設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: gowet

[AV擴音機] Pioneer SC-LX59 開箱

星級玩家

MDLP 發表於 2015-11-8 21:37
大家咁話

MDLP兄無謂同D人嘈啦!
邊個啱邊個唔啱大家有眼睇,條盲毛自己無料扮四條,唔好浪費自己寶貴嘅時間!
(Post76 Android 手機版送出)

白鑽玩家

wcm1221 發表於 2015-11-8 22:09
MDLP兄無謂同D人嘈啦!
邊個啱邊個唔啱大家有眼睇,條盲毛自己無料扮四條,唔好浪費自己寶貴嘅時間!
(Po ...

香港教育教出一班
以自我為中心高分低能
全世界好似欠咗佢咁
"鄧"佢可憐
為社會可悲

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ww1338 + 10 + 10 絕對認同他可悲,不懂用中文低能.

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

星級玩家

Self reflection and projection are good if you can think more deeply about it
Be more humble and have a frank discussion in open forum rather than just smear and swear

I find the problem of Pioneer ATMOS is the background sound is much lower than legacy mode(channel based)
That is what so call "neat and clean" sound
No problem in legacy mode
Although in some scene with storm, the background is much exaggerated

白鑽玩家

AAA1 發表於 2015-11-9 00:00
Self reflection and projection are good if you can think more deeply about it
Be more humble and hav ...

咁唔滿意不如賣咗佢
SC-LX裡個setting千變萬化
陳囧兄講得啱
無知識新手真係舞佢唔掂

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

星級玩家

MDLP 發表於 2015-11-9 00:39
咁唔滿意不如賣咗佢
SC-LX裡個setting千變萬化
陳囧兄講得啱

New for Pioneer?
My first AV amp is first generation AV amp from Kenwood
Almost 27 years
Can't think of people use Atmos amp for 5.1 or 7.1 only
Anyway, thank you for your eagerness

星級玩家

MDLP 發表於 2015-11-8 22:13
香港教育教出一班
以自我為中心高分低能
全世界好似欠咗佢咁

由"我要乜乜乜、我要物物物"已經反映呢代D年青人無義務但講權利、無料又要扮四條。
香港就係俾呢班人累死

黃金玩家

MDLP 發表於 2015-11-8 22:13
香港教育教出一班
以自我為中心高分低能
全世界好似欠咗佢咁

呢一代高分低能我都唔係好見得(高分唔覺,低能真係大把),我衹見一批又一批自以為讀書多,不過識得字少嘅野雞大學生,如果返番三十年前,以佢哋呢班人質素,真係唔知有幾多個有大學讀呢
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

星級玩家

iwc 發表於 2015-11-9 23:21
呢一代高分低能我都唔係好見得,我衹見一批又一批自以為讀書多,不過識得字少嘅野雞大學生,如果返番三十 ...

講得好!

黃金玩家

MDLP 發表於 2015-11-4 20:48
Not musical:
新機要煲多幾日
及試吓個.......

Super

專業玩家

HenryYuan 發表於 2015-11-10 10:41
Super

對, 新機好難作凖!
部機剛用了一個月, 又是時候再出份report.
上次由於太趕, 當時部機好多setting未做.
先講聲....用MCACC system cal 一次, 不算困難, 由於小弟只用5.1聲道, 不用5分鐘已初步完成。但要注意的, 需要査看system幫你設定了甚麼。
例如它把我的 front / center / back speaker 均設定為 Large. 結果播出來的効果明顯不流暢, 不協調, 平衡度有問題.
我把它修改為 Small, 分頻點定為80 HZ, Distance和音壓不變, WOW....馬上從心笑出來了!
之前不夠特出的頻段, 現在更加強調, 整個音場的能量感更強更實在! 就算在細音壓聆聽, 包圍感仍十分好, 跟之前部舊機一定要調到+70%才有料到, 簡直係天淵之別!

再睇一次 Lone Survivor, 之前強調的鎗炮聲, 更加入肉! 超低頻的位置感清楚至極! 由前前後後, 左左右右, 層次都交代得清清楚楚! 而且 "實淨",及"亁淨"程度, 非一般日系平價機可比.
同舊機相比, 現在明白何謂....."一浸浸"超低音(並不是 "注波")! 59展現的, 既出得快, 又收得凖, 夠份量又夠狠! 以一入門級機種來說, 真的好到無話可說!

換了一隻 "變4", 開始的一幕外星人炸恐龍, 太空船由後方至前方, 比例做得好好! 震憾感十足! 可與我部舊機打成平手!但一開始炸恐龍, 恐龍响亮的慘叫聲, 炸彈由遠至埋身的超低音, 既有層次, 延辛力強!
我真的不明白我部舊機堪稱"日系機王", 出名力發千鈞, 但居然不及一部同期入門機表現!? 只能讚讚各音响天書的評論吧! 我居然中伏了!!

鏡頭一轉, 閑角女博士從隊出行出,  隊道內的水滴聲, 空間感, 我之前根本從未發現! 之後我全碟看完, 我才發覺之前部舊機只能播出全片 3/4 之音頻訊號! 好谷氣!
這個已經不再是個人口味的問題, 完全是音効的表現能力!!!
至於用不用Atoms, 當然多幾隻喇叭會好好多! 但在我家中行5.1 這都夠聽了! "變4"的吸上, 噴落, 都做得不錯, 雖然59 display 只show 了行 Dolby True. 但無損興致!

畫質方面, 亦只讃, 沒有可彈! 景深, 細緻度, 立體感, 色域各方面都好好。 更加發現用59內的昇頻功能, 可以令我部 Magic TV 行1080P的畫面十分流暢! 以前部舊機完全不可以!

如果講到部59好似沒有缺點, 好 Hard Sale!
Sorry, 的確有缺點!
播電影中, 音場密度, 及能量感絕對不及小弟聽過的87+Crown後級, 只有70%.
播兩聲道古典, 樂器件頭亦只有80%. 但播流行曲節奏強勁, 分淅力超強, 可達數人頭級數! 人聲范音居然似有Goldmund的冷艷, 這個實在喜出望外!
女聲唱出來似二十出头,跟金仔二十尾,三十头的演譯方法不同!
從最高標凖(現場)來聽, 實在不失禮!
各位師兄, 如未入貨, 可認真考慮此機, 因有pre-out, 日後可加后級.
如想簡單一點, 89絕對可以滿足各下!

此report均為小弟的個人喜好而寫 , 不喜勿插! 多謝!

評分

參與人數 10威望 +590 金錢 +580 收起 理由
小瑟 + 500 + 500
kyleckl + 10 精彩報告
HenryYuan + 10 + 10 一定要加分
BillBill + 10 + 10 超正!
wadee + 10 + 10
hikaru1971 + 10 + 10 用家心得
gp250 + 10 + 10 精彩報告
jj3380 + 10 + 10 超正!
MDLP + 10 + 10
~嘉輝~ + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分