設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: lamdog

[討論] Onkyo TX-RZ900 全方位極致體驗會(會後討論)

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

pac 發表於 2015-9-3 09:29
我想問此機是否有回manueal
EQ呢?

有,不過係好基本幾段EQ,

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

成班道友

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2015-9-3 08:30
師兄唔洗SORRY咁嚴重, 我尋日未聽此機時都有個疑問係咪真係咁炸斗, 的確一開波大家心目中當左佢係頂級機, ...

無錯,睇戲50/聽歌50 入門用家係ok 的
尋晚試聽完,同一個用6系師兄吹,異口同聲同6系分別唔大~作為onkyo 用家唔會諗佢升級
係多咗啲嘢set , 好力咗少少
睇第一段「非凡生命力」好得
不過錯後面,唔太準,但就出乎以料佢用JBL ES10 大音壓下都咁得,實淨又快,上網一睇咁鬼平咋~係樣衰啲
第一套我收貨的,好聽過音展果次貴嘢
但第三套你set 番對前置試埋你推崇嘅「木星戰記」大音壓出atmos,  只有一個感覺就係好吵耳,感覺部機啲聲散散地,同有啲亂,我認知嘅JBL LS 40 同LSC 理應唔會出啲咁吵耳嘅聲

所以覺得onkyo 將呢部定位有啲怪,作為中階咩?用緊6/5系唔會諗佢,比新手入門咩?佢又勁大部,價錢又唔平,當佢8k 幾,有好多選擇吧

鉑金玩家

~嘉輝~ 發表於 2015-9-3 12:18
無錯,睇戲50/聽歌50 入門用家係ok 的
尋晚試聽完,同一個用6系師兄吹,異口同聲同6系分別唔大~作為onkyo ...

真係咁差? 小弟用左608 5年,身痕想玩下新野,又唔想買646 (感覺同級), 見RZ800 賣9千度做promotion送atmos speaker,好心動想升級...ching試聽過rz900真係同646差唔多? 八九千元連atmos speaker除左RZ800仲有咩選擇?
Sony49X9000F YamahaA3080+AccuphaseE480
PioneerUDP-LX800 LuminT2 AppleTV4K ZidooX20
RegaP3 LS603 TQBlackXLR VoodooVisionPower
KEFR3+FD II 24”+R200C+R100+R8a+R50
SVSSB4000+RelT9 ISO-8MiniSubAxis

星級玩家

exchange everyday.....

76-FC 藍寶石勲章

AST(Gym) 發表於 2015-9-3 11:00
成班道友

呢句先係精華………
吾兒逝矣,大悲![img]http://www.post76.com/x2/sta

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果價錢再親民D, 入門又多一選擇

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

小瑟 發表於 2015-9-3 08:21
WOW THX 林狗兄幫我出左呢個會後分享, 我尋晚食埋飯太晚+上食左D藥真係頂唔住訓左了!!!

MANY MANY THX呀~ ...

辛苦晒小瑟至真,我諗好多Ching 都將部機focus係安記新一代旗艦機,所以先會有咁大落差,因為見好多Ching都將佢黎同7200WA比較,前者定價$11800而後者係佢既一倍有多既$23800,所以咁比自然會唔公平。
INT. AMP : soulnote a1
CDP :soulnote c1
TV :LG OLED GX55
AMP:Pioneer SC-LX89
BDP:PHILIPS 9700
前置:ATC 20
中置:KEF XQ50c(AQ)
SUB仔:SPL1000-ULTRA

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

好似total試咗4套片同一首歌

黑鑽玩家

deleted
3D投影機:SONY HW30ES
功放:DENON AVR -X7200WA
藍光機:DENON DBT-3313UD
前置:B&W 804S
中置:B&W CMC S2
後置:B&W 685 S2
後置:B&W DS6
前高置:B&W DS3
重低:MK MX-250

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

今次係我第二次上安橋showroom玩,上次聽是TX-NR3030,當然比TX-RZ900好,TX-NR3030試時5.1.4,四隻Atmos喇叭效果正好多,而今次TX-RZ900只可以行5.1.2頂喇叭效果好似冇咁明顯,可能我坐第一排關係,喇叭不在我頭頂。但係我感覺條褲管都好 震,好震,不是下下打心口個種,低頻都不錯,之後換位坐最後,低頻變成另一樣深遠D有包圍住感覺,我自己覺得部機以八千幾九千蚊來講都可以,當然一分錢一分貨,這次活動自己最開心, 係見到小瑟師兄即場校機前後分別。
聆聽環境大小,喇叭種類,安裝位置,都影響聲音好壞,真係學到嘢!
只是自己感覺

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 一定要加分

查看全部評分

LG 65 OLED E7
Yamaha CX-A5200
Crown DCI 8 300
Crown CTS 4200
魅影 9702
杰科 5300
老秦超低音 9115D