設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: firefly

[請教] Proac TA 薄聲有無解救?

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

睇返這二對喇叭特性, TA 可潛到35Hz,應該低音好力過 B&W602S3 的52Hz,會唔會係環境因素?

黃金玩家

david1503 發表於 2015-8-20 18:46
用過TA,絕對唔薄聲,但非常考驗上游器材,唔了解師兄器材,但通常電源線搞事。要試,用返普通家用拖板和雞 ...

Proac我都用過幾對studio 115, 1sc FE, TA, D18, 小弟都覺得最靚聲係TA(可能係最合自己聽), 我都係到宜家念念不忘

進階玩家

angusn812 發表於 2015-8-20 23:47
Proac我都用過幾對studio 115, 1sc FE, TA, D18, 小弟都覺得最靚聲係TA(可能係最合自己聽), 我都係到宜家 ...

原本已經想動殺機: 賣走對 TA 再換 B&W CM.  起碼套機之前夾過 B&W, 應該會 match.  但而家嘅 B&W 又唔係 602 年代果回事, 最怕連 602 都比唔上.

但係聽到兩位師兄都係前 TA 用家, 又話後悔賣走 TA 後念念不忘, 搞到我真係想玩好對 TA.  但又唔知點入手.

黃金玩家

firefly 發表於 2015-8-21 07:44
原本已經想動剎機: 賣走對 TA 再換 B&W CM.  起碼套機之前夾過 B&W, 應該會 match.  但而家嘅 B&W 又唔係 ...

其實我自己覺得TA聽女聲,比起其他Proac係幼細,線條又靚,不過單元始終細要有好勁的低音可能勉強點,講返你的配置,我未用過你的器材所以好難比意見,但你係未換過任何東西的情況下用了TA會少好多低音可能好似其他師兄咁講換返全部黑雞線,原裝jumper試下先,反正唔得都不用錢,個人意見,不喜勿插
(Post76 Android 手機版送出)

進階玩家

angusn812 發表於 2015-8-21 09:04
其實我自己覺得TA聽女聲,比起其他Proac係幼細,線條又靚,不過單元始終細要有好勁的低音可能勉強點,講 ...

Thank you.  我換翻全原裝雞線試先.  

另外 TA 擺位, 有無乜要特別留意?  

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

我之用過TA,跟住轉左d20R,我諗要大d單元或換foundation or amp先會有你既bass

而家我用tannoy 10'單元,bass very good
JVC N5, Samsung 65Q95T, Denon 8500H, Classe Amp 5, Burmester 099 & 956mkII, Magico A3, ACC, Focal SR 1000BE, KEF Ci160TR, Denon DCD s1, Esoteric X03, UB9000, UB820

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

係先天單元細,唔關線材事

進階玩家

聽過朋友對Proac TA, 非常有力同有低音
朋友話Proac大食, 最終用咗四隻mono block去推先發揮倒個低音出嚟
四隻mono都係55W
初時我都好擔心用mono去推一只高音單元怕唔怕?
不過效果的確OK
攪到我成日都想轉會玩Proac

進階玩家

單晶銀Lover 發表於 2015-8-21 11:06
聽過朋友對Proac TA, 非常有力同有低音
朋友話Proac大食, 最終用咗四隻mono block去推先發揮倒個低音出嚟
...

講真對 TA 嘅女聲同高音真係正.  但得高無低就失咗平衡, 聽耐咗就覺得嘈.

宗合咁多前輩所講, TA 要玩到有低音又係一門學問.  銀倆同識得配搭決一不可.

如果想換對喇叭又有乜選擇?  放咗對 TA 補小小都 ok.  我好雜食, jazz/blue/pop 都聽餐飽.

進階玩家

angusluk 發表於 2015-8-21 10:41
我之用過TA,跟住轉左d20R,我諗要大d單元或換foundation or amp先會有你既bass

而家我用tannoy 10'單元, ...

換腳都可以考慮.  至於換 amp, 我都睇過下.  今時今日買返隻 MF A3 同等級嘅 AMP 可能都要20k, 個人覺得再 upgrade 就已經要起碼 40k 以上先有意義了.