設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: toybidder2008

[AV擴音機] p記McAcc設定一問

白鑽玩家

乜野事無反應?

高級玩家

MDLP 發表於 2016-3-17 17:27
乜野事無反應?

司兄, 我用icontrolAV5, remote, 或主機開機
- TV optical 落amp
- iMac USB 落amp
- iMac HDMI 落amp
- amp hdmi2 (無ARC) Sony TV無插ARC
選什麼都無聲無畫面, 要熄機再開...

HDMI 我用緊AQ Volka, 之前用緊都無問題...
美式電有關係嗎?

謝謝你

白鑽玩家

CPWHK 發表於 2016-3-17 18:03
司兄, 我用icontrolAV5, remote, 或主機開機
- TV optical 落amp
- iMac USB 落amp

又係Sony電視
你問吓Wadee C-hing
佢好似有秘技
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

高級玩家

MDLP 發表於 2016-3-17 22:12
又係Sony電視
你問吓Wadee C-hing
佢好似有秘技

唔該曬, 等我PM請教下佢, 我感覺係有的野撞左, 估USB/HDMI...謝謝你...

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟剛買lx59

Full auto cal時去到acc cal EQ pro就停下來無反應了

有無高手可幫幫手

我玩5.1.4
退燒人士

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我用緊2 channel amp駁front speaker

有centre speaker, surround speaker, front enabled speaker and rear height speaker

未有subwoofer

揀咗 lx59 裏面option E 接駁方式 (即用preout to front speaker)

退燒人士

黃金玩家

想請教mdlp兄,十仔個分頻應該set到同amp個分頻一樣,還時set bypass?兩者有冇分別?

白鑽玩家

toybidder2008 發表於 2016-3-20 08:55
想請教mdlp兄,十仔個分頻應該set到同amp個分頻一樣,還時set bypass?兩者有冇分別? ...

首先要明白個AVamp同sub仔分頻點
並非一刀切而是用滾降方式
例如sub仔個LPF分80Hz
就不是90Hz就消失無影無跡

McAcc計如果AVamp分80Hz
祇要你sub仔唔低於80Hz
嘗試邊個分頻點至到by-pass
與整體效果最配合

不過試完最好cal多次
因為個低頻相位(距離)
會有少少飄移

黃金玩家

MDLP 發表於 2016-3-20 20:44
首先要明白個AVamp同sub仔分頻點
並非一刀切而是用滾降方式
例如sub仔個LPF分80Hz

小弟一直以來一刀切,兩面都set 100hz 。。。。
我試過用amp播一個聲稱係80hz嘅mp3,除咗十仔,一對前置都有聲!是同一道理嗎?

白鑽玩家

toybidder2008 發表於 2016-3-20 21:05
小弟一直以來一刀切,兩面都set 100hz 。。。。
我試過用amp播一個聲稱係80hz嘅mp3,除咗十仔,一對前置 ...

你兩邊set 100Hz
sub仔固然會出到80Hz
但L/R喇叭一樣有80Hz
不過細聲啲啲