設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[喇叭組合] Tannoy 喇叭 ? [#174...被白眼]

1萬

白鑽玩家

我是, 超級無敵, 宇宙最強, 天下第一, S

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

kl122002 發表於 2015-12-27 17:59
高階是D類amp, 低的是AB.....
有D擔心佢的低階機得唔得...

二手/全新 金仔AB類(E260)擴音機

二手/水貨/全新 金仔純A(E600)擴音機
https://twitter.com/xerxeshowie1
超級無敵宇宙最強天下第一Super寫手

1萬

白鑽玩家

老而不

xerxeshowie 發表於 2015-12-27 18:29
二手/全新 金仔AB類(E260)擴音機

二手/水貨/全新 金仔純A(E600)擴音機

金仔絕對不是我杯茶, 打死都唔入.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

kl122002 發表於 2015-12-27 18:26
ADA師兄有無好仲紹, 真是想搵台正常D的amp都好頭痛....
我已忍左3個幾星期了, 受唔住台 av amp ...

講真, 除了膽機,我已經搵唔返以前把聲的"HiFi"了!

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2015-12-27 18:58
講真, 除了膽機,我已經搵唔返以前把聲的"HiFi"了!

甘嚴重...!?
我反而覺家下的膽機因為膽的產地有限, 大多是俄仔/ 大陸出的 變相好似聽緊俄仔聲.
以前有RCA, 西門子, 德律風根, Mullard同一D廠仔之類的. 只是現在不合理地貴....
還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

kl122002 發表於 2015-12-27 19:28
甘嚴重...!?
我反而覺家下的膽機因為膽的產地有限, 大多是俄仔/ 大陸出的 變相好似聽緊俄仔聲. ...

講真,有炒作的膽的確好貴,但好彩未炒作的膽其實價錢穩定的。
例如德仔,猫乸...根本貴到不合理!
但好彩未有炒作的或者炒不起的,其實重有好多,例如窮人之寶RCA, RFT, Siemens...未算太貴。
如果識玩,砌部 RCA 2A3其實已殺晒!

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2015-12-27 20:49
講真,有炒作的膽的確好貴,但好彩未炒作的膽其實價錢穩定的。
例如德仔,猫乸...根本貴到不合理!
但好彩未 ...

ADA 兄, 小心講完會好快被人炒....
印像中西門子, RCA的膽是幾耐用. 以前台朋友府上一台黑白英國膽電視機. 我記得佢都好似2-3個月先換一次膽.
不過都是在我睇緊電視時燒膽, D膽總是同我過唔去

家下膽風甘強, 是不是要找回到Bush TV12A玩下膽味生活?

--回到正題-------
其實如果要上$45K 入一台A49 , 甘樣是不是不如入一套display的前後級 仲好玩D?
還是好音樂最好.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我也在用autograph mini, 這對speaker 低音一點都不缺! 它不是dyna 那種樸面而來的低音! 它的低是一浸漫有層次的, 你完全不會相信它能填滿300呎的空間, 低音是相當的多, 而且是極具文化的, 若你的amp 不夠質數, 你只能聽到它的中高瓜瓜叫!
這絕對是一對經典的超級好喇叭!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

CyberBB 發表於 2015-12-27 22:25
我也在用autograph mini, 這對speaker 低音一點都不缺! 它不是dyna 那種樸面而來的低音! 它的低是一浸漫有 ...

佢的低音取各比其他牌子好唔同, 如你說的一樣不是撲面而上, 而且又不是KEF那種中高音位見矇.
未知師兄是用什麼amp推?

暫時我自已望過又check過的amp, 有下面甘多台. 唔知大家覺邊台好D:
萬五以下
Marantz         PM6005 <--是因為又平又易買才入到個榜
Audiolab        8200A <--都好似係準備退伍的機?
Micromega        IA60
Marantz         PM8005 <--個THD值是0.002% !? (20-20khz, 8ohm 計)
Aram         A29 <-arcam中最平又叫正常D的
Micromega        IA100 <-叫做正常一台歐洲機, 又唔過萬
Audiolab        8300A <--剛過了萬的大陸野, 不過是新model
Marantz         PM15S2 Ltd <-停產, 不過在MK發現好似有一段日子在display (起碼display左半年有多? 在我找喇叭時已見此機)

近2-4 萬
Aram         A39 <--我有疑惑佢應可以再平D, 之前鴨記見過萬四
Trigon        Energy
Marantz         PM14S1
Trigon        Energy SE
Luxman        L550Ax <--上得2-3萬時, 我第一台考慮的純A類機
Luxman        L507uX
Aram         A49  <--最大目標, 以此作list的終點.

還是好音樂最好.

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

1萬

白鑽玩家

老而不

hkttf 發表於 2015-12-28 08:53
http://post76.hk/thread-106236-1-1.html
(Post76 Android 手機版送出)

果post 係2012年...仲要係無左下文.
check過spec, micromega 的Power bandwidth 才10 Hz – 100 kHz; 馬仔是        5 Hz-100 kHz
Micromega食左5Hz同時, 佢的PMR 數是4ohm 計的, 用8ohm的喇叭唔知可以出到幾多W?

還是好音樂最好.