系統, 但因為是新手所以希望師兄們指教.

我覺得有以下幾個可改良空間.

1. LS50 沒有喇叭座, 只是放左我現時用來睇戲的YAMAHA 座地喇叭上. 而且沒有配喇叭腳.
2. 線材完全不講究, 基本上都是鴨記買的. 老闆話係純銀線, 但只賣50蚊一呎我個人偏向相信佢只係導銀線. 是否應該改回有品牌的銅線
3. 可能石前石後並非我所喜歡的聲音, 否則沒可能一套4000上下的胆合拼已經KO 一套CLASS A 前後石. 是否應該把FORTE MODEL 40 換成科寶的前級或YS-AUDIO 的BALANCED A2-PLUS 呢?
4. 擺位, 因為家裡空間就這麽多, 我已經兩隻LS50 中間有五呎多少少, 後面離牆30CM 左右. 我離開約六呎聽.

因為我是初學者, 我雖然可以到處試聽, 但怎麼試聽也沒有模擬到和家裡的器材的配搭的結果. 希望各位師兄可以指教一下, 等小弟有個方向開始探索. 謝謝。

銀級玩家

小弟無意中再發現我的CELESTION 喇叭MODEL 應為THIRD DIMENSION...

星級玩家

nevermindband 發表於 2015-12-5 14:16
小弟無意中再發現我的CELESTION 喇叭MODEL 應為THIRD DIMENSION...

放咗第一套佢,唔洗哂心機。

1萬

白鑽玩家

我是, 超級無敵, 宇宙最強, 天下第一, S

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

T + D 計劃

賣掉所有

Get Teac UD/NT-503 + Dynaudio X14A
https://twitter.com/xerxeshowie1
超級無敵宇宙最強天下第一Super寫手

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Have you ever tried ArCam irDAC+科寶Mini-Galaxy 1+KEF LS50?
Gustard X20U (Acrolink 4020iii,Oyaide M1/F1)
Audio Exp. Symphonies Plus-DX (Acrolink 4020iii,Oyaide M1/F1)
Accuphase A46 (PS-Audio AC12)
Proac D18 (Oyaide Tunami II V2 x 2)
AQ Niagara, AQ Columbia

銀級玩家

FelixTheCat 發表於 2015-12-6 00:39
Have you ever tried ArCam irDAC+科寶Mini-Galaxy 1+KEF LS50?

多謝FELIXTHECAT 師兄賜教.

今日起身立即試試用新組合,ARCAM irDAC + 科寶Mini-Galaxy I + LS50 試聽。

結論係兩頭唔到岸的感覺。 

此組合的確比ARCAM irDAC + Forte Model 40 + Forte Model 1a + LS50 暖少少(不如話的聲矇咗會貼切啲)。但遠不夠Sony PHA-2 + 科寶Mini-Galaxy I + Celestion Third Dimension 組合暖。實在差很多。 

從分析力角度睇,新組合當然不及ARCAM irDAC + Forte Model 40 + Forte Model 1a + LS50,另我驚訝的是連完本的Sony PHA-2 + 科寶Mini-Galaxy I + Celestion Third Dimension也比不上,差好遠果隻。完全好似無咗幾條音軌咁。啲聲好似壓住一舊舊咁。低音方面的損失最為明顯。

另外有一個新發現,就係新組合下啲聲好無氣無力,成日覺得好LAP咗。不知道這是否就是平時爬文師兄們說,LS50 如果AMP推唔好會仲衰過普通喇叭

總結而言。新組合在暖的少量提升,大大不能抵銷在分析力的重大損失。同埋無咗音樂感。 

暫時Sony PHA-2 + 科寶Mini-Galaxy I + Celestion Third Dimension 最為平均,聲暖,有力,有音樂感。但就係分析才差咗啲。

今日行山回來會把ARCAM irDAC配落科寶Mini-Galaxy I + Celestion Third Dimension再試。

補充一句,小弟聲流行歌多。主力聽胡琳,陳潔麗等翻唱歌。間中聽80's Canto-pop。

銀級玩家

FelixTheCat 發表於 2015-12-6 00:39

FELIXTHECAT師兄,今晚試咗一下。排名如下:

1. PHA-2 + 科寶Mini-Galaxy-1 + Celestion third dimension = 暖, 有音樂感, 偏重低音,男聲, 清晰度一般.

2. ARCAM irDAC + Forte model 40 + Forte Model 1a + LS50 = 冷, 無音樂感, 偏重女聲和WOODWIND/BRASS, 非常清晰

3. PHA-2 + Forte model 40 + Forte Model 1a + LS50 = 冷, 更無音樂感, 偏重女聲, 清晰在1,2之間

4. ARCAM irDAC + 科寶Mini-Galaxy-1 + Celestion third dimension= 暖, 無音樂感, 十分偏重低音, 好濃唔討好, 非常不清晰

5. ARCAM irDAC + 科寶Mini-Galaxy-1 + LS50 = 輕微偏暖, 完全無音樂感, 無氣無力, 偏重男聲, 非常極不清晰

6. PHA-2 + 科寶Mini-Galaxy-1 + LS50 = 輕微偏暖, 完全無音樂感, 無氣無力, 偏重男聲, 非常極不清晰

最後如果結果是這樣的話, 是否可以顯示到我個人的偏好和系統的差異呢?煩請教一下我可以如果調整現有的設備呢?謝謝賜教!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

nevermindband 發表於 2015-12-6 23:16
FELIXTHECAT師兄,今晚試咗一下。排名如下:

1. PHA-2 + 科寶Mini-Galaxy-1 + Celestion third dimension ...

小建議,換對喇叭線重試2&3:試下去SSP買D cheap cheap銅喇叭線,整體線身和每條銅絲也粗DD那種,不要太幼。但什麼金銀,鍍什麽什麽就不要了。如果不怕肉酸或家裡之前裝修有用剩的,一D人地做入牆身4mm嘅單支銅電線也可。應該可修正冷的問題。

先試方向,試啱才買靚嘢,不要心急
Gustard X20U (Acrolink 4020iii,Oyaide M1/F1)
Audio Exp. Symphonies Plus-DX (Acrolink 4020iii,Oyaide M1/F1)
Accuphase A46 (PS-Audio AC12)
Proac D18 (Oyaide Tunami II V2 x 2)
AQ Niagara, AQ Columbia

銀級玩家

FelixTheCat 發表於 2015-12-6 23:49
小建議,換對喇叭線重試2&3:試下去SSP買D cheap cheap銅喇叭線,整體線身和每條銅絲也粗DD那種,不要太 ...

多謝師兄賜教。今日放工又返屋企搵條陳年跟機(另一部)的舊銅線出來試試。

和上次試DAC不同,因為DAC只要SET好就可以叫老婆係前級拎個制就轉到. 所以我就直接BLIND TEST寫COMMENT。今次由於要換線,實在超出老婆能協助範圍,所以無法做BLIND TEST。實在有心理影響。

Reference: PHA-2 + 科寶Mini-Galaxy + 導銀線 + Celestion Third Dimension
原組合: ARCAM irDAC + Forte Model 40 + Forte Model 1a + 導銀線 + LS50
變化一: ARCAM irDAC + Forte Model 40 + Forte Model 1a + 銅線 + LS50
變化二: PHA-2 + Forte Model 40 + Forte Model 1a + 銅線 + LS50

變化一:
最直覺的變化, 細聲咗. 以前九點鐘的音量家下要十點鐘先一樣.
暖咗少少啲. 但重點係啲聲無咁尖無咁刺耳, 聽得舒服好多, 變得比以前平衡咗
但分析力大降,單論分析力現只比REFERENCE組合好少少。
有返啲音樂感. 高音明顯減弱. 但反而聽得舒服咗.
但啲聲好濛. 同埋有少少LAP

雖然分析力大幅損失, 但其他地方都有少少改進, 一出一入我認為變化一比原組合更好.  但如果放快歌我反而喜歡原組合, 不過反正我聽快歌少, 所以就KEEP 住變化一先.

但仍然最喜歡REFERENCE組合. 我覺得家下慢慢走向我想要既聲. 但仍然未夠暖, 厚. 同埋雖然我唔太追求分析但也覺得現在分析力實在跌出我要求水平. 可以提升番少少就好啦. (不用和原組合一樣)

變化二:
變得十分平衡. 唔夠變化一暖. 仍然有少少尖. 但其實應該比REFERENCE和變化一更平衡. 但個人口味問題, 還是更喜歡REFERENCE 和變化一組合.
分析力大降,單論分析力現只比REFERENCE組合好少少。比變化一差. 比原組合差好多.
仍然無咩音樂感, 清淡如水. 但相對變化一, 高音損失較少.
同變化一一樣, 啲聲好濛. 同埋有少少LAP

請問下一步我是否應該搵條好少少的二手銅線回來玩玩呢? 其實是否由導銀轉銅會有較大變化. 而同樣是銅只是提升品質會變化會小很多呢? 唔知係唔係換比較好的銅線可以同時提升暖,厚,清三點. 謝謝賜教.

銀級玩家

sold all keep ls 50 only !

If you like ARCAM signature ! ARCAM CDS 27 + ARCAM INT AMP A29  + LS 50 !