設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: toybidder2008

[AV擴音機] p記McAcc設定一問

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

kargo_wan 發表於 2016-9-11 17:47
大家好,我啱啱轉會P記LX89,第一次auto mcacc正常,想話收細聲d個SW再cal多次,之後就話我L/R喇叭反相,第 ...

試下拉出少少,離開後牆少少再試

白鑽玩家

kargo_wan 發表於 2016-9-11 17:47
大家好,我啱啱轉會P記LX89,第一次auto mcacc正常,想話收細聲d個SW再cal多次,之後就話我L/R喇叭反相,第 ...

好多時都有這情况出現,之後我唔理照下一步!

星級玩家

MDLP師兄,多謝你對McAcc的問題解答,小弟剛購入LX59,Pioneer新手一名(之前部老爺Y記Amp差不多10年了,連HDMI都無 ),請師兄多多指教。

McAcc Pro好多terms同操作對我d新手都真係好有難度,基本Auto cal 還可以應付,但事前事後要做的程序及資料暫時有點分散不夠集中。小弟愚昧,爬完48頁文後都係一知半解。 好深奧呀........

如果有幸師兄將來把心得集合成精華,就真係做福人群。

小弟有少少問題,希望師兄點路。現在AV系統如下。

L/R speakers:ATC SCM11 ,LX59 pre-out經足火(250W)integerated amp到啦叭。
C speaker:雜嘜中置,直接LX59。
SL/SR speakers:KEF 301,直接LX59。
SW:B&W ASW300,老爺十仔,LX59 pre-out去十仔line-in。

Cal之前SW 的Low pass filter 扭到80Hz(但睇說明書話其實無關 ),音量約10點鐘。

Full Auto Cal咗一次,L/R +4dB ,C/SL/SR -5至-7dB,SW -12dB。L/R/C 系統選了為Large。

1. 請問我應該點+/- All channel level?
2. 係咪把L/R/C 都set回Small及調細SW音量後,再以 Save SP setting設定 Auto Cal過?SW個Low pass filter係咪唔洗調到最高(180Hz)?

白鑽玩家

SW上個LPF/Xover扭到最高

喇叭改大改細改分頻mcacc都無須重cal

你個case無須+/-level
反而隻SW於-12dB因為個Vol太大
再扭細少少再Cal過

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alexlyf + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

alexlyf 發表於 2016-9-12 17:52
MDLP師兄,多謝你對McAcc的問題解答,小弟剛購入LX59,Pioneer新手一名(之前部老爺Y記Amp差不多10年了,連 ...

師見你用ATC11估你都係主力玩2ch
你會易啲明白我以下講乜

L/R是否可以set去large
你用段低音強勁嘅2ch音樂
經59Pre去部合併用pure direct行large
問問自己低效果是否滿意?
如果唔滿意就行返small
OK的話就large用direct行f.align
嗰種集中在皇帝爆發嘅低音
保証無其他牌子俾到你

評分

alexlyf + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

星級玩家

MDLP 發表於 2016-9-12 20:35
師見你用ATC11估你都係主力玩2ch
你會易啲明白我以下講乜

萬分感謝師兄指點。

報告一下進展,小弟把SW的LPF扭到最大,及把音量調細dd。再把L/R/C設成Small,X-over80Hz(雖然師兄說沒關系,都做咗先費事忘記),之後選不改SP Setting的Auto重CAL了。之後再選Memory 3的Front Align.試音。

聽感聲音清晰,定位給以前老爺機完全兩回事!

Bass量及連貫性也好了很多,只是槍聲希望可以實淨Punchy D添就一流!SCM11 可以去到40Hz,請問X-over調低點(如50Hz)會否有幫助?

遲下有時間再跟師兄說的試把L/R/C設回Large看看。

請問師兄,設定all-level +/- 數字有什麼指引嗎?是否所有channel總和 或 平均值 跟零的相差值?我亂估吓姐

白鑽玩家

alexlyf 發表於 2016-9-13 02:46
萬分感謝師兄指點。

報告一下進展,小弟把SW的LPF扭到最大,及把音量調細dd。再把L/R/C設成Sm ...

50Hz定80Hz定large?
你可以自己試吓
每次更改無須要再cal

punch夠唔夠?
某程度上ATC個低音惰性及高音伸延都張聯係
同時喇叭擺位及後級驅動力都有直接影響

all-level +/-問題簡單啲講
AVR一般按75dB cal完
各ch有機會負dB負得幾利害
可能喇叭太近或敏感度高
師兄個C/SL/SR/SW就是一個例子
負dB即是負gain以貼近0dB最正常
就算再加大個vol動態都會有損失
但師兄組合出現+4dB ,-5至-7dB
L/R已經正得太多就無得加啦

評分

alexlyf + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

星級玩家

MDLP 發表於 2016-9-13 10:44
50Hz定80Hz定large?
你可以自己試吓
每次更改無須要再cal

非常多謝大師指教。

睇黎係我對前置相對地不夠敏感,咁其實系統整體上各個啦叭都應該體質配合先唔會有此問題。

或者我唔理SR/SL,設定時注重L/R/C/SW多些,以特顯系統強項的表現。等我得閒再試吓其他setting先

試槍聲係想找到單發開火(全自動機槍長full反而無乜感覺,Bass都混為一團)時有些微的金屬撞擊聲 ,之前用電影Burce Willis 的 RED試,可能參考性不對,等我試下其他戲先  

白鑽玩家

alexlyf 發表於 2016-9-13 13:45
非常多謝大師指教。

睇黎係我對前置相對地不夠敏感,咁其實系統整體上各個啦叭都應該體質配合 ...

師兄玩得合併機一定唔會係大師

另外可否講啊吓你用邊部合併推ATC? 有無AV-bypass ?

試槍聲我鐘意用 Lone survivor 及 book of Eli

星級玩家

MDLP 發表於 2016-9-13 17:03
師兄玩得合併機一定唔會係大師

另外可否講啊吓你用邊部合併推ATC? 有無AV-bypass ?

大師....兄你太謙虛啦,成個McAcc的話題你由頭帶到尾,實在已經幫咗不少其他師兄弟啊~

小弟用緊Heg**的H360合併機,有AV bypass啊。Lone Survivor 我都有,又係時候攞出黎重溫吓。

等陣出MK攞埋隻Civil War同Conjuring 2先,又有好野食真happy