設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: gashapon

[~ 原創影評 ~] 《The Martian 火星任務》現代太空版魯賓遜漂流記 (少量劇透)

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

gashapon 發表於 2015-10-5 00:35
如果唔介意我劇透, 小說版結局是有少少分別的 (雖然結果都是相同), 簡單來說電影版比較"dramatic"~~ ...

快d 講小說結局,哈哈!話時話,小說有無中文版
(Post76 Android 手機版送出)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

阿定 發表於 2015-10-5 17:56
快d 講小說結局,哈哈!話時話,小說有無中文版

小說版有中文版呀, 我都係買中文版的~

小說之前講mark幫車鑽孔時唔小心令current overflow, 連通訊器材都整壞埋, 所以只可以用石仔砌出字句等NASA知道. 佢就照計劃拆除戰郎4號的東西, 最後在升空時暈了, 之後一直在船內. 而ARES 3就引爆閘門減速來修正兩者距離同相對速度. Lewis一直只係控制住飛船, 而游繩去救Mark的係另一人Beck. 基本上beck漂到mark架船, 就馬上扣起佢, 之後2人就被拉回ARES 3了.

小說講d隊員同Mark拍掌之後就馬上走開, 因為佢成年幾無沖涼太臭~~ Lewis就命令佢治療好傷勢就馬上去沖涼~

ps: 電影加o左最後mark在講學同其他隊員之後所發生的事, 令結局更完美~

不過我留意到個任務叫戰神5號, 唔知是戰神4 被取消 (因為飛船被Mark用了) 定直接改名做戰神5 ? (電影都加了一個中國太空人, 因為是NASA為了救mark向中國借用推進器而俾一個中國太空員上火星而交換~)

評分

參與人數 3威望 +140 金錢 +140 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10
alleelarry + 50 + 50
阿定 + 80 + 80 精彩報告

查看全部評分

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

gashapon 發表於 2015-10-4 17:40
其實我又唔覺有咩不合理情節, 因為故事設定是在未來, 已經有2隊人去過火星, 今次已經是第3次了. 如果講不 ...

只係感覺上戲中係火星生活比想像中易, 環境唔太惡劣 (個生活倉蓋張膠布就頂得住). 而最後返轉頭拯救決定, 好似有d草率, 之後既緊張情節亦說明對情況估算不足.

anyway, 套戲的確幾正面. 所有野都是maths and science, 對讀理科既人幾鼓舞. 整體套戲亦都幾好睇.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

radhk 發表於 2015-10-5 22:44
只係感覺上戲中係火星生活比想像中易, 環境唔太惡劣 (個生活倉蓋張膠布就頂得住). 而最後返轉頭拯救決定, ...

始終電影設定是20年左右的未來, 當時已經有人去過火星而且做好個 Habitat (居住的地方) 俾太空員長期居住, 所以唔係每樣野都好危險. 當然始終是在火星, 好多意外可以一下子令所有人死亡, 所以當時佢地一知道有風暴就馬上離開就係咁o既原因.

其實塊膠布是有名堂的, 不過電影無解釋佢有幾勁. 用佢可以防止倉內失壓漏氣等(細的地方就用樹脂物料) , 唔似我地用開一般的垃圾袋咁易爛的~

至於最尾的拯救行動, 始終從未有人試過, NASA又好, ARES 3又好, 講真都係搏一搏, 沒有十足把握. 所以嚴格來說都唔係估算不足, 而係根本無法估算. NASA發訊息過去又要12分鐘先到達火星, 來回就要24分鐘, 因此當時只可以"執生". 當時戰神4雖然已拆除了大部份的東西, 可惜推進力唔夠, 因此飛得唔夠高無法同ARES 3成員接合. ARES 3 可以用佢地的燃料加速令雙方距離接近, 不過就會令相對速度太快, 等於要在一架開緊90km/hr的車上接住一個人, 所以最後先至搏一搏炸o左個氣閘減速. 呢段明顯是賭博了, 因為爆炸可能令成架飛船停o左都唔定.

情況等於拯救人質, 好多時雖然已有晒訓練同計劃, 但都唔包補每次都成功, 忙亂之間令人質死亡的事件都唔係無發生過. 但又唔可以講成是估算不足, 因為現場太多變數, 唔同做simulation可以reset.

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

同樣係麥迪文, 同樣係一個人孤獨係外星生存, 但態度就兩個極端,
一個係先理解件事, 唔去責怪或埋怨自己畀人掉低係火星, 而係盡量去求生.
另一個係呃人返黎救自己, 再重想盡辦法去掩飾自己的大話, 甚至不惜去殺人滅口.
個對比好強烈, 個人認為呢點好有趣 XD

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kh22 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

等運到

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

mike384 發表於 2015-10-6 09:39
同樣係麥迪文, 同樣係一個人孤獨係外星生存, 但態度就兩個極端,
一個係先理解件事, 唔去責怪或埋怨自己畀 ...

我只知道將麥迪文一個人留在太空係好危險的~~

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

麥廸文的確好戲

其實就咁睇我反而感到好艱辛, 睇就好似一個幕就蓋得掂, 但好似爆左個倉佢用布包住就算(因為無野好包) 其實佢表情話到大家知佢都好無耐同擔心  強烈風暴起勢咁吹好得人驚, 擔心爆左或者日後或爆左就無得再整返

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Hon 發表於 2015-10-6 13:42
麥廸文的確好戲

其實就咁睇我反而感到好艱辛, 睇就好似一個幕就蓋得掂, 但好似爆左個倉佢用布包住就算( ...

小說中好多時佢做每樣野都有一種一失敗就會死的結果, 所以後期其實都無咩好驚. 反而佢最怕係唔夠食物捱到救援來, 所以其實佢有預備d藥物令自己可以安詳咁走的~(必要時用)

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

gashapon 發表於 2015-10-6 13:59
小說中好多時佢做每樣野都有一種一失敗就會死的結果, 所以後期其實都無咩好驚. 反而佢最怕係唔夠食物捱到 ...

你咁講完真係仲無奈....

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Hon 發表於 2015-10-6 17:28
你咁講完真係仲無奈....

成件事講真係好無奈, 因為就算要救都唔係即刻可以去救佢. 如果發生在我身上, 講真都未必捱到咁耐. 其實有時認為死都唔可怕, 反而可怕在"都唔知幾時會出事"果種恐怖.... 好在Mark的性格是比較阿Q同樂觀, 所以好多事明明生死一線佢都可以攪下gag安慰自己, 加上佢剛好是植物學家同機械維修方面好掂 (故事中每個隊員每人都要有至少2項專長才可成為隊員), 因此佢先可以無事.

當然logic上來說, 無論電影又好小說又好, 如果主角好快死o左咁根本唔會有呢個故事發生, 所以其實都知佢一定無事啦~ (即Gravity中如果Dr. Stone第一下已經死了咁成套電影15分鐘就可以完~)