設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: albert@sajco

[請教] "零"認識新手身痕想試黑膠

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

sam2004 發表於 2015-9-21 11:19
總版管...咪係囉,駛唔駛咁多人.....呢....
但話說回來,就係見过有同事玩黑膠之前只看到美好的一面就勇 ...

糕 cup 玩家,
玩乜或者做乜都好,自己揀之前應該要做一定的功課吧,盲目咁去玩/跟隨自己梗要承擔後果啦,冇得怪人架喎,同信人哋俾個number 你就信晒去買,死咗都抵死啦!
另外,約女去行街食飯都好危險架,又要怕困lift, 又要怕過馬路危險,又要驚高空跌野落尼,不要只看到美好一面,建議留家做宅安全D!

P.S.你先前玩乜唱盤器材,分享下好喎

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
leo25 + 20 + 20 絕對認同
小寶老豆 + 10 + 10 笑鳥...

查看全部評分

Enjoy Music, Enjoy Life!!

鉑金玩家

fungl 發表於 2015-9-21 12:18
糕 cup 玩家,
玩乜或者做乜都好,自己揀之前應該要做一定的功課吧,盲目咁去玩/跟隨自己梗要承擔後果啦 ...

鉑金大師,人地樓主就係做功課才開題來討論,唔係只信number,
而你們就只做股評人,推你們想推的...
"物料的磨損"所做成勒勒聲就迴避不提!?真是股評人个性啊

分享用咩器材,重敢?唔好玩啦,到時又嚟会被釘到滿頭包,又話只講hi-end啰!
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

sam2004 發表於 2015-9-21 11:19
總版管...咪係囉,駛唔駛咁多人.....呢....
但話說回來,就係見过有同事玩黑膠之前只看到美好的一面就勇 ...

強烈推薦 sam 兄,去多一些真正黑膠發燒友的家,聽聽別人系統!

如果是用心玩,嚴選打理得好的黑膠,是絕對不會出現炒豆聲

(新出的香港碟,尤其圖案碟因為製作不良,有大量炒豆聲~這個是肯定的!)

而外國新碟、如 Diana Krall,Norah Jones 等等,絕對不會送上炒豆聲音!

你可以看我的主題,近一年,我瘋狂迷上黑膠唱片,我估計一年內用了800小時在黑膠的購買、處理、清潔、收藏上!

是非常認真的下功夫去玩這玩意。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
fungl + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

sam2004 發表於 2015-9-21 12:54
鉑金大師,人地樓主就係做功課才開題來討論,唔係只信number,
而你們就只做股評人,推你們想推的...
"物 ...

糕 cup 玩家,
你真係 set /玩過唱盤?定自己空想出尼架?唔好自己諗/幻想就當自己係大C好喎⋯⋯
另外,分享下你套架生俾大家學下野啦,相信大家都有興趣想知你套野如何 0 敏高度將「物質的磨損」勒勒聲放到無限咁大

評分

machihck + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Enjoy Music, Enjoy Life!!

鉑金玩家

machihck 發表於 2015-9-21 13:38
強烈推薦 sam 兄,去多一些真正黑膠發燒友的家,聽聽別人系統!

如果是用心玩,嚴選打理得好的黑膠,是 ...

"嚴選打理得好的黑膠,是絕對不會出現炒豆聲"
可能我唔夠你嚴緊吧,近年買哪几隻胡琳都三、四十次後,也開始...
可能我的器材太舊吧,多年來还是那Thorens Reference同哪几支臂
不同碟紋用唔同針还是会的,但还是.....
c兄運程高吧,但小弟还是聽到,可能要你寫道符來才成
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

乜原來D黑膠聽十次八次就有豆沙聲,唔怪得D人話有錢先好玩hifi,  好彩我乜都唔識,唔係每聽一次黑膠成本最少都要二三十蚊,真係會嚇死人㗎
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

fungl 發表於 2015-9-21 13:57
糕 cup 玩家,
你真係 set /玩過唱盤?定自己空想出尼架?唔好自己諗/幻想就當自己係大C好喎⋯⋯
另外 ...

好少見你打咁多中文
其實有啲人嘅帖我地都無謂再覆啦

評分

fungl + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

leo25 發表於 2015-9-21 19:01
好少見你打咁多中文
其實有啲人嘅帖我地都無謂再覆啦
(Post76 Android 手機 ...

話時話,上次係76-FC玩黑膠個 EVENT, 有個師兄教噴小小水係隻碟度,係可以減少抄豆,不過見佢玩到真係成隻碟濕哂,其實有個有冇問題架呢???
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2015-9-21 19:31
話時話,上次係76-FC玩黑膠個 EVENT, 有個師兄教噴小小水係隻碟度,係可以減少抄豆,不過見佢玩到真係成 ...

當日我都在場,不過依家都唔敢試,網上爬文有說噴水能消除靜電,但亦有說唱針會好快打柴。

評分

fungl + 10 + 10 yes

查看全部評分

超級窮人新手

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2015-9-21 19:31
話時話,上次係76-FC玩黑膠個 EVENT, 有個師兄教噴小小水係隻碟度,係可以減少抄豆,不過見佢玩到真係成 ...

係有人會咁聽法, 但聽D師兄講濕唱會傷唱針, 不過我呢個新手未試過