設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] 降級降得好開心之奇遇 Plenue M to Cayin N5 (UPDATED~直推K712~)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

大家好,打個招乎先,第一次打下感想,前言可能會長少少,多多包函。 小弟可以話下海唔係好耐,但又玩左耳機一段時間,基本上就係揾緊一個自己鍾意嘅配搭。由個陣 聽SONY EP888+discman 仲要唔知係好野,去到聽mp3 player + e4c,superfi 5 pro,er4p 等等,中間就好似揀女朋友一樣。我唔知自己係唔係金耳定木耳,乜野高音甜,中音準,低音勁,用咩部機chips等等,我未去到咁嘅境界。聽音樂對我黎講係"ENJOY MUSIC",口水聲等等唔係我杯茶,我想要嘅係感受到首歌及音樂帶出嘅情感。而我亦屬雜食性,pop,jazz,classic,中樂,techno 乜都岩,屋企人嘅影響下,亦好鍾意聽D舊歌。所以唔好當哩一個係專業測試,當係我發下噏瘋,share下感受啦。聽感

其實用DAP聽歌唔係好耐,之前都係iphone or 舊ipod聽多。比老板部PLENUE 1毒左下,買左部PLENUE M,加上本身有AT隻CKR9 LTD,個陣覺得哩個組合其實唔錯,但好似爭D野咁。哩幾日見到Cayin N5,之前對國磚都唔係太抗拒,係D樣唔係太得,個friend仲話哩部野好樣衰喎。到我今日買左,硬塞左比佢聽,佢聽完一陣問我:"哩部野咩黎,大陸野咁勁架咩?" 其實我今日去試聽嘅時候都有哩種感覺,其貌不揚,UI唔user friendly,操作方便程度唔及touch mon,但係聲就係我杯茶。

好! 言歸正傳! 先講操控同UI:
同之前PM好大唔同,好在之前用過下舊ipod,上手快D,個轉盤有D實,唔太smooth,亦唔夠sensitive,有時要轉兩格先落到下一個item。封面遲少少先出,有師兄都講左,對我無乜影響。大至上當佢一部ipod用就得。

造工:
對比部PM,made in Korea。Cayin N5,made in China。PM 係好靚角位,接合位,金屬拉絲係值回票價。反觀N5,其實唔差,只係細位同接合位無咁好,實體制鬆緊度唔錯,最大問題係下面條矽膠cover,tf2卡位個邊好奇怪,凸起左"吸"唔實(如圖),要出手剪左佢。。。

硬體:
USB 3.0,過歌快好多,但我多數會抽出張卡過歌,因為怕佢插線就差電。。。
phone out 黎講淨係試左我隻ckr9ltd 同 oppo pm-3,ckr9ltd 就開19格已經夠聲,pm-3 就37格(100格滿格),兩個都開左high gain,推力比PM 大好多,PM個陣 ,ckr9ltd 要65格,pm-3 就90格 (140格滿格)。
line out 未試,遲D先。。。
balance 未有得試,要隻 K712 攞去改左頭先。

好最主要部份,聲!!
同部PM比,大致上部機推力大好多,開揚左,音場大好多,bass量同質都好左,鼓聲大力細力好分明,人聲暖好多但唔算前,(that's what I WANT!! )高音上得盡D,原來本身隻CRK9LTD 嘅功力用唔盡 (P.S. 試18樓部機嘅時候店主話煲左10粒鐘左右,我岩岩買完開聲有D散,煲左幾粒鐘,實返了)。

我用我平時常聽嘅幾首唔同嘅歌同音樂對比下:

AVICII - LEVELs

PM:
CR9LTD - 音場細D,混音嘅聲分明,bass 一下下好清楚,潛得唔深,樂感唔錯。
PM-3 - 推得唔好,低音好散,音場比CR9LTD 大就一定,整體D聲好亂。

Cayin N5:
CR9LTD - 音場大一圈,混音嘅聲比PM更加分明,bass 潛得深好多,好有力量,但唔知點解HI唔起,樂感無PM咁好。
PM-3 - 原全變左另一個人,低音量同質跳級升lv,混音嘅聲逐層加上去都無"襟"左另外其他聲,比用cr9ltd時樂感好好多。

梅艷方 - 似水流年

因當年錄音問題,底噪兩部機都有,但PM做得較好,靜過Cayin N5。

PM:
CR9LTD - 音場一貫細,梅姐把聲少少乾,分音清析,但唔夠感情。
PM-3 - 都係推得唔好,梅姐把聲比cr9ltd更乾。 (所以以下唔會再有PM加pm-3哩個聽感 )

Cayin N5:
CR9LTD - 一開聲,即刻有種感覺,"膽機?",好暖! 但好響,個echo好好聽,立體感好強。
PM-3 - 無咁暖,聲音分得開D,底噪明顯D。

春江花月夜 - HK AV SHOW 2015 version:

聽完影音展隻試機碟,即係搵dsd file放落機聽。

PM:
CR9LTD - 古箏聲層次分明,低音潛得唔深,特別開頭幾下基本好難feel到,高音都係去唔盡。

Cayin N5:
CR9LTD - 低音返左黎,前面幾下鼓聲清楚返,音場大D,高音盡D,D弦震聲都聽得清楚好多。
PM-3 - 分音比CR9LTD 清楚,聲音過渡做得好靚,音場再大左,明顯分得到樂器聲位置。

都差唔多啦,我唔識好多用語,只係盡量想表達我聽到嘅感覺,望大家見諒。

(P.S. 題外話: 店主好好人,我聽左成半粒鍾有多,聽完仲叫我試埋N6,分析力高好多,聲音smooth左,中性D,無咁暖聲。但部N5 太match,所以毒唔到 )

多謝大家睇我廢up,再煲下先~~ ENJOY YOUR MUSIC~

UPDATE:
補返幅 Ex 嘅相~(真係索好多嘅......但係.....)

UPDATE 8-9-2-15:
部機好似越煲越上力開頭要19-20格先夠聲,宜家16-17格都已勁夠。定係隻CKR9LTD比部N5爆開左 。。

宜家10個幾鍾左右,低頻緊左,有力左。 中高音過渡同伸延好左,但無低音咁明顯。

手多多試下直推K712先,哩隻野出名麻煩,不過開到around 45 格已經夠聲,試過X5ii都要開80格先夠聲,堅係大力。時間關係試得一首歌 :

Hotel California Live DSF:

N5: 聲開揚晒,音場大,話晒都open back,高音比PM-3 去得更盡,結他聲清脆,鼓聲清楚但潛得唔深,收得快,樂器分離度好,齒音比較明顯。

家中 cheap cheap 膽耳擴: 音場窄左少少,聲音密度高左,集中左,整體有力好多,連鼓聲大細力嘅力量感都演譯到,齒音收左少少。

總結: N5 叫推得到k712,只係用左一半volume左右,推出黎唔叫好好,但叫入到耳仔。三頻好平均,可能一冷一暖。但我比較鍾意膽擴出黎嘅聲多D。

聽日再試下D 大動態野,頭先聽左陣小提琴,好刺激。

IMG_2695 copy.jpg

評分

參與人數 4威望 +64 金錢 +55 收起 理由
hiyori + 40 + 35 用家心得
nelsonb + 10 + 10 精彩報告
jasonfoknxu + 4 用家心得
orcheung2002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

高級玩家

正post ,小第仲等緊啱心水player, n5係考慮範圍

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Thanks for report.
但 n5 推力比 PM 重大? 沒想到 iaudio 現在咁冇力

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

精彩POST

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

t1174 發表於 2015-9-6 11:37
Thanks for report.
但 n5 推力比 PM 重大? 沒想到 iaudio 現在咁冇力

係,應該係話真係估唔到N5推力咁大,但同時推得好好。其實可以咁講,PM真係好柔,太柔了。

星級玩家

論價錢係平咗 , 唔算降咗級 , 我覺得師兄係轉咗音色 , 夾啱聽感 , 恭喜 , 恭喜  !

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

大食怪 發表於 2015-9-6 17:16
論價錢係平咗 , 唔算降咗級 , 我覺得師兄係轉咗音色 , 夾啱聽感 , 恭喜 , 恭喜  ! ...

多謝c 兄~!!

高級玩家

Plenue M真係咁唔掂?  

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

佢唔係唔掂,但只係音色取向唔同,其實佢中高都好靚,但整體較冷同柔,較平直。

星級玩家

講樣貌 , 我真係覺得似玩具 , 唔好睇 ! 純粹個人感覺 , 請廠家見諒 !

但機身细 , 大推力 , 加埋 2.5 平衡 , 如果夾到自己 D 耳機 , 就真係非常好 , 可以唔洗帶耳擴出街 , 做到真正隨身聽嘅目的 。

可擇日出去試一試