設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 008325

[討論] 新耳機入手 一個少人提及的意大利品牌 LIVEZONE

鑽石玩家

請問師兄邊度有得試聽?

約幾錢入手?

鑽石玩家

cyber_look 發表於 2016-1-4 16:05
請問師兄邊度有得試聽?

約幾錢入手?

亦X有得試, 價錢有唔同型號唔同價錢,上去自己睇啦~~
CD: Marantz SA-KI RUBY
CAS: I-O DATA Soundgenic NAS
AMP: Marantz PM-KI Ruby
喇叭: Elac BS403
手提: Fiio M11 pro SS, AK SR15, Fitear Air, Vision Ears VE5,Audio Technica ATH-WP90, Audio Technica ATH-IEX

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

008325 發表於 2016-1-4 15:54
哈哈...師兄想唔想試下我果對? 如果就到時間...毒下你都好

而家都已經中左九成毒啦,咪搞
儲多排錢,我諗都會衝返隻 (希望到時有discount啦

鑽石玩家

aronchee0599 發表於 2016-1-4 16:11
亦X有得試, 價錢有唔同型號唔同價錢,上去自己睇啦~~

唔該晒先

我正用緊s-em6, 想問與之相比,音色如何?

睇返樓主所講,都係由s-em6轉會,真係好想聽下意見,謝

星級玩家

cyber_look 發表於 2016-1-4 17:05
唔該晒先

我正用緊s-em6, 想問與之相比,音色如何?

我3年前正正係用EM6 (CM) 同埋轉過用EM32 ...仲出過開箱文 XD
http://f******t.net/thread-34989-1-1.html
值得狗衝....

我番到屋企再A-B COMPARE 下俾你

鑽石玩家

008325 發表於 2016-1-4 17:15
我3年前正正係用EM6 (CM) 同埋轉過用EM32 ...仲出過開箱文 XD
http://f******t.net/thread-34989-1-1.htm ...

感謝師兄分享

鑽石玩家

cyber_look 發表於 2016-1-4 17:43
感謝師兄分享

本身一直用開千鬆d的耳機,但一次比間舖毒我試s-em6,

自始沉淪毒海,不能自拔,

現在不能解毒,唯有以毒攻毒,以舒緩病情

鑽石玩家

008325 發表於 2016-1-4 17:15
http://f******t.net/thread-34989-1-1.htm ...

哈哈!原來之前search s-em6的review. 就係睇到師兄你報告

是其中一篇導我升仙的review, 失覺晒

星級玩家

cyber_look 發表於 2016-1-4 21:07
哈哈!原來之前search s-em6的review. 就係睇到師兄你報告

是其中一篇導我升仙的review, 失覺晒 ...

昨日用左EM64 (唔好意思 有次心癮 將我對EM6改左EM32) 所以已經比唔到EM6 評價你
對比LZ12 , 我會講..LZ12 同 EM64 係完全唔同取向
EM64 音場 OK 包圍感强 但係聲音方向超集中 好似我聽人聲..會覺得佢只會係一個方向黎...而且都算貼耳
但係LZ12 係成個範圍都有... 而EM64 既中高音係比正常更高 ... 好似聽鋼琴同小提琴既高音部份...
EM64係更加清脆....分昕力高...會有鑑聽FEEL .
聽LIVE 黎講....聽EM64 個感覺係 "站係山腰中間既觀眾,聽住歌手唱咁 (但係貼耳)" ...
EM64 作為鑑聽既LEVEL 係幾好... 不過ES D 耳筒真係超難推...

到LZ12... 佢係一隻同ES 取向完全唔同既耳機....佢唔係冷聲... 中性
但係佢個音場同包圍感比ES 仲要強好多..你會覺得戴住佢...係成個頭一路去到頸都有聲...
但相對佢唔會好集中....會好闊....舉個例...

我聽EM64 係大慨感覺由耳仔去頭頂 加埋180度至200度有聲...咁可能人聲只係集中係20度到...
但係LZ12 係300度都有聲...人聲就去到50-60度都有....係2對完全唔同既耳機...
而聽LIVE ....岩岩講過ES 係觀察定位+貼面人聲...而LZ12 係 背向歌手+面向觀察.....
你會極度清楚聽到觀察既拍手聲來自4面百方....現場一樣....
同去聽到有對LIVE BAND 係你後面唱歌同玩樂器...
大慨就係呢個感覺.....

鑽石玩家

008325 發表於 2016-1-5 14:29
昨日用左EM64 (唔好意思 有次心癮 將我對EM6改左EM32) 所以已經比唔到EM6 評價你
對比LZ12 , 我會講..LZ1 ...

多謝師兄花時間比較和不嫌煩地打咁多字同大家分享