設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: toybidder2008

[AV擴音機] p記McAcc設定一問

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

近排睇左啲外國網站,講簡個最佳既delay time去auto cal去,其實點搵個最佳既delay time?

白鑽玩家

yessunny166 發表於 2016-8-29 22:13
近排睇左啲外國網站,講簡個最佳既delay time去auto cal去,其實點搵個最佳既delay time? ...

我估師兄你指喇叭與喇叭delay time?

呢個delay time
已經就是speaker distance
所以surr amp都係用呢個delay方法
將唔同喇叭以距離越近delay越長
去達致所有喇叭同一時間送到皇帝

由於聲音所有頻率在空氣速度是相等
AVR發出訊號由收音咪接收後計算所須時間
將 speed x time = dist
這就最AVR所顯示距離
主喇叭距離可能用人手度尺再輸入會無乜分別
但sub仔內有多組analog filter (xover/phase....)
線路如行多3/1000秒就會有1meter距離相差
這都是常見sub仔顯示距離比實際達的原因
如果用人手去度sub仔距離是永無法度得啱

McAccPro個戲肉嚟.........
雖然上面話dist正確
喇叭到達皇帝位時間就一致
但原來每款喇叭高中低音發聲都唔同時間特性
McAcc先會同group delay方法
先將每隻唔同頻率發聲時間矯正一致
再按唔同dist(delay time)送到皇帝位

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

MDLP 發表於 2016-8-30 00:45
我估師兄你指喇叭與喇叭delay time?

呢個delay time

師兄,吾該你先,又學到野
我想再問另外一樣野開於個advanced eq setup,入面有個time period,應該set邊個先適合??
我見人話要睇個reverb characteristics 去調教??依樣又係點睇?

白鑽玩家

yessunny166 發表於 2016-8-30 10:54
師兄,吾該你先,又學到野
我想再問另外一樣野開於個advanced eq setup,入面有個time period,應該set邊個 ...

sorry我無用SYMMETRY EQ所以研究呢個set祇跟返原裝去cal

專業玩家

我想問我用緊K字頭号角喇叭, 前中後都你, 天花4隻JBL control 1 pro, 我auto cal後話我全部speaker都係large,

問題1) : 係唔係應該全部speaker 改 small ?

問題2) : LCR都係-11, -12, SW係 -10 其他大概 - 7 -8左右, 應該點加好?

請指教, 唔該哂
TV:LG Oled 55EG9200
AMP:Pioneer SC-LX88
前置:Klipsch KSF-10.5
中置:Klipsch KSF-C5
後置:Klipsch KSF-S5
Atmos : JBL control 1 pro

白鑽玩家

deeboy 發表於 2016-9-6 17:18
我想問我用緊K字頭号角喇叭, 前中後都你, 天花4隻JBL control 1 pro, 我auto cal後話我全部speaker都係larg ...

講埋邊款K同sub仔

專業玩家

MDLP 發表於 2016-9-6 17:52
講埋邊款K同sub仔

AMP : Pioneer SC-LX88
SW : SVS 12SB-PLUS
Top Speakers: JBL control 1 pro x 4

thx!

白鑽玩家

deeboy 發表於 2016-9-6 17:18
我想問我用緊K字頭号角喇叭, 前中後都你, 天花4隻JBL control 1 pro, 我auto cal後話我全部speaker都係larg ...

可以用人手改去small唔洗再cal過
不過我會L/R行large但大前題係
L/R喇叭擺位在2ch模式
要做到有頻寬、定位、音場
擺位呢樣太複雜不在些討論

LCR都係-11, -12, SW係 -10 其他大概 - 7 -8左右, 應該點加好?

在All Level 加 10至12dB試試

專業玩家

MDLP 發表於 2016-9-7 00:40
可以用人手改去small唔洗再cal過
不過我會L/R行large但大前題係
L/R喇叭擺位在2ch模式

thank you! 再試下先

白鑽玩家

deeboy 發表於 2016-9-7 00:47
thank you! 再試下先

知唔知搖控上邊個 CH LV all ?