設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chanherry

[AV擴音機] RZ900傷心失望開箱文…兼用後心碎感想

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ricerice99 發表於 2015-8-31 09:44
正想入部玩玩....  想問下" atmos都最多只能set7.1.2layout仲要有2ch後級出不能指派!" 是指PRE-O ...

唔知係唔係pre-out功能, 我用2ch amp 駁pre-out做bypass 無問題
樓主講既firmware問題的確係值得究病, 咁大間廠個hdmi 兼容攪左勁耐先handshake到, 而設定介面就唔知同5010比較如何, 但深入設定真係比較少, 好多模式入面既微調亦唔算多
Reference 3A MM de capo i
Aurender N100H> Rockna wavedream > YBA IA350
203> LX-901 >JBL LS Center > M&K SS150T
Isol-8 Substation LC
Nordost Valhalla1+2, Viard Silver USB

星級玩家

exchange everyday.....

76-FC 藍寶石勲章

regact 發表於 2015-8-31 13:00
唔知係唔係pre-out功能, 我用2ch amp 駁pre-out做bypass 無問題
樓主講既firmware問題的確係值得究病, 咁 ...

朋友都入左手……都係果句好定唔好要睇您自己本身要求吧!
dtsX暫時係冇法得知佢演繹成點!未下放出黎的…
我未有好似師兄咁前置preout bypass,而processing preout
ch不能指派其實頗限制左使用彈性!
當然不能指望有5010既能力,但audyssey dsx所有function都
切除…令人頗意外!
吾兒逝矣,大悲![img]http://www.post76.com/x2/sta

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

chanherry 發表於 2015-8-31 13:16
朋友都入左手……都係果句好定唔好要睇您自己本身要求吧!
dtsX暫時係冇法得知佢演繹成點!未下放出黎的 ...

師兄 可否講多少少 processing pre-out ch? 小弟年資好淺而且都係玩低級機, 請問咩點先發揮到個功能?(例如幾多聲道, 點配後級等等?) 等將來升級可以多d資料參考同著眼點, 謝謝
Reference 3A MM de capo i
Aurender N100H> Rockna wavedream > YBA IA350
203> LX-901 >JBL LS Center > M&K SS150T
Isol-8 Substation LC
Nordost Valhalla1+2, Viard Silver USB

高級玩家

to my understanding, the 384KHz is more than a bit of the BS side, cause all input signals supports only up to 192kHz {:9_405:}

the other thing I hate is the HDMI passthrough, tv and amp on/off states created 3 separate display profiles {:9_440:}

Sorry about your dog, RIP

星級玩家

exchange everyday.....

76-FC 藍寶石勲章

regact 發表於 2015-8-31 13:32
師兄 可否講多少少 processing pre-out ch? 小弟年資好淺而且都係玩低級機, 請問咩點先發揮到個功能?(例 ...

以前既安橋8系,都係7.2+2ch,即係7聲道擴大+2條低音preout+2條只作處理聲道preout出…
當時我用過既818,5010,,係可以將呢2條preout做前高,前闊,或surround back,5010更可set到前置用preout出
咁為之可指派processing preout…假如我地部rz900可指派前置只用preout出,係咪可以沒有浪費地騰出7組擴大
供其他聲道用?但這機唔得,所以您bypass左前置後機內一樣佔用左2條擴大前置喇叭依然有野出緊,再睇佢preout
根本只有9粒…所以只可以係surround back preout,置頂喇叭就要睇您放前中後而使用對應位置輸出…
另外,呢部機嚴格講只係得7.1聲道,2條低音其實根本係一條用分插分出黎的!818先算真正2條低音至少可分别
調教db…5010就可以分别調教eq添………
以前八千蚊既機有的重要功能…而家一蚊雞都買唔番!我冇計算過安橋的貼心送禮……爛乜atmos speaker...
我直頭冇要平多五舊算了…又唔係送對kef r50…我屋冇位放啲咁無謂既野…
我的兒子,啱啱火化了……牠的離開真係令我好大打擊!佢好聰明直情係識聽我講野,最重要係佢天生係乖孩子
狗同人一樣,三歳定八十…佢只得三個月大…sorry在此悼念一下    吾兒逝矣,大悲!

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
funny1 + 10 + 10 RIO
PP-HK + 10 + 10 R.I.P.
eric18ngan + 10 + 10 RIP
bigair + 10 + 10 RIP

查看全部評分

吾兒逝矣,大悲![img]http://www.post76.com/x2/sta

白鑽玩家

chanherry 發表於 2015-8-31 14:50
以前既安橋8系,都係7.2+2ch,即係7聲道擴大+2條低音preout+2條只作處理聲道preout出…
當時我用過既818, ...

可愛的狗狗,R.I.P
JBL ARRAY 1400/ARRAY 880/ARRAY 1500
JBL LS40 / CONTROL 28-1L
PIONEER SC-LX901/ LEXICON DD8
ATI-AT543 / PIONEER LX500 / X9s
EPSON TW8400 /150"RX-1 PRO

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

chanherry 發表於 2015-8-31 14:50
當時我用過既818, ...

chanherry 師兄
大家都係養狗愛狗之人,明白感受。既然小狗已走,我們唯有用真心真意去祝福牠,願牠往後不用再受苦,以後的生命能生活得健康自在,祝福牠往後有無盡的福氣,深深地祝福牠!
(Post76 Android 手機版送出)

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄現在的心情祇有養過狗的才會明白,小弟亦經歷過3次,自此之後便不敢再養了 ,祝小狗RIP.亦希望師兄早日平伏心情!(狗狗不祇是人的朋友而是子女才真)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

好在, 地庫成日叫我由5010 轉3030, 最近又轉RZ900,
咁既價錢一定交唔足料。

唔玩鴨毛, 又要等上DTS:X FIRMWARE, 不如再用多陣5010 算數!
DNA 號碼
ONKYO5010, BDP 9700,1000 ULTAR, R300, Q300C, FA

星級玩家

只玩5.1其餘唔關我事了。。。