設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 阿正

[討論] 優質版本LP 黑膠已被身邊朋友接受及認同, 好開心,想分享下!

1萬

白鑽玩家

老而不

dc903 發表於 2015-9-21 22:12
黑膠現稍為回歸, 不跟潮流趕不容易呀, 尤其起點由膠先.

事實黑膠的回歸風..自覺一直怪怪地,
我記得是911前後少少開始有人重新講黑膠是懷古的玩意先, 聲音好有groove味, 又播碟動作好有feel,
碟錢不是主話題, 而是音質 + 感覺
一直去到雷曼事件, 雷曼時停左一掛.
之後近3年唔知咩事大吹黑膠, 又有唱機, 又講到好潮, 又炒,
幾乎好似同CAS平行發展? CAS 有幾先進同時, 就黑膠又吹翻幾多?

以上只是我所見略感. 家下的黑膠風有種說不出的怪.

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
dc903 + 10 + 10 精彩膠風論
ernietse + 10 + 10 也許我和黑膠長大, 有左cd, 我唔會返轉頭.
tlsk + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

kl122002 發表於 2015-9-21 22:42
事實黑膠的回歸風..自覺一直怪怪地,
我記得是911前後少少開始有人重新講黑膠是懷古的玩意先, 聲音好有gr ...

近年多咗人講, 自然多咗D人來推, 市場學總是這樣做, 樣樣都話好好好; 但係前提係D膠(不是最近大量番出那些)仍是有種CD碟或數碼檔案俾唔到D樂迷感受.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ernietse + 10 + 10 我唔接受明明係analogue音源轉數碼再轉黑膠.
tlsk + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

星級玩家

dc903 發表於 2015-9-21 22:12
黑膠現稍為回歸, 不跟潮流趕不容易呀, 尤其起點由膠先.

其實黑膠系外國同日本根本冇減弱過。

讀書個陣成日都去d record fair, 同埋澳洲真係稍有規模的碟鋪(唔系HMV or Virgin個d),都會有一手同二手黑膠買, 而且佢地也新舊都炒。我見過sigur ros 1st pressed LP sealed 炒到上200EUR.  

Rolling Stones 同 beatles d 第一版黑膠其實仲系好多人儲,小弟正是其中一份子。

你話貴?看彩數,有陣時候有運真係可以用1/3價錢買返黎。

我記得Elloitt Smith 的 LP 一路系外國都系最好炒的黑膠,尤其早期個D,我後悔放左只第一版XO.

如期話興返黑膠,倒不如話香港人真係好有生意頭腦。

你話胡琳d黑膠炒到天價就知mut野事, 尤其返唱鄧麗君個只LP,宜家所有黑膠都系限量版。要限量先有noise。但係開始真係有d濫,小弟其實都唔系好才疏學淺,好多好似王菲的大碟其實話從新混音系made in japan, 但係佢地系由master tape 過去or經過digital處理?

但係熱潮你話會keep幾耐?真係唔知。系香港,好多野都真係三分鐘熱度。而且要聽出分別,始終要聽返原汁原味有分別都系要聽返舊野先明顯。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
tlsk + 10 + 10 精彩報告
dc903 + 10 + 10 正心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

dc903 發表於 2015-9-21 22:55
近年多咗人講, 自然多咗D人來推, 市場學總是這樣做, 樣樣都話好好好; 但係前提係D膠(不是最近大量番出那 ...

香港D野吹得快時散得更快. 希望黑膠同好唔好太介懷我的言論.
是甘的, 我自已玩舊菲相機, 覺得黑膠同早4-5年前的菲相機熱潮好相似. 原本都只是不合大方向的小眾品,
突然間4-5年前大熱的4/3相機同時有起了接環潮, 令菲相機+鏡頭受到不少人注視, 成個星X商場都是相機用品店.
跟全iphone 4定5一出之後沒人再玩, 好多菲林機舊機, 接環店都唔知去左邊.

黑膠潮在香港的走向實在太似了. 香港地的野一走就走得好快. 黑膠在外國一直有人玩, 也是因為本身在外國有好大量.
由我識的朋友同我講, 外地玩是正式hifi, 很少用香港 HMV入面果種玩具機.
rolling stone 同beatles的第一版膠有過, 也是我手上第一批放出去的膠, 取而代之的是古典. 放出去時係是賺左, 不過沒想過可以賺甘多
直覺上是樂迷的追求起而, 而非因為膠而炒膠的成份加入. 香港的膠, 實在太多為膠而炒膠的成份了.

而家下的黑膠好多都是由數位轉錄, 然而這是改不了的事實.
因為錄音工具已電腦化. 而這種電腦化的層次不是昔日80年年代的電腦可比較, 也不可能找/彷做50-60年代的工具去錄.
一個電腦化的問題就是取樣有限, 今天是xhz/y bit, 明日就是新的a hz/k bit, 根本追不完.
如果明天出一張新的膠說是重新remaster 同某某a hz/k bit搞過, 同CD的完全賣點一樣, 你仲入唔入甘樣的黑膠?
自覺唱片公司好想找一筆, 不過就是捉錯用神了 + 自毀個場地.

如果CAS的音色進一步升級, 或者簡少少就是一台iphone加上耳機播出的聲音可以好得過CD而不帶電子味時,
甘樣就是黑膠退場時了. 或者CD都一齊退.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
dc903 + 10 + 10 精彩

查看全部評分

還是好音樂最好.

星級玩家

kl122002 發表於 2015-9-22 06:36
香港D野吹得快時散得更快. 希望黑膠同好唔好太介懷我的言論.  
是甘的, 我自已玩舊菲相機, 覺得 ...

非常同意,但係我又覺得系唔系真係這股熱潮會完全消失,我又覺得唔會。

起碼聽開舊野的人會繼續揾返最原版的黑膠一樣。過程先至系樂趣,尤其用超平價錢揾到自己想要d野的時候,滿足感實在好滿足。

你問我,我又幾like宜家HMV走的路線,尤其中環娛樂行店。其實宜家HMV, CDWAREHOUSE, HKRECORDS 等大型連鎖都開始行專業路線,其實我覺得對樂迷都系一個福氣。

不過小弟對於本地唱片公司濫出黑膠的方法就不敢恭維,一隻碟竟然可以用5種唔同版本。。。。

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同
阿正 + 20 香港的lp 生產公司大部份正在以低質素的載.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

非常好的討論,haha....

今早零晨剛從東京回hk, 去完東京shopping 完又有少少對音樂上的體會及認識,hoho.

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
sunboy + 80 + 80

查看全部評分

與其窮一生去討論音樂或硬件, 何不用一刻放下心去感受音樂的善和美呢

星級玩家

阿正 發表於 2015-9-22 11:22
非常好的討論,haha....

今早零晨剛從東京回hk, 去完東京shopping 完又有少少對音樂上的體會及認識,hoho.

正 CHING, 有冇揾到好野?

星級玩家

正 CHING, 其實本地唱片公司要做的話,可以做得好好。

之不過整個香港樂壇(唱片公司)由以前到宜家都系急功近利型,以前你就話有歌手質素搭救,都可以聽出原音同過分處理的分別。宜家新出歌手個D LP,我唔敢講全部,大部分都系mastered得好勁,好完美先出黎,聽黑膠碟個種raw的樂趣就完全失去了。

最緊要唔系聲,最緊要系包裝,同限唔限量,總之一限量就會引到人去搶。  

胡琳d黑膠可以話系近年非常經典的例子,胡琳把聲雖然好正,但係系唔系同CD差好遠好遠,我又唔系話好覺。但係有唔少唔系聽黑膠的CHING,或者平時唔系聽開胡琳的,都突然去搶胡琳d黑膠(然後大堆在淘寶,ebay同yahoo出現)。。。固中可以領略一二。

評分

參與人數 1威望 +20 收起 理由
阿正 + 20

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

audiophile_ed 發表於 2015-9-22 12:02
正 CHING, 有冇揾到好野?

少了好多好多了,基本上最好的lp,cd 已找不到了, 所以今次我找些冷門d 而質素非常好的LP

評分

參與人數 1威望 +40 金錢 +40 收起 理由
sunboy + 40 + 40

查看全部評分

與其窮一生去討論音樂或硬件, 何不用一刻放下心去感受音樂的善和美呢

1萬

白鑽玩家

阿正

audiophile_ed 發表於 2015-9-22 12:09
正 CHING, 其實本地唱片公司要做的話,可以做得好好。

之不過整個香港樂壇(唱片公司)由以前到宜家都系急 ...

胡小姐的LP 我指45rpm 果批, 質素我自已聽感是超高,反而33.3rpm 就同cd 各有千秋, 佢的cd 6音比時下好, 個人的分享only, 至於市場上的抄風不管是新,old or other 歌手某些title, 我一向不太理會, 比喻我也會肯用over 1k near 2k 入一set 外國老名盤,反正我自己過到自己果關便算,日本, 外國對lp,cd 也一向有抄風, 其實我個人不太理,反而我care 載體本身的質素是否令人投入音樂, 可以令我enjoy 一下,享受音樂的好作品,我不介意比多d cash 入, 但反而用好多cash 入了後,原來質素不合格,有時會令我對該生產公司失信心, 最終受害的是該公司同同行,消費者是長遠的, 但信心失去再建立並不容易

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
sunboy + 80 + 80

查看全部評分