設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kyle7

[DAP播放器] 降級降得好開心之奇遇 Plenue M to Cayin N5 (UPDATED~直推K712~)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

係,講樣真係唔得,但起碼叫有D唔同,係哩個出發點上,國磚有咁嘅覺悟係好事,但要個product designer 諗下點樣做得classic 得黎,又要操控好,software上寫得user friendly少少。如果連哩樣都做埋,加上哩個價錢,就真係好有競爭力啦。 但做到咁價錢就。。。。

聽日問frd 試下隻 k3k3,睇下推唔推得好先。另外睇緊邊到有得改K712做balance,有無師兄知? 謝過先~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

n5和334不配,3.5mm已有明顯底燥,2.5mm更把原本的底燥放大一倍
但動態感的確比ak100ii更好,但底燥接受不了

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ckfung 發表於 2015-9-7 11:07
n5和334不配,3.5mm已有明顯底燥,2.5mm更把原本的底燥放大一倍
但動態感的確比ak100ii更好,但底燥接受不 ...

用K712都叫少底噪,CKR9LTD就再少D,同以前部PM比底噪係大DD,但唔係好多。可能我耳仔聽力無你咁好。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kyle7 發表於 2015-9-8 02:22
用K712都叫少底噪,CKR9LTD就再少D,同以前部PM比底噪係大DD,但唔係好多。可能我耳仔聽力無你咁好。 ...

K712聽唔到都正常,我對x1都聽唔到底燥,但入耳式一通電你就算把音量調0也會聽到沙沙聲,但暫停播放個沙聲又會無左,唔係關歌事一直係其他player聽都無底燥係佢有,同arm2個種燥又唔同,但推大耳機佢其實都交到貨

黃金玩家

有關 N5 的底噪問題,Cayin 已經一些相熟的用家測試了和不同耳機的配搭,掌握了較多配搭資料,我們的理解是 N5 的底噪不影響重播表現,但確是有改進的空間,同時也對使用者做成不便,所以會將降低底噪定為後繼固件優化的 priority item, 希望能儘快解決這個問題!
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

星級玩家

CayinAndy 發表於 2015-9-9 15:52
有關 N5 的底噪問題,Cayin 已經一些相熟的用家測試了和不同耳機的配搭,掌握了較多配搭資料,我們的理解是 ...

Andy 師兄 ,請問 N5 底噪問題是否同電池質素有關呢  ?  謝謝

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

CayinAndy 發表於 2015-9-9 15:52
有關 N5 的底噪問題,Cayin 已經一些相熟的用家測試了和不同耳機的配搭,掌握了較多配搭資料,我們的理解是 ...

希望後繼firmware 能改善問題又唔影響音質,本來諗住試下平衡。

鑽石玩家

我諗係關硬件事, 之前我試iBasso DX50,90 , Fiio X1,3,5都有"將音量調0也會聽到沙沙聲"E個問題。(果時我用846)
CD: Marantz SA-KI RUBY
CAS: I-O DATA Soundgenic NAS
AMP: Marantz PM-KI Ruby
喇叭: Elac BS403
手提: Fiio M11 pro SS, AK SR15, Fitear Air, Vision Ears VE5,Audio Technica ATH-WP90, Audio Technica ATH-IEX

黃金玩家

一分錢一分貨 。但近年尐韓仔DAP價錢倍升……

星級玩家

琴日 , 因事會經過深圳 , 所以 ( 特登 ) 順便試咗機 , 發覺佢好夠推力 , 我用 vmoda xs 同 im03 全用 2.5 平衡去試 , 但我又聽唔到有底噪乜濟 ! ?

之前我覺得佢似玩具 , 但實機質感好好 ! 但依然覺得佢嘅造型仲有好大進步空間 , 當然是纯個人觀感啦 !

試咗約半個鐘 , 之後買咗 , 原因 :

1) 主要佢夾隻 vmoda xs , 之前用 AK100ii  單機聽 , 之後再加 vantam , 都係個低音控制得唔好 ( 焗住 ), 唔夠力 !

2) 手感好好

3) 用 vmoda xs , 人聲出返 , 其他音樂清晰舒服 。

4 ) USB 3.0 過歌 , 充電快

5) size ok !

6 ) 最仲要價錢我 ( 個人 )覺得唔算貴。

不過

1) 介面就一般 。
2) 轉盤比X5 好 , 但都係停留位置唔夠精凖 , 成日陏 D 就過龍 ( 禁制仲方便 )
3) 底部保護蓋 , 好差 , 成日跌出來 , 已經拆咗 ( 低級失敗 )