設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 新一年新攪作, 想upgrade器材

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
新一年想upgrade下我套器材, 想請教大家俾D意見

小弟而家用緊5.1加一對反射玩Atmos, 而家諗住用裝一對天花玩真正的Atmos, 現在我前置及中置係JBL LS40 及 LSC, 環繞用緊一對MK  sur-55t, 而家想換晒一套JBL, 請問各位JBL用家用邊款JBL 環繞及天花speaker好? 其實我見好多師兄用緊隻control x 或control 1 做天花, 請問邊隻會好D?

而隻低音我都想換走埋, 而家用緊mk sb1250, 請問用埋JBL定其他牌子好呢?

聆聽空間大約100呎, 筆直5至6萬左右, 請各位俾D意見小弟!!!!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ching同我之前情形好似. 我之前都係前中置夾JBL + MK Surround + MK sub.

用JBL前中置夾MK surround正常會發覺環繞D聲比較焗, LS係例比較開揚既,  環繞都可以用返類似既喇叭銜接比較好..

後邊有空間(2-3尺)既話 可以用JBL studio 530, 係朋友度聽過效果唔錯! 開揚同夠準.  另如果空間唔多但又想想SURROUND感覺大棚D可以考慮S4AI.

ATMOS喇叭可以諗下Control 28 / 25AV / X (力水同SIZE由大至細)

低音好睇個人, MK十仔唔係差既, 睇你LIKE力量型定氣氛型.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
matt88p + 10 + 10 絕對認同
MDLP + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

JBL 喇叭

鉑金玩家

hei65 發表於 2017-2-3 17:26
ching同我之前情形好似. 我之前都係前中置夾JBL + MK Surround + MK sub.

用JBL前中置夾MK surround正常 ...

請問師兄用緊邊款低音呢?
我張梳化貼牆及環繞要上牆,530用唔到

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

Mk mx250

鉑金玩家

其實我又諗過用MK x12

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

可以嘅話,LS40放去後面,前面用LS60,如果真係要掛牆我就建議師兄保留返對MK,小弟都係前面LS配後面MK,其實都唔錯,三向Surround個包圍感其他喇叭未必俾到你,要有大upgrade,我諗係換前後級個分別會大啲

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

hmsam 發表於 2017-2-4 20:50
其實我又諗過用MK x12

X12性價比太低。 E個價錢不如諗下array 1500 , 仲有得找另upgrade 線材。

白鑽玩家

老實講MK十仔下潛真係唔多夠
要打心口的話淨LS已經做到

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
matt88p + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鉑金玩家

MDLP 發表於 2017-2-5 03:14
老實講MK十仔下潛真係唔多夠
要打心口的話淨LS已經做到

所以想揾隻潛得深嘅低音,有冇介紹?

鉑金玩家

hei65 發表於 2017-2-5 00:16
X12性價比太低。 E個價錢不如諗下array 1500 , 仲有得找另upgrade 線材。

呢隻用係100呎屋間會唔會大得滯呢?