設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 阿正

[討論] 優質版本LP 黑膠已被身邊朋友接受及認同, 好開心,想分享下!

1萬

白鑽玩家

老而不

audiophile_ed 發表於 2015-9-22 09:44
非常同意,但係我又覺得系唔系真係這股熱潮會完全消失,我又覺得唔會。

起碼聽開舊野的人會繼續揾返最 ...

如果你問我, 我覺得HMV對今次的黑膠潮有一定的責任, 講的是怎樣keep住而不是見勢轉軑.
當年lomo同時因為菲林熱大吹, 事實影出來的相根本唔得, 再講到自已幾文青, 幾脫俗(從正常影張相而言) 都沒用.
太MK feel . 當年有位學弟在我面前曬命lomo相, 我同佢講左好耐的正式攝影說話, 佢都係一句"切, 你識feel咩" 帶過, 家下佢用ipone影相而原先台lomo都唔見左.  
相機keep 唔住是因為iphone上網po相的風氣出現, 將唔少人扯走, 特別是後生.
家下剩低而後生的, 不是文青, 就是真正玩比較鏡頭, 攝影的人好少.

望黑膠潮起碼是一種玩的層次上昇華, 而不是一個好似lomo相機果種為求標奇立異的風氣.

香港地的黑膠真是差少少, 之前的彩膠是真心膠
外國或者仲會出得好少少吧? 只是一再翻出以前聽過又放過的錄音時 (古典),
好似沒了什麼令人為之眼前一亮, 又或者 "非買一個盤專播這唱片不可!" 的感覺. <--這是小弟第一步入hifi 世界時的一句話.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

audiophile_ed 發表於 2015-9-22 12:09
正 CHING, 其實本地唱片公司要做的話,可以做得好好。

之不過整個香港樂壇(唱片公司)由以前到宜家都系急 ...

本身不識胡琳, 也興趣不算大. 我覺得佢有一定的好聲底, 初聽也聽也知在玩jazz mood.
只是唱功方面...(胡琳fans唔好打我)...好似有少少造作, 或多或少的刻意, 還是因錄音被人修改而成?

當笑話甘樣聽, 因為佢好紅, 同一大班朋友一齊玩左blind test,
有人以為CD是黑膠, 有人以為黑膠是CD
我是遲到而所以事前唔知有CD定黑膠...以為是數碼收音機 (被扯出去打
如你所講, 可能是system問題, 真係一般而言播不出分別.

又記得當年一些年紀大少少的師兄同我講, 就是直驅盤播處女碟(即頭批新買而未播過), 個聲同CD係幾似的.
所以甘樣我沒再太去理黑膠的事. 如果要我選盤, 還是帶動的最好.
日本仔將以前 Transcription turntable (專本在電台用的舊式直驅盤) 簡化得太過火了.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
dc903 + 10 + 10 精彩直驅盤播處女碟報告

查看全部評分

還是好音樂最好.

星級玩家

kl122002 發表於 2015-9-22 13:33
如果你問我, 我覺得HMV對今次的黑膠潮有一家的責任, 講的是怎樣keep住而不是見勢轉軑.
當年lomo同時因為 ...

正解, 彩膠li味野其實more like 系俾人儲多過聽,哈哈,我覺得。

其實宜家主要玩開黑膠的人都系生活于80-90年代香港音樂文化最全盛的時期的人,我認識d朋友好多都系受前一輩影響(包括我)先接觸黑膠唱片。

對我而言,我都系喜愛中古黑膠的味道。我也不讚成將所有格式太過商業化。

好有趣的系,聽黑膠,你系會細味碟入面每一首歌。一切數碼化后,大家只系會聽碟一面1-3首歌,聽歌的樂趣有時候隨著科技越方便就慢慢減少。當然宜家有心認真做音樂的人相對以前又少了好多。  

星級玩家

kl122002 發表於 2015-9-22 13:49
本身不識胡琳, 也興趣不算大. 我覺得佢有一定的好聲底, 初聽也聽也知在玩jazz mood.
只是唱功方面...(胡 ...

其實我一直相信黑膠(或者音樂吧)好大部分系代表著過去的回憶,有經歷先有價值。

最近拿返死鬼老豆d黑膠黎聽返,以前細個個陣聽個陣的情景慢慢出現系腦開入面。

哈哈。 (以上系個人感覺)。

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
阿正 + 20 + 20 用家心得
kl122002 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

audiophile_ed 發表於 2015-9-22 13:52
正解, 彩膠li味野其實more like 系俾人儲多過聽,哈哈,我覺得。

其實宜家主要玩開黑膠的人都系生活于 ...

大致的情況都係甘樣, 都是某一班昔日沒有而今天追求補回的人.
或者一切上了岸容易找以前的事物吧?
哈, 我笑笑下路過好了. (不過如果有大卷錄音帶也能真的會扯我過去追,  大卷錄音帶非追不可啊!!)

黑膠帶俾我回憶沒什麼特別, 就是一個只要在轉 + 放支補衫用的針都會有聲的玩意. 33轉, 45轉, 78轉都係一樣.
反而是黑膠半小時反一次碟的回憶更難忘...一套歌劇反到反錯碟.
所以都是CD剛剛好,  不會好似CAS太長氣.

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
阿正 + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

audiophile_ed 發表於 2015-9-22 13:52

其實宜家主要玩開黑膠的人都系生活于 ...

"...聽歌的樂趣有時候隨著科技越方便就慢慢減少..." , 真係好paradox! 但亦好實在.
最后可能只剩兩種, 一種依賴數碼檔案(跟師兄說的一致), 另一種就是死硬派, 或基本派, 或樂趣派.
自己認為這就是聽黑膠的<玩味>啦, 因無電腦幫助選歌(暫時), 放碟, 反碟, 要地方儲存和打理, 亦要一套器材(如除塵,防靜電,紙套...), 就如荼道, 要有過程, 必要的和有樂趣的(對某一部分人來說), 心靈是有互動的(與實物手觸及眼看和嗅出新或舊膠味); 所以估計將來(好多好多年後)聽黑膠是一種學問,態度和精緻(與電腦檔比).   

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
ernietse + 20 + 20 I like drink Chinese Tea too, do U drink
tlsk + 10 + 10 用家心得
km3232 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

kl122002 發表於 2015-9-22 13:33
如果你問我, 我覺得HMV對今次的黑膠潮有一定的責任, 講的是怎樣keep住而不是見勢轉軑.
當年lomo同時因為 ...

其實自己或多或小都係跟潮流走, 之後keep唔keep到都未知, 但現在會試多一些先.   

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
tlsk + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

星級玩家

dc903 發表於 2015-9-22 21:48
"...聽歌的樂趣有時候隨著科技越方便就慢慢減少..." , 真係好paradox! 但亦好實在.
自己應為這就是聽黑膠 ...

好多時候,望返d唱片封套同相,好似rolling stones d 唱片封套。。。真係好鬼有型同經典。。

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
阿正 + 20 + 20 超正!
tlsk + 10 + 10 超正!

查看全部評分

白鑽玩家

audiophile_ed 發表於 2015-9-22 21:56
好多時候,望返d唱片封套同相,好似rolling stones d 唱片封套。。。真係好鬼有型同經典。。 ...

artwork原是創造力, 不易得來, 亦不能隨意含混或抄襲(因之後總會有人告發), 當然歌是soul!

1萬

白鑽玩家

老而不

以硬照而言, 膠的coverart是比細細張的CD好多少少. 甚至以前的人手畫都好好睇.
之不過論packing的百變還是CD因為輕, 所以多DD.
還是好音樂最好.