設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: psb

[私人收藏] 頭版CD今生永遠錯過, 好彩及時追得返呢D...(再版分享區)

鑽石玩家

Sammi 唔見咗好耐嘅處女,好彩又可以再追得返 ..... DSD 金蝶 CD 音質仲好好添

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 6威望 +155 金錢 +155 收起 理由
NAD + 10 + 10 俾個Like你啦
Msuper + 15 + 15 禁巧彩呀
ernietse + 50 + 50 用家心得
tlsk + 20 + 20 報告非常詳盡
Grandmaster + 10 + 10 用家心得極具參考價值
窮小子 + 50 + 50

查看全部評分

銀級玩家

psb 發表於 2018-5-10 11:39
Sammi 唔見咗好耐嘅處女,好彩又可以再追得返 ..... DSD 金蝶 CD 音質仲好好添  ...

佢隻豬安仔可能都冇分食點輪到你呀psb哥哥

評分

參與人數 3威望 +85 金錢 +85 收起 理由
psb + 50 + 50 超正, 一定要加分!
Msuper + 15 + 15 依家醫學手術已經可以搵翻巧多只走失諸啦!.
tlsk + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

psb 發表於 2017-8-21 19:16
近期亦入咗呢套廣東歌 2CD,相信以前已出過頭版但冇買,又可以入得返...環球呢兩款 Boxset 出品唔錯,難 ...

記得下面呢隻係周慧敏2006復出嘅一隻好有紀念性 3CD+DVD 精選,超罕絕咗版好耐  , 咁多年來都完全冇見到,尋日 ebay 有幸撞見,即刻向 ebay 英國賣家俾錢200港元,啲歌多數有晒,為早期 Vivian 多首未有歌曲 , 混音 remixes 同相集封面作紀念。另外又見佢有頭版楊千嬅"體驗入學"CD+VCD 精選如新附 Obi-strip 側紙,為收藏索性殺埋佢慳郵費 , 分享下.....

x

評分

參與人數 5威望 +95 金錢 +95 收起 理由
tlsk + 50 + 50 超正, 一定要加分!
joan_ww + 10 + 10
Msuper + 15 + 15 係,有時只寄一只碟運費都幾貴唔化算!.
Grandmaster + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

鉑金玩家

psb 發表於 2018-5-24 22:49
記得下面呢隻係周慧敏2006復出嘅一隻好有紀念性 3CD+DVD 精選,超罕絕咗版好耐  , 咁多年來都完全冇見到 ...

没看过周慧敏这豪华精选专辑, 谢分享!

評分

參與人數 4威望 +125 金錢 +125 收起 理由
tlsk + 50 + 50
psb + 50 + 50 超正, 一定要加分!
joan_ww + 10 + 10
Msuper + 15 + 15 又係無膠盒的包裝,保存時唔係非常理想!.

查看全部評分

星級玩家

記得下面呢隻係周慧敏2006復出嘅一隻好有紀念性 3CD+DVD 精選,超罕絕咗版好耐  , 咁多年來都完全冇見到 ...

請問首版'體驗入學'什麼價錢?

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
NAD + 10 + 10 好過買sacd啦
psb + 50 + 50 HKD155

查看全部評分

鉑金玩家

看来周慧敏还如新一般, 如此3cd/dvd包装真的要在网上找向第一手持有者购买, 二手店铺里那些恐怕已破破烂烂或弄脏了!

評分

參與人數 3威望 +115 金錢 +115 收起 理由
psb + 50 + 50 絕對認同
tlsk + 50 + 50 絕對認同
Msuper + 15 + 15 看你运气及看用家如果保存,我仲买到全新的.

查看全部評分

鑽石玩家

Grandmaster 發表於 2018-5-30 16:02
看来周慧敏还如新一般, 如此3cd/dvd包装真的要在网上找向第一手持有者购买, 二手店铺里那些恐怕已破破烂 ...

老實講小弟有啲潔癖 , 唔想買俾幾百人打晒手指模嘅碟 (特別係紙皮或硬盒包裝) , 所以多數網上買全新密封或如新 , 到手後亦會驗屍官咁抹干淨包裝或膠盒
講開又講陳淑樺 Sarah 最近出咗最新嘅精選 SACD , 唔知大家有冇興趣?小弟唔打算入了,因為幾乎已有齊 Sarah 大碟CD 同新舊歌曲....

關於陳淑樺姐姐一些簡歷分享   :

陳淑樺, 台湾流行音乐知名女歌手。童年即投入歌坛的她,经过多年经营发展后,于1982年的台湾后民歌时期,以《夕阳伴我归》等歌曲,挤进实力歌手行列,并荣获台湾多项歌曲竞赛奖项。1989年,加入滚石唱片的陈淑桦更以《跟你说,听你说》专辑,创下台湾歌曲百万卖座的纪录。不只如此,她还是“金钟金曲双料歌后”。

1982年,是陈淑桦于歌坛的第一个真正高峰。在该年的农历年前,她发表了以主打歌《夕阳伴我归》同名的个人专辑,并采用快歌慢歌皆有的唱片制作模式,该专辑成为当年台湾卖座最佳专辑。1983年,跳槽至EMI的陈淑桦,则出版了数张至今仍相当特殊的彩色黑胶片。另外,也因陈淑桦的歌唱实力,在入围多次后,她于1985年以《无尽的爱》获得中华民国金钟奖最佳女歌手奖项。

1988年,加入滚石唱片且已经出两张专辑的陈淑桦改变曲风,与知名流行音乐人李宗盛合作了《女人心》专辑。该专辑不但引起新生代的年轻歌迷瞩目,辑内《那一夜你喝了酒》、《别说可惜》于台湾首先引进的POP的新流行歌曲路线成为华人流行歌曲主流。

1989年,陈淑桦发行的《跟你说听你说》专辑(《梦醒时分》),则是张完整度极高的唱片,在李宗盛、黄建昌与李正帆[6] 三知名音乐人合作之下,《跟你说,听你说》成为台湾音乐史第一张破百万销量的专辑唱片。

1991年3月,她因为接续梦醒时分风格的《一生守候》专辑获得金曲奖最佳女歌手。之后数年,她与滚石合作出品的约十张专辑,其卖座虽然无法超越《梦醒时分》,但仍保持一定销售量。另外,她与成龙合作的《明明白白我的心》畅销歌曲,则开创了新型态男女合唱的先河。她成为台湾有史以来唯一一位荣获金鈡金曲奖的歌手。

1996年,陈淑桦以干净无瑕疵的歌声唱出《生生世世》,并击败王菲,叶蒨文,张清芳和蔡琴等实力派歌手,荣获得第7届金曲奖最佳国语歌曲女演唱人奖。她第2次获得金曲奖最佳女歌手。

1998年,在此年受母丧影响,完全退出演艺事业。之后,如周华健、李宗盛等知名歌手所办演唱会,都事先传出陈淑桦出任神秘嘉宾的消息,不过均未成真。据相关报导,陈淑桦并没有复出歌坛的计划。 到目前为止,陈淑桦的专辑《跟你说 听你说》依然是台湾与华语音乐史上最成功的专辑之一。

x

評分

參與人數 4威望 +85 金錢 +85 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 報告非常詳盡
tlsk + 50 + 50 報告非常詳盡
Msuper + 15 + 15 做人_係應該_有要求麻!

查看全部評分

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

psb 發表於 2018-5-30 20:18
老實講小弟有啲潔癖 , 唔想買俾幾百人打晒手指模嘅碟 (特別係紙皮或硬盒包裝) , 所以多數網上買 ...

自己非常鍾意 "夢醒時分" ,"這樣愛你對不對" 都好好聽,無買過她的專輯只有精選一只!
哈哈,我通常清潔二手碟_封面歌紙_起勢抹_跟住_起勢甩色!

[youtube]nku5zFMZAdU[/youtube]

[youtube]wdU8CRJshEc[/youtube]

x

評分

參與人數 4威望 +120 金錢 +120 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 絕對認同
tlsk + 50 + 50 超正, 一定要加分!
psb + 50 + 50 正到爆

查看全部評分

鑽石玩家

Msuper 發表於 2018-5-30 21:34
自己非常鍾意 "夢醒時分" ,"這樣愛你對不對" 都好好聽,無買過她的專輯只有精選一只!
哈哈,我通常 ...

正 , 多謝 Msuper 兄分享 ! 個人有入辛曉琪 , 萬芳 , 陳淑樺 , 潘越雲...etc.。 細路仔時哥哥有聽 Sarah 陳淑樺, 永遠深愛記得"秋意上心頭",  "泛黃的書籤"....etc.。 人生第一隻買嘅 Sarah 陳淑樺姐姐,就係呢隻絕咗版嘅陳淑樺 EMI 時期精選 2CD (HDCD), 新加坡 EMI 特別發行出版 , 記得好多年前在新加坡 ebay 買入。聽完呢隻 2CD 就不得了 , 上晒癮 , 慢慢再逐隻逐隻買入陳淑樺早期到最新(最後)個人大碟 CD 同精選 Boxset 收藏 , 仲入埋 2DVD MV Boxset 添 , 知道呢度多數都係蔡琴鄧麗君 , 但都讓小弟得閒執啲相分享曬下個人陳淑樺姐姐所有頭版/再版 CD 收藏

x

評分

參與人數 5威望 +135 金錢 +135 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 用家心得極具參考價值
ernietse + 50 + 50 用家心得
Msuper + 15 + 15 hehe我係小眾口味,琴君_我都唔啱聽架!.
tlsk + 50 + 50 報告非常詳盡

查看全部評分

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

psb 發表於 2018-5-30 21:53
正 , 多謝 Msuper 兄分享 ! 個人有入辛曉琪 , 萬芳 , 陳淑樺 , 潘越雲...etc.。 細路仔時哥哥有 ...

psb兄,知你聽唔少國語歌,呢個女歌手聽過嗎 ? 那些年聽過

"一個人" 及 "星星堆滿天" 覺得呢兩首歌啱聽,她是走型格路線。本來我只有一只雜錦碟,近呢一年度身痕先買番她個人第一張專輯,
又真係剩係鍾意果兩首歌有 dd 奶野,唉,有時買雜錦碟真係啱我多 d !(等到有心情搵番只個人專輯出來~先補碟碟相啦 !)

[youtube]QQOcgoxin1M[/youtube]

[youtube]tcnommzjSWU[/youtube]

[youtube]1M-0vbDTxJw[/youtube]

[youtube]jnYxRIiiX08[/youtube]

補回碟相!

psb~上Joox 免費試聽先, 咪奶嘢....
間中奶下野可能會學精 d 麻!

x

評分

參與人數 4威望 +120 金錢 +120 收起 理由
psb + 50 + 50 上Joox 免費試聽先, 咪奶嘢....
ernietse + 50 + 50 嚇死我初初仲以為個歌手有奶奶豬.

查看全部評分