設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ykluk

[合併式擴音機] 開人苞感覺真係爽 - DEVIALET LE 200 (#2有報告)

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

man1117 發表於 2015-11-16 15:53
Thanks ching, 不過我見外國網站有人話Air最好聲,但有D file會窒,我比較擔心。用Lan/USB線反而差D,真 ...

以小弟試聽同其他CHING試聽結果, 的確用wifi去播file係最好聲~~Lan其次, USB最唔得, 當然CD同膠都好好聲~~!! {:9_407:}

其實每個人鍾意既喇叭都未必一樣, 感覺都係, 小弟覺得A, 其他人可能係鍾意B, 所以小弟好驚去推介喇叭~~~ 最好都係CHING你親身去試聽~~!! {:9_423:}

Atohm同Triangle類似都係法國聲, 感覺上比起Triangle更悠揚(哈, 代理名), 聽Atohm既人會好鍾意佢既音樂性, 幾連貫, 但小弟覺得有啲悶....{:9_428:}

玩ATC會玩死人, 所以小弟唔多建議新手去玩, 除非想挑戰, 但多以失敗多, 所以都會時不時見有二手出現~~~

比較易玩易入口聽中音人聲既書架喇叭, 可以諗ProAc較中性(tablette anniversary/RESPONSE 1SC), DALI EPICON 2算全面乜都得, B&W 805 DIAMOND好好聲重口味少少, FOCAL DIABLO UTOPIA 3好嘢嚟, 仲有好多好多好多選擇~~~

KEF LS50同KEF R300多人識, 容易試聽, 不過個性又唔係太特別~~

高級玩家

man1117 發表於 2015-11-16 15:59
只有50尺room,

50呎唔好揀氣孔向後的 多數都失敗

仲有細單元細聲無野聽 要了解下自己聽咩聲量先

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-11-16 16:19
以小弟試聽同其他CHING試聽結果, 的確用wifi去播file係最好聲~~Lan其次, USB最唔得, 當然CD同膠都好好聲~ ...

我越玩LS50越開心!
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

nicknick 發表於 2015-11-16 18:26
我越玩LS50越開心!

至叻係你喇~~~

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-11-16 18:32
至叻係你喇~~~

唓,呢啲低級嘢你眼尾都冇興趣睇下啦。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

黃金玩家

dicek 發表於 2015-11-16 16:42
50呎唔好揀氣孔向後的 多數都失敗

仲有細單元細聲無野聽 要了解下自己聽咩聲量先 ...

我得50尺,所以都係細聲聽多,一定唔會太大聲。。。

照ching咁講,我反而要買D大單元喇叭先啱?

有無好介紹呀?Thanks!

黃金玩家

ykluk 發表於 2015-11-16 16:19
以小弟試聽同其他CHING試聽結果, 的確用wifi去播file係最好聲~~Lan其次, USB最唔得, 當然CD同膠都好好聲~ ...

多謝ching詳細資料,但照另外位ching講法,好多喇叭都係氣孔向後,好似proac, kef咁

我係咪要搵D 大單元同無氣孔向後speakerr呢?Thanks。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

dicek 發表於 2015-11-16 16:00
GT1 配 DEVIALET幾夾。

賣廣告,我有部120放賣中 :D 唔想玩咁貴既可以找我。 ...

師兄,請問120在200呎室間夠用嗎?
Adam T7V

3萬

白鑽玩家

man1117 發表於 2015-11-16 19:12
多謝ching詳細資料,但照另外位ching講法,好多喇叭都係氣孔向後,好似proac, kef咁

我係咪要搵D 大單 ...

各人有唔同玩法同喜好, 氣孔向後係對個低頻反射問題, 小弟個人覺得, 如果你有位置離牆, 慢慢調教向後氣孔都可以搵到個好位去聽~~ 反而好似ATC咁密封箱咪仲難搞......

50呎咁上下大就唔係相對需要好大單元, 除非你對低頻好追求, 以前小弟睡房得40-50呎, 只係用對adam a3x, 講真嗰陣都好滿足架~~!! {:9_407:}

初初玩可因應筆直需要玩, 慢慢中毒越深就會越追, 呢個係不變定律, 慢慢玩~~!!

3萬

白鑽玩家

lookfrance 發表於 2015-11-16 19:13
師兄,請問120在200呎室間夠用嗎?

睇吓推咩喇叭~~ 易推既可能都夠既....當然睇喜好啦~~!! {:9_407:}