設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: samnet1

[AV擴音機] [免費維修 ] Onkyo AV Amp 有畫冇聲 , HDMI 底板問題 ?

高級玩家

終於都輪到我部 5010 出事, 購於 2012 年年尾,3年貨仔。

一星期前有日發覺開機有畫冇聲,所有 speaker icons 唔着,以為自己按錯乜嘢掣,攪咗一陣又有返聲。

跟住幾日問題持續,update 埋最新 firmware 都係一樣。最後上網搵資料至發現外國網站嘅 Onkyo HDMI Issues 討論,同埋 extended warranty plan。

打俾 Onkyo, 話舊年佢地都公佈咗 Loss of Audio / Network extended warranty,如果 check 過係呢個問題就免費維修,唔係就要收 $220檢查費,換 HDMI board 就約 $4,000.

宜家每日開機都要 unplug /plug power cord 幾次至撞到一次有聲出,跟住全日唔熄機。如果唔怕火燭,24小時長開可能係一個好方法。

約咗今個星期五上門收機,未見官就要俾兩程運費加檢查費, $160 x 2 + $220 = $540.  customer service 話要攪幾個星期,如要訂 parts 就至少個幾月,農曆年前有機用算好彩。

如果要換 HDMI Board 收 $4000, 我唔會整,掉咗佢好過。因為整完都係包兩個月,過後又壞,咁仲整唔整好?

無論今次結果係點,5010 係我第一部 Onkyo,亦都係最後一部。

如果換新機同級有乜選擇?其實我只玩 5.1,atmos 可有可無,但 4K compatible 要有。  今期好似 Pioneer SC-LX89 當打,$15xxx 應該買到,還是 LX88 仲抵玩?

Eddie

高級玩家

ONKYO HDMI 板實在太差了
變相趕客走

黃金玩家

hfceddie 發表於 2015-12-9 12:25
終於都輪到我部 5010 出事, 購於 2012 年年尾,3年貨仔。

一星期前有日發覺開機有畫冇聲,所有 speaker ic ...

宜家每日開機都要 unplug /plug power cord 幾次至撞到一次有聲出, 情況只會愈來愈差。若果failure源於塊板用左幾年,引發 solder joints (connection) failure 而非粒 I.C. 出事,應該唔駛換成塊扳咁大劑, 找師傅洗幾舊水做 reball /reflow有望用多幾年。
billy

高級玩家

billymud 發表於 2015-12-9 15:36
宜家每日開機都要 unplug /plug power cord 幾次至撞到一次有聲出, 情況只會愈來愈差。若果failure源於塊 ...

可以去邊度搵人做 reball/reflow?

我覺得 Onkyo 只係將問題簡化做一粒 Chipset 問題,究竟係乜事只有佢地知。  有冇師兄整完 check 過換咗乜嘢?

Eddie

黃金玩家

hfceddie 發表於 2015-12-9 17:19
可以去邊度搵人做 reball/reflow?

我覺得 Onkyo 只係將問題簡化做一粒 Chipset 問題,究竟係乜事只有佢 ...

此帖樓主samnet1 整左啦,您不妨同佢取經。。。
anyway, 從网上眾多資料顯示,onkyo amp塊板size 頗長,承托不澈底平衡,又係用 no-lead 銲製,粒 BGA-chip 在咁環境 長期使用就可能初則輕度陽痿,繼而脫銲冇晒audio出。
搵人做 reball/reflow 呢D野, 您翻睇全帖, 或者上网搜索資料 (尤其是修理遊戲機Forum果類),自有分曉。
billy

高級玩家

billymud 發表於 2015-12-9 19:08
此帖樓主samnet1 整左啦,您不妨同佢取經。。。從网上眾多資料顯示,onkyo amp塊板size 頗長,承托不澈底 ...

Thanks.  

希望收咗我部機後盡快知使唔使俾錢整。  買過部新機都要時間做 research。

Eddie

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

hfceddie 發表於 2015-12-9 12:25

一星期前有日發覺開機有畫冇聲,所有 speaker ic ...

宜家每日開機都要 unplug /plug power cord 幾次至撞到一次有聲出

>> 我按  Power Off/ On button, 20 ~30 次, 可能 撞到一次有聲出 ! ( 擔心會燒火牛  )

約咗今個星期五上門收機,未見官就要俾兩程運費加檢查費, $160 x 2 + $220 = $540.  

>> 我自已拿去 維修部, 同 師傅講 : 美加 免費維修, 香港都認該係 ??
>佢當然係 官方答案 : 檢查先 !
>師傅 輸入了幾個 code, Service order 寫 " 芯片" ,  冇收檢查費$220
> 過了3 個多星期, 免費維修完畢  ( O記 沒有提過 Extended Warranty ??)

Amp: Marantz 7012  (JPS 紅腸+I2P白金屎) ,後級 : Rotel ,LY206-2
Blu-ray : Oppo (I2P 冰白金屎) HDMI AQ & Sony / RCA Oyaide PA-02;
Spk: LR Tannoy ,C Dali, S KEFQ800DS, SB Dali, Sub Sunfire

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我琴日用左七八個月既535,又係突然有畫無聲,in put同output都見無野顯示,試各喇叭既pink noise,反而有聲,經過所以線重plug in就無事,都吾知咩野事

高級玩家

samnet1 發表於 2015-12-10 17:33
宜家每日開機都要 unplug /plug power cord 幾次至撞到一次有聲出

>> 我按  Power Off/ On button, 20 ~ ...

部機50幾磅,我冇車仔好難搬,住港島東,自己楂車過海去尖沙咀都係費時失事。$320唔算貴啦。
Eddie

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

hfceddie 發表於 2015-12-10 19:49
部機50幾磅,我冇車仔好難搬,住港島東,自己楂車過海去尖沙咀都係費時失事。$320唔算貴啦。
...

部機50幾磅,我冇車仔好難搬

>> 50幾磅, 我都要搵 friend 一齊搬

住港島東,自己楂車過海去尖沙咀都係費時失事。

>> 楂車 , 一係停 尖沙咀你頭 , 一係停 廣東道, 好難停車

$320唔算貴啦。

>> 最慘係 要拔走所有 HDMI 線, RCA 線......etc, 腰酸骨痛
Amp: Marantz 7012  (JPS 紅腸+I2P白金屎) ,後級 : Rotel ,LY206-2
Blu-ray : Oppo (I2P 冰白金屎) HDMI AQ & Sony / RCA Oyaide PA-02;
Spk: LR Tannoy ,C Dali, S KEFQ800DS, SB Dali, Sub Sunfire