設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: edm230

[【誠實報告】] Cayin N5 真實體驗第一號

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2015-11-22 17:37
佢做耳機設計, 不過唔喺香港。

師兄, 首先佢係知道 Shure 有咁結果先叫我試。再講, 如果一邊正負接錯,  ...

原來如此,既然師兄位朋友係外國耳機設計師又清楚此問題咁pioneer平衡推shure會人聲分離應該冇解了,如果能解他應該已替師兄解了吧?pioneer大廠,shure也是大廠,合起來是如此结果若非耳機線4pin頭駁錯相位只能如你的設計師朋友所想是設計取向吧。我也相信你的設計師朋友。

IEM只有IQ
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

CayinAndy 發表於 2015-11-22 17:57
原來師兄帖是因為這個疑惑,我試我就這話題分享下。

首先是 Cayin N5 的平衡接口問題,先直接睇下 N5 的 ...

Thanks Andy,

有玩 Hifi 都會知日制同歐美有分別, 所以我都有懷疑係正反相問題, 但要一個老花加手震嘅人, 去焊過 2.5mm 插左右正負, 焊甩唔難, 焊好有啲為難 先證明接法有別, 咁就.....

N5 推 K3 同 im04 好滿意, 幾時先有 FW Fix 白面問題?

黃金玩家

N5 同 AK 2.5mm 排列一樣, 應該冇錯。

黃金玩家

edm230 發表於 2015-11-22 18:22
原來如此,既然師兄位朋友係外國耳機設計師又清楚此問題咁pioneer平衡推shure會人聲分離應該冇解了,如果 ...

Sorry師兄, 多有得罪

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2015-11-22 18:53
N5 同 AK 2.5mm 排列一樣, 應該冇錯。

師兄,

你用的耳機缐是定制?   L+, L- R+, R- 嗎?

為何只有 shure 耳機才出現狀況?!?

請指教。

黃金玩家

terencelaw 發表於 2015-11-23 01:44
師兄,

你用的耳機缐是定制?   L+, L- R+, R- 嗎?

Hi,

23, 29, 33 貼度有講。 Shure 原因不明。 2.5mm balance 接法唔係咁。

黃金玩家

ozrayyau 發表於 2015-11-22 18:50
Thanks Andy,

有玩 Hifi 都會知日制同歐美有分別, 所以我都有懷疑係正反相問題, 但要一個老花加手震嘅人 ...

2.5mm 耳機接口確實是非常痛苦,大家不停追求粗線徑口,但實際銲過線的都知道,個 2.5mm 殼入到 16絞都無用,個接線柱無加長或改成圓柱以外的設計,只能叠位來銲,又唔好聲又唔安全。市上暫時係見過中村的 2.5mm 頭不是圖型接線柱而改用了一塊細的基板,銲線會方便好多,你不妨買兩粒來玩下!

有關 2x128G TF 卡的問題,有點新進展,我 PM 你!
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

高級玩家

ozrayyau 發表於 2015-11-22 08:29
師兄,
好高興見你回關於 N5 用 2.5mm Balance 耳機輸出。我對 N5 2.5 輸出好有疑惑 當用 Pione ...

左右山頭對唱似係其中一邊嘅phase滯後咗而唔係反相, 不過點解得shure係咁就.....

但我喺代理度試過用n5 balance出425又冇你講嘅問題喎.

黃金玩家

al21 發表於 2015-11-24 18:01
左右山頭對唱似係其中一邊嘅phase滯後咗而唔係反相, 不過點解得shure係咁就.....

但我喺代理 ...

我問咁多就係 XPA700 推 425 對唱, N5 冇事

你冇開 Whatsapp ?