設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: albert@sajco

[請教] "零"認識新手身痕想試黑膠

鉑金玩家

machihck 發表於 2015-9-19 14:21
我套普通嘢,就算之前、舊個套入門唱頭幾百元也沒有炒豆聲;其實你有沒有用洗碟機?

如果無用,不如聽 C ...

名牌洗碟機 、名牌洗碟水也無法百份百清除去炒豆聲,
感覺不到!?你現在的器材不怎樣呢,是時侯升級了,
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

ADA 發表於 2015-9-19 11:05
對唔住都要講句...
76師兄下下叫人用貴野,點吸引入門新手吖?!
我都係窮人,我一定玩唔起萬萬聲的器材,但好 ...

其實都好好笑,Post76 創立嘅原意係以新手入門作主道,高手指導入門而非下下玩貴野,我地係想新手學住玩升級,真的認識玩影音的樂趣,而唔係認為有錢買好野就等如自己識玩!! 早四、五都仲 keep 到,呢幾年真係版版都過了點火位!! 你嘅提意建都好,但我要同小瑟研究下點持之而行先有用,而且亦要各師兄配合;活動方面我會加強 d 呢你方面,謝謝意見!!

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
leo25 + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

唯一認同的"唔係認為有錢買好野就等如自己識玩"!会玩的人就是用有限金錢, 改善無限可能,也不是開口堆口就買金仔!
但樓上哪大大如果不是思覺失調,就是自我矛盾,搞個毒氣室又叫人唔好吸毒!?

科林玩家

好睇師兄玩嘅定義,我聽左黑膠10年,器材都係二手cheap嘢,10年來我聽黑膠都只係話出到聲就OK, 但自從上多左post76, 學多少少嘢,就會對套玩具有多少少要求

例如一開始我部AMP係鴨記街邊賣緊的Super牌,後來知道播黑膠要有Phono,  所以買左個有Phono輸入嘅AMP(都係二手)

我覺得音響好難一步到位,有左基本設備後,慢慢再微調啦

最最最基本設備:黑膠唱盤,AMP ,Speaker同黑膠碟
(Post76 Android 手機版送出)

評分

leo25 + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

星級玩家

Lo l
(Post76 Android 手機版送出)

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

毒氣室? 入 Post76就係入毒氣室? 如果76目的係咁 .... 只好講聲byebye.

音響都可以平玩平聽, 根本音響的目的只是聽下歌仔, 輕鬆下, 一部入門器材配已經滿足到好多新手,完全無需要入門都要萬萬聲.

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
小寶老豆 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

鉑金玩家

這裡沒有人放毒!?那延伸不朽經典 – KEF BLADE TWO 隆重登場, Nautilus (鸚鵡螺) 現身 B&W 中環 Showroom , 行動組版主常貼的只是.....只好講聲byebye!?
唔係个个識揸辣雞好似c兄咁叻㗎,就算叻買靚膽也不小錢吧?
當然有d連電流聲同炒豆聲都分不出的,就算他有能力買几十萬器材又如何?
如果只是聽歌何需玩音响呢?玩得音响不是追求接近現場嗎?這就是燒嘛!!
這不用燒銀両嗎?快精神分裂了....  

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

sam2004 發表於 2015-9-20 18:20
這裡沒有人放毒!?那延伸不朽經典 – KEF BLADE TWO 隆重登場, Nautilus (鸚鵡螺) 現身 B&W 中環 Showroom ...

閱。

鑽石玩家

wil-wil 發表於 2015-9-19 19:09
其實都好好笑,Post76 創立嘅原意係以新手入門作主道,高手指導入門而非下下玩貴野,我地係想新手學住玩升 ...

先多謝will-will大大加分。
以前76都重見到幾千蚊器材開箱分享,依家唔使旨意!
以前熟口熟面的網友好多都byebye了,原因好簡單,這裡唔啱口味!
希望will-will大大真的思考一下76的定位與路向!

評分

查看全部評分

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

sam2004 發表於 2015-9-20 18:20
這裡沒有人放毒!?那延伸不朽經典 – KEF BLADE TWO 隆重登場, Nautilus (鸚鵡螺) 現身 B&W 中環 Showroom ...

其實每一樣野都要講平衡,類似 KEF 或 B&W 這些時市場資訊,代理資料提供給所有影音網站,所以絕非吹谷與否!! 我地亦唔係一味講新手,只係想照顧多 d 新手,如果新手嚇怕就唔會繼續玩下去,老手又未必咁輕易試新野及一味數入門不是,結果玩影音嘅人會越來越少,有錢一步登天嘅又沒有基本功,出現問題只會話品牌產品唔得,咁都唔係良好嘅狀態,結果必會惡性循環。 (我亦真見過有人罵部 av amp 壞要換機,大罵個 Y 仔,佢叫我提意轉什麼 amp 會穩陣,我了解過後原來自係個 AV mode 搞錯,轉返就正常)

所以 76 作為大家玩樂平台,其實係有必要平衡一下 ... 如果呢刻個個 DIY 唔買機或唔升級,我都會講希望大家試返 d 高中階野!!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
小寶老豆 + 10 + 10
fungl + 10 + 10

查看全部評分