設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: firefly

[請教] Proac TA 薄聲有無解救?

進階玩家

好多師兄都 suggest 我換座地. 但係屋企有小朋友老婆唔批用座地.  所以只能用住書架先, 等小朋友大個d先配翻對腳....

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

小瑟 發表於 2015-8-21 14:54
呢個帖好呀, 好多朋友都有同樣問題, 一於精精你先~~

咁都有得精,好呀

回主題,平時討論,啲人好鐘意郁啲就叫人換座地,好似座地勁過、高級過書架咁,同埋好似換座地就乜問題都解決咁,這諗法不太正確喔

評分

參與人數 4威望 +129 金錢 +129 收起 理由
edmondbb + 9 + 9 絕對認同
小瑟 + 100 + 100 絕對認同
petitwwp + 10 + 10 絕對認同
frankpoon + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

firefly 發表於 2015-8-20 18:05
係喎講漏咗  

Amp: Acrolink 4030 7N 廠線

Acrolink線可保留,問題應出在拖板及拖板線Mas 50A,
呢度係最弱一環.
可留意Cardas,及鑽研下各牌子電線特性,upgrade拖板
iFi Zen Blue V2; Century docking + KECES P8 (furutech FP-S35TC)
U DUO sp II USB cable, triple-C DC cable
Holo Audio 青 DAC (Acrolink 4020 III)
Onkyo 5010 (Neotech AE)

星級玩家

firefly 發表於 2015-8-21 11:22
講真對 TA 嘅女聲同高音真係正.  但得高無低就失咗平衡, 聽耐咗就覺得嘈.

宗合咁多前輩所講, TA 要玩到 ...

你自己講聽得耐覺得嘈,
套機已經失左平衡啦,
攪番順中高音,低音自然出番來

進階玩家

frankpoon 發表於 2015-8-21 18:52
Acrolink線可保留,問題應出在拖板及拖板線Mas 50A,
呢度係最弱一環.
可留意Cardas,及鑽研下各牌子電線特 ...

多謝師兄意見先...

目前諗緊 Cardas Parsec 或 Analysis Plus Oval 9 喇叭線.  唔知邊條比較適合呢.

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

firefly 發表於 2015-8-20 21:48
我都有諗過係唔係 amp 唔夾 TA, 但隻 A3 都算暖聲 (石機黎講), 力水亦唔差的, 推 TA 應該綽綽有餘.  就硬 ...

TA唔知. 舊既ProAc夾膽機非常夾. 以前好多人都咁同我講.

我仲有對舊ProAc T2000s, 之前用厚聲既石機夾, 都係麻麻地. 後來搬入房, 換部細部膽機去推, 三分之一價錢, 我覺得仲好過用之前用石機.  

專業玩家

我不负责任的推荐楼主把排插或amp的电源线换成声底丰厚的线,如ps audio,不然从喇叭线下手,cardas 应该可行,AP不太建议…
我本身发现如果同时用两条4020在我的CD和DAC,声音会不耐听…(4030还没有用过但声底应该接近)

黃金玩家

以前的hifi友多數都是用膽機或Audiolab/Naim去推的。

高級玩家

之前1sc我用180w金仔後級推中高音細緻靚聲但底音就麻麻,但換左EL34膽後50w推,底頻強勁有力同之前部金仔相差好多

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,我現在都係用proac ta,我又唔覺得薄聲喎!