設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: toybidder2008

[AV擴音機] p記McAcc設定一問

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

MDLP 發表於 2016-5-4 21:01
Full band phase control祗針對喇叭
SW個相位掣你可以自己發揮

Thanks
TV:SONY KD65Z9D
AV Amp:Pioneer LX901
LCR Sur Speaker:Procella P5 x5
Subwoofer:Procella P15A
Ceiling Speaker:TDG NFC-83 x4
Blu-ray player:OPPO 95  OPPO 205
Media Player:Egreat A11
Game Console:PS4 Pro

白鑽玩家

hohodog900 發表於 2016-5-5 00:06
Thanks

如果有full band crtl+
我就一定Phase係 "0"
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

hohodog900 發表於 2016-5-4 18:16
我喺LX90……舊機,無甚麽plus+的,只有phase control on同Full Band Phase Control on, Auto cal 十仔se ...

雖然Full band phase crtl係針對主喇叭修正
而沒有對SW作相位修改
最佳Full band phase crtl都係要SW相位歸 "0"
但用家一樣可以試吓自由發揮

白鑽玩家

白鑽玩家

提一提大家
行Dolby / Atmos 時
個 LOUD MGNT 一定要 set OFF

星級玩家

MDLP 發表於 2016-5-9 11:12
雖然Full band phase crtl係針對主喇叭修正
而沒有對SW作相位修改
最佳Full band phase crtl都係要SW相位 ...

MDLP Ching,我想問如果已經用Full Band Phase Control 調校過一次,係唔係唔使再調教subwoofer個phase? 定係呢兩樣嘢係完全唔同嘅概念?

咁正確嘅調校程序係調subwoofer先定AMP嘅auto Cal先(Pioneer 即係MCACC)?

根據你上邊嘅解釋,我點知道用MCACC Cal完SW個Phase係0呢?

定係(如果我理解無錯),如果MCACC無影響到SW個Phase, 即係我點都係要自己調校下SW個phase一次?

Many thanks.

白鑽玩家

chung729 發表於 2016-7-15 16:30
MDLP Ching,我想問如果已經用Full Band Phase Control 調校過一次,係唔係唔使再調教subwoofer個phase?  ...

正常係subwoofer個喺
有LFE-in就插LFE-in
Phase:0度
分頻點:有bypass去bypass或扭到最大
多數有LFE-in喺sub仔都係bypass個phase同Xover
你扭亂個Xover去比AVR做cal
祇會擾亂個AVR測sub仔距離

你可以cal完事後去扭sub仔個phase
不過正常都唔洗點郁個phase
除非你啲主喇叭好天生異品

但點解其他師兄cal完又要扭吓個sub仔phase
因為BD大部份本身訊號上LFE同主聲道在相位差異
所以換隻隻碟都以為相位唔同咗係setup問題
因McAcc有個叫phase C+去矯正呢個問題
不過唔好心急要等三兩分鐘時間比部機去分析

Full Band Phase Control
係第二樣野
係將所有喇叭全頻相位在皇帝對正

白鑽玩家

根據你上邊嘅解釋,我點知道用MCACC Cal完SW個Phase係0呢?

你就算扭sub仔個phase去90/180比任AVR去cal都當係0
祇是sub仔距離會唔同咗

Sub仔@0 deg 個距離

SUb仔phase +90度

星級玩家

MDLP 發表於 2016-7-15 16:49
你就算扭sub仔個phase去90/180比任AVR去cal都當係0
祇是sub仔距離會唔同咗

Thanks for the reply.

簡單嚟講,如果我要換一個新嘅SW,如果新SW有你所講嘅setting,係唔係首先參考你所教嘅設定,之後用AMP auto cal 一次,應該之後一般情況都唔使再郁SW個phase setting, 是否正確?

又如果個SW同時有其他setting可以調校 (例給打心口或者下潛感強啲),個調校次序係調SW定auto Cal 先呢?

另外,見Ching你之前啲回答有講到好多人成日覺得SW個相位唔準其實唔係SW個問題而係每隻BD本身音色嘅相位都有唔同,而Pioneer啲AMP係有一個Phase+ function 去處理,咁

白鑽玩家

sub仔必須相位在0及分頻最大給AVR去做autocal
autocal完再根據做人須要或回味在sub仔調教
不過打唔打心口及下唔下潛在cal前cal後好多因素決定
例如:sub仔擺位及先天特性或級數