設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] Onkyo TX-RZ900 全方位極致體驗會(會後討論)

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今日去左76試聽會,坦白講睇完76某一編Ching 個Post都有啲打定輸數,anyway報得名76又咁好幫我地攪左個Event無乃油唔去,雖然遲到左少少,總算無白行(因為出席得既Ching 都會人人有份,永不落空既usb手指一隻),當然黎得都唔係為左禮品,因為無諗過會有,所以在此要多謝Onkyo一聲先
作為Onkyo現時用家既我(都用左7年),好多新制式已經推陳出新,係時候亦都要upgrade一下部機,趁ONKYO出左部新機,價錢相對吸引底下,第一時間報名參與一下,言歸正傳,有以下幾點個人既感受,希望可以同大家分享一下:

環境:***
地點尚算方便,但始終離港鐵站較遠,而且Showroom 面積較細,有少許壓迫感(Showroom 好與壞,絕對對器材既發揮有好大影響),如果坐後排既Ching就比較難望到畫面,可能比76常去既某品牌銅鑼灣店寵壞左,因為個度真係好正。

外型:*****
部機外型自己就覺得好滿意,比人感覺簡潔得黎又好Pro

AV音效:**1/2
我地總共試左三套戲,其實大家睇完頭一套都好似無乜反應,可能大家岩岩收工,又未食飯,要少少時間Warm up,不過可能最大問題係,咁多ching滿腦子有一大堆疑問,覺得好似無乜料到,又唔敢出聲(始終華人社會,點到會比面一下主人家),個人覺得前置淡淡如水,唔夠立體感,又或者推唔掂對前置,有啲力不從心,簡單啲講聲音比較薄,但環繞聲又做得唔錯喎,包圍感十足,可能我坐中排關系,感覺得幾實在。
到試狂野時速時,由小瑟引領底下,開始有Ching 發聲,小瑟正正講出大部份ching心裡既疑問,就係前置出黎既聲好似有啲朦,定位唔夠準繩,經過小瑟三兩下手勢重新設定一次再試一段之下,立體感立即返左黎,但我覺得仲有改善空間,有一樣野都要讚下呢部機既,就係模擬ATMOS 效果係做得唔錯,因為呢隻BD係無ATMOS音效,但出黎既效果絕對係見得人。

2聲道音效:****
經過一輪調位之下,我有幸坐到最前排,試左石詠莉既HI-FI碟,係毫無希望底下,我發覺呢部機聽歌係好過睇戲,之前睇戲唔見左既人聲,定位,立體感,唔夠力,薄音呢啲通通反晒黎,唔講我知仲以為對喇叭放左係投影幕後面,因為歌聲好似係我眼前面發出(實情係我頭排既左右個一對),音場拉得好闊,全晚大家最投入完來係聽歌呢部分,或者呢部機其中一個標榜既聽歌分唇發揮既表現。

總結:***
定價有少許偏貴,相信呢部只係ONKYO小試牛刀之作,當然呢部始終唔係旗艦機,好難去同兩皮幾既機作比較,但論外型,又有咁多分唇,再加上想試下兩聲道既Ching 我個人覺得價錢回落番啲,確實有一定吸引力。

今晚再次多謝76團隊為大家作今次既安排,特別多謝小瑟唔舒服都有咁落力既演出,大家後會有期。

免責聲明:此為本人之個人意見,並不代表一眾參與CHING 既立場,機價有平有貴,與本人無關,購買相關產品時請自行認清自己需要及風險。

註:*****為滿分

評分

參與人數 14威望 +349 金錢 +349 收起 理由
a41.8tq + 9 + 9 精彩報告
choi2010 + 10 + 10 精彩報告
billy829 + 10 + 10 用家心得
rlwk2009 + 50 + 50 一定要加分
SonSon + 50 + 50
bigair + 10 + 10 精彩報告
alleeada + 10 + 10 精彩報告
AST(Gym) + 10 + 10 精彩報告
Samson2011 + 10 + 10 精彩報告
fm31331 + 10 + 10 Thank you
jason1969 + 50 + 50 精彩報告
小瑟 + 100 + 100 堅中肯, 正呀!!
chanherry + 10 + 10 唔係因為禾打定輸數卦
hit87761 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

INT. AMP : soulnote a1
CDP :soulnote c1
TV :LG OLED GX55
AMP:Pioneer SC-LX89
BDP:PHILIPS 9700
前置:ATC 20
中置:KEF XQ50c(AQ)
SUB仔:SPL1000-ULTRA

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

我都係試聽第一場,以中階機嚟講,我覺得又唔係咁差,睇隻空戰片unbroken ,都算交到貨吖,無論定位,包圍感都ok,至於聽唱反而比睇戲突出,出乎意料之外,我同師兄你,都有同感,以上只係個人粗略感覺.
3D投影機:SONY HW30ES
功放:DENON AVR -X7200WA
藍光機:DENON DBT-3313UD
前置:B&W 804S
中置:B&W CMC S2
後置:B&W 685 S2
後置:B&W DS6
前高置:B&W DS3
重低:MK MX-250

星級玩家

exchange everyday.....

76-FC 藍寶石勲章

禾真係冇話部機比唔上5010架…只係話佢售價我期待會有8系質地,
但現在係部重裝甲646…事實如此。
而我都想講句sorry搵x5200黎同佢比stereo direct…因為有師兄直情咁問,
我先作比較…羽量級對繩量級…雖然我有講咁比較法唔公平,但對想入這機
既師兄又真係有誤導…so sorry
吾兒逝矣,大悲![img]http://www.post76.com/x2/sta

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

WOW THX 林狗兄幫我出左呢個會後分享, 我尋晚食埋飯太晚+上食左D藥真係頂唔住訓左了!!!

MANY MANY THX呀~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

chanherry 發表於 2015-9-3 06:46
禾真係冇話部機比唔上5010架…只係話佢售價我期待會有8系質地,
但現在係部重裝甲646…事實如此。
而我都想 ...

師兄唔洗SORRY咁嚴重, 我尋日未聽此機時都有個疑問係咪真係咁炸斗, 的確一開波大家心目中當左佢係頂級機, 期望自然大左好多, 不過睇返價錢, 再睇佢今次定位50戲/50歌既情況下, 我就絕對理解佢既質素出來都算過得去啦~~~

尋日咁岩同JAMES(想知邊個係JAMES?? 點我啦!)飲茶, 之後我話我地晚上有EVENT, 佢引起又同我同WIL總去左ONKYO SHOW睇機, SET左一大輪之後佢走左去玩耳擴, 我問佢覺得點?? 聽真D先啦.....佢話 "下...部機先講緊賣萬頭, 你仲想點???" 果一刻我自己回想一下...係囉, 其實以8-9系機來講, 都真係OK架勒喎!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Thanks for sharing

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

我想問此機是否有回manueal
EQ呢?

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

好多謝post76 & Onkyo 攪衣次活動,作為中階機種,一定吾可以要求旗艦機效果,我覺得$8xxx價位佢都算係不過不失,不過佢外型又真係比人有一種旗艦既錯覺

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

pac 發表於 2015-9-3 09:29
EQ呢?

有,不過係好基本幾段EQ,

星級玩家

exchange everyday.....

76-FC 藍寶石勲章

pac 發表於 2015-9-3 09:29
EQ呢?

係,仲變番全人手隨心所慾EQ,完全冇preset,可以save 3個profile....

真係俾佢烟幕彈價錢轉移左視綫的…我去抬果日,去緊都預佢12K俾佢,
去到新成田…(好熟的了)同我講9.8…我未嘩完佢仲話有對得啖笑atmos送,
想再嘩時再同我講,您唔要可以回收,價錢仲係冇可能咁高,嘩嘩嘩後俾錢就走
咁花巧,唔似安橋作風,要方程式計算先知部機成本幾多!net price其實又接近
八系,但低一格rz800可能仲會好啲!因為性價比合理好多!
當我幫手製造下話題囉……其實有樣好既,已經好耐冇見過新面板造型,
rz900造型仲唔打得都睇得,高過深過x72……
吾兒逝矣,大悲![img]http://www.post76.com/x2/sta