設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[線材] 圍繞Effect Audio耳機線的幾個問題,求師兄入黎賜毒酒

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
近日開始研究線材有幾大威力,點知真係連短短5 cm的過機線都對個整體音色有明顯修飾,之前用開普通淘寶的舊拎水過機線,而剛剛入左條AK Crystal Cable 銀鍍金 --> 高清通透,三頻申延更順滑,空間感及立體感略為加強,音樂感十足。千元鬆D,但換黎LEE D效果增強,純以玩家角度,其實抵玩。

不過買過機線前考慮到,如比千元upgrade,點解唔補多少少upgrade耳機線先? 我想主要提升立體感、空間感、音場、氛圍等相關元素。
試左ALO SXC 24 4絞 銅銀混,三頻其實岩聽,通透,亦滿足得到立體感、空間感及音場的提升,不過高頻好衝,衝到會尖,所以冇辦法再考慮。。。
再試Effect Audio Thor Silver 8絞, 驚喜! 滿足得到立體感、空間感及音場的提升,三頻唔止岩聽咁簡單,係晶瑩華麗,亦於高頻部份有所控制。。。唯價錢方面令我慎重考慮應唔應該敗自己身家敗得太快。。。

諗到LEE步,我連LEE條Thor Silver 8絞都考慮買唔買,點解我唔research下有咩其他代替品?

1) 求師兄們寶貴意見推介其他牌子型號

2) Effect Audio Thor Silver 的4絞版本同8絞比較,音色相差如何?

3) 條Effect Audio Piccolino 有幾驚豔? 同Thor Silver 8絞比較,音色相差如何?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

Effect Audio Piccolino 絕對比whiplash, alo等質素高, 條線又輕又軟, 但以近5千元價而論, 有更好的選擇....我自己由 Effect Audio Piccolino轉會用wireworld nano-platinum 7, 除左條線身較粗少少同硬硬地(硬情度是可以接受)外, 對得住佢個價錢.....我放左條玩左2年左右的 piccolino 加千幾換左條新線....

星級玩家

Piccolino 停產了, 要上網搵 wor. 試下beat audio prima donna
不過 Effect audio D QC 好差, 我九月份果時上佢官網訂左絛 mars, 到貨時發現線左面冇聲及connector 有明顯膠水潰, made in china, 同埋木箱有嚴重瑕疵...
email 嘈左佢成個星期, 反應勁慢, 於是上佢FB 嘈就立即覆我, 最後先重新寄過俾我.
effect audio d 野質素ok, 但係QC 就冇眼睇 (除非你話我係萬中無一咁不幸啦). 如果買, 上代理買現貨好L過, 起碼有得 check 清楚, 不過代理有 mark up 價錢...

星級玩家

kawaiwong 發表於 2015-10-29 14:15
Effect Audio Piccolino 絕對比whiplash, alo等質素高, 條線又輕又軟, 但以近5千元價而論, 有更好的選擇... ...

Ww這款是買線比師父整,還是專為入耳式而設的3,5mm ?

星級玩家

onlife 發表於 2015-10-29 16:40
Piccolino 停產了, 要上網搵 wor. 試下beat audio prima donna
不過 Effect audio D QC 好差, 我 ...

非常好奇Mars是什麼聲音

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

sum_gor 發表於 2015-10-30 09:00
Ww這款是買線比師父整,還是專為入耳式而設的3,5mm ?

WW有原廠耳機線, 但由於接頭選擇少, 我選擇買條3.5 MINI TO MINI自己俾CFU改......因為2者線身是一樣的....仲有是跟3.5MM碳殲頭的而耳機線是跟普通3.5MM頭....

星級玩家

sum_gor 發表於 2015-10-30 09:02
非常好奇Mars是什麼聲音

試聽下 lor, 如果cm 頭的話, 代理有得試

星級玩家

onlife 發表於 2015-10-30 12:11
試聽下 lor, 如果cm 頭的話, 代理有得試

試左Effect Audio Mars...見識到咩叫上等貨
整體華麗通透,音場位置感立體感拉得好闊,高頻的向上伸延程度會令我感覺到音場頂部的「樓底」頗高,分析力等等的銀線特色都有明顯提升,中低頻不弱而會重質不重量,但整體會感覺音樂很光很耀眼,因為中高頻被強調了,不過又不會殘眼到不舒服,高頻有控制能力,不會尖。

試埋Effect Audio Thor Mars,低頻味增強而整體舒服到令我試聽果陣訓得著,所以想衝番少少。
試埋Effect Audio Thor Silver,是Mars的down grade版但都係入於華麗空間感類型,夠我聽岩我聽,不過都係有少少少少太衝太刺激。

Effect Audio Eros 作為銅銀混編,但全世界冇得試,究竟我博唔博得過?求明燈指引

星級玩家

sum_gor 發表於 2015-11-6 00:17
試左Effect Audio Mars...見識到咩叫上等貨
整體華麗通透,音場位置感立體感拉得好闊,高頻的向 ...

師兄,請問邊度有得試? thanks

星級玩家

hoyin0116 發表於 2015-11-6 10:29
師兄,請問邊度有得試? thanks

Mars 4絞同Thor Copper 8絞要上代理度試 (旺角好景),  Thor Silver 8絞就DXA