設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] O岩O岩發現5.1音效嘅片

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
都係用返5.1好, 用任可咩THX mode, PrologicIIx Neo:6都係無直出咁好

一直以為自己用得7.1就梗係用盡7.1好啦
但呢兩日好認真咁用返最普通嘅音效唔加任何surround mode睇返O的5.1嘅戲時
好明顯用surround mode 上7.1時不論包圍感, 音場嘅密度都比用5.1時差O左
都唔明點解嚟自後方嘅聲音, 用5.1時可以比用surround mode up上7.1時還要實在,
而用7.1時好明顯係連前中置嘅聲都分薄O左, 用5.1時反而O的細析O野重聽多O左

最後得出嚟嘅結論係乜鬼surround mode都唔用就最O岩我, 所以我可以用prolgic IIz同DTS Neo X說不
可以到O的片源真真正正出到9.1, 11.1聲道先諗upgrade

以上為小小個人感想, 大家有不同意見不妨嚟討論一下

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

我都係7.1降回5.1
感覺後置係比以前實在左,
至於prolgic IIz,都覺冇咩料到.
所以都係放棄,集中火力玩5.1好過.

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

我都係7.1轉回5.1, 可能我先前係sofa貼牆, 所以7.1完全好似發揮唔到, 自己係用Y記amp, 所以都係玩front presence 好好多.

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我都係7.1轉回5.1, 可能我先前係sofa貼牆, 所以7.1完全好似發揮唔到, 自己係用Y記amp, 所以都係玩front presence 好好多.
ricoy288 發表於 2009-10-27 14:42

Even我sofa到後牆有4-5呎位, 但用5.1up上7.1都係無用5.1咁好

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

sofa貼牆無得玩7.1.....乜黎架
有錯唔好打面!
juniorx 的 Cheap Cheap AV
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=22779
My Personal Homepage
http://www.alandscape.net/

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

Even我sofa到後牆有4-5呎位, 但用5.1up上7.1都係無用5.1咁好
chhanthony 發表於 2009-10-27 14:45

師兄有冇嘗試同部機用唔同setting去睇睇有冇改善?

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

我自己既amp雖然係607,有得玩9.2,不過因怕佢唔夠力推,反而會影響原本5.1既音效,所以都係玩5.1算。

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

唔知點解我硬係覺得西片反而 5.1 效果較少, 除左個別一兩套之外, 都成日唔覺側邊和後面的聲音. 我已經將側置和後置較大4dB, 但從後面出來的聲音還是感覺不多. 但也有例外, 例如之前有師兄推薦的Haunting in Connecticut, 是西片中少有的 7.1 聲道Bluray, 而且側邊和後面成日出聲, 好嚇人...

反而港產片唔知係咪Studio重新錄過音效, 而且大部份都有7.1, 所以覺得Surround效果港產片Bluray有時比一些西片Bluray更好, 但無可否認在Dynamic Range和低頻上, 都係西片錄音好D.

進階玩家

我都覺得轉番玩5.1 ,無論包圍,力量,細緻,硬係要比7.1强

1萬

白鑽玩家

我又冇呢個問題
pinkhung 發表於 2009-10-27 14:47

晒命

sofa貼牆無得玩7.1.....乜黎架
juniorx 發表於 2009-10-27 14:50

真係用返5.1好過up上7.1

師兄有冇嘗試同部機用唔同setting去睇睇有冇改善?
ricoy288 發表於 2009-10-27 14:53

已經試過晒唔同嘅surround mode

我自己既amp雖然係607,有得玩9.2,不過因怕佢唔夠力推,反而會影響原本5.1既音效,所以都係玩5.1算。
buzz1229 發表於 2009-10-27 14:55

607好似玩唔到9.2喎, 你玩O左front height玩唔到surround back架喎

唔知點解我硬係覺得西片反而 5.1 效果較少, 除左個別一兩套之外, 都成日唔覺側邊和後面的聲音. 我已經將側置和後置較大4dB, 但從後面出來的聲音還是感覺不多. 但也有例外, 例如之前有師兄推薦的Haunting in Connecti ...
googleli 發表於 2009-10-27 15:17

聽多O的你會發覺港產條sound track好鬼假
成日得個音壓大

快O的請76上你度做家訪