設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[喇叭組合] Tannoy 喇叭 ? [#174...被白眼]

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2015-12-28 08:25
佢的低音取各比其他牌子好唔同, 如你說的一樣不是撲面而上, 而且又不是KEF那種中高音位見矇.
未知師兄是 ...

我是用Esoteric 旗艦推, 不能作準, 師兄若揀amp, 示乎你是想要音樂類型還是音效類型? 呢對Tannoy正能將舞臺合乎比例的澄現出來! 屬於音樂類形喇叭, 最好是用回較音樂類別的amp , 在萬五元左右, 我想不到那款會比naim XS 更適合! 而且大家亦是自然耐聽兼且血統純正!

1萬

白鑽玩家

老而不

CyberBB 發表於 2015-12-28 17:10
我是用Esoteric 旗艦推, 不能作準, 師兄若揀amp, 示乎你是想要音樂類型還是音效類型? 呢對Tannoy正能將舞 ...

Tannoy呢對小DD, 當初真心想以為沒什麼了, 擺好位之後才知原來擺位好重要.
各內向移15度左右之後, 個音像變得好清晰立體.

我是想要音樂向的. Naim不是沒想過, 也有人推介過, 但Naim 一玩是要用naim set 先得.
一闊三大的同時, Naim機入面的spec又少, THD值不明.

還是好音樂最好.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2015-12-28 18:15
Tannoy呢對小DD, 當初真心想以為沒什麼了, 擺好位之後才知原來擺位好重要.
各內向移15度左右之後, 個音 ...

Deleted

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2015-12-28 18:15
各內向移15度左右之後, 個音 ...

用到naim, 入面的spec 跟本可以不理, 聽聲收貨吧! Naim set 也不至於—濶三大, 你也只加—個source 而巳。

1萬

白鑽玩家

老而不

CyberBB 發表於 2015-12-28 18:19
用到naim, 入面的spec 跟本可以不理, 聽聲收貨吧! Naim set 也不至於—濶三大, 你也只加—個source 而巳 ...

用Naim的話, 又要入naim的CD機, 又要入Naim的接線...全部都係Naim先有Naim音
沒記錯的話, Naim的喇叭線 300/m 真是好貴....

甘樣都唔算一闊三大?
還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

師兄聽過AN未?
或者香港名牌 YS Audio?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2015-12-28 19:15
用Naim的話, 又要入naim的CD機, 又要入Naim的接線...全部都係Naim先有Naim音
沒記錯的話, Naim的喇叭線 3 ...

吓?玩naim 的話, 佢嘅接線已經是最平最唔花錢了! 300/m 已經叫貴? 咁我真係唔知你打算用咩線?!
況且見你都quote 2至4 萬既amp, 冇諗到你用一千幾佰買線都話貴!

無言!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

AN 我最unlike, 忘記佢吧!

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2015-12-28 20:02
師兄聽過AN未?
或者香港名牌 YS Audio?

YS-Audio之前聽過一次, 有點印像很久在SSP聽過, 聲音中中直直甘樣?

今日又去左MK, 昨日望完友誠, 今日主力添置+德仔地庫.

之前不是有好多人都話MK的sales已死?  可能我好努力找amp的表情 (加上之前好努力試Tannoy喇叭件事)令成行都"好同情"甘樣 好努力去推仲店入面的野.
又講真, 唔係真的sales好想黑臉, 不過同場見到有D人的行動我都已黑左臉.
好地地我問緊野時你一個唔該都無插入場想點姐?   

見到個市又真係有DD唔多妥. 少少感覺:
1. sales開價, 我因為已問左好多鋪, 知標價, 又上網check 過大的入手價, 發覺家下sales只開95至9折價. 個別開85折
2. 好多店又真係無咩生意, 打明話限量都無咩人入貨. 成張限量紙到家下未改過
3. 好多人打算一台5千有找的av amp 兼做2ch
4. 好多白撞
5. 有D賣老麥/金仔的好唔休做的樣, 仲有個 "你唔買 = 你唔識貨" 的感覺
6. 因多左人搞CAS 果堆電腦野, 有D買者的心態是好似買電腦甘樣, 覺得一張sound card同一台 2ch amp / 前後級的出入唔多大.
7. 老是覺得家下好多大廠出的amp都有少少呃錢, 馬仔出盡唔同level 好似在想賣盡不同level的人 , 跟住D歐洲機做緊同一樣的野, 真是作死

(6), (3) 係我真的見得幾多, 有D人成人諗住在平野中糾纏, 個聲開極都同我台laptop 出入不大?
而(6)的人比(3)唔同的地方是 : (3) 都仲知hifi而燒錢的, 而(6) 就樣樣都好似點極都唔明. 即我好想講玩好2ch 不是靠個source 甘就得lo, 喇叭擺唔好, decode唔好, 線唔好, 喇叭唔好, 出Q好聲嘛? 你買乾電推amp 可能仲零AC noise tim, 不過樣樣野都雞, D錢去左D唔應去的地方, 我都唔知可以點算.

昨今兩日行完, 真是零收獲.
上添置去左我成世人至憎的一家望望, 佢到家下仲有唔知退左火線幾耐的機種叫原價. 真心唔明佢點解可以做甘耐

還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

kl122002 發表於 2015-12-28 21:53
YS-Audio之前聽過一次, 有點印像很久在SSP聽過, 聲音中中直直甘樣?

今日又去左MK, 昨日望完友誠, 今日 ...

YS 要去佢大本營聽先對路。
主持人 Nelson 勁好人,師兄不妨再去試聽。
注: 好似可以自備喇叭的,但要預約先。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。