設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: bobolee

[1080高清電視] 新手開箱 X9000C (已上載相片)

鉑金玩家

wklie 發表於 2015-8-16 15:22
Have you updated firmware?

Upon opening a brand new X8300C it receives a firmware update from LAN ...

已經更新咗係最新,我嘅問題係間中睇完 YouTube 會轉唔到返去睇電視,但關機再開就冇問題

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
bobolee + 10 + 10 多謝師兄!

查看全部評分

銀級玩家

jason1969 發表於 2015-8-17 09:27
恭喜

多謝師兄!!
55A95K
MDR-HW700DS

銀級玩家

各位師兄好, 由落單到收貨小弟都出過 post, 承蒙各位師兄厚愛收看並加分, 一路未出報告, 萬分抱歉

經過兩日, 在小弟嚴重缺乏專門試機經驗情況下體驗過哩部機, 出返份包膠比各份, 哩份包膠主要針對各位買 LED 最關心嘅幾樣嘢嚟分析, 希望可以幫到有意買哩部機嘅師兄們

1. 黑位
應該叫做幾實淨, 無論睇電視, 睇碟, 打機, 佢啲黑位我都覺得幾靚 {:9_421:}

2. 畫質
2.1 ) 數碼電視 - 質素方面我同事頭都收貨的, 不過佢預設模式都要再調下效果會更好的
2.2 ) 3D BD - 特登買咗套 Amazing 蜘蛛俠 3D 經 Sony 送嘅 BDP-S7200 嚟試, 可能係被動式, 事頭話唔太覺得個效果好勁, 不過我就覺得唔錯, 睇得好舒服, 起碼我無頭暈
2.3 ) Master4K BD - 又係特登買咗套 Amazing 蜘蛛俠2 返嚟試 (小弟係昆蟲迷   ), 我自己就覺得好滿意
2.4 ) 遊戲 - 我係用 Playstaion4 嚟試, 預設模式之下都幾好, 完全唔駛再調

3. 音效
好抱歉, 收貨後連續兩晚都要照顧屋企人睇電視, 而深夜調教畫質時又怕嘈到小朋友, 所以一路都未開過大聲, 不過就算開大聲都未必準確, 因為小弟都係算 "木耳一族", 所以哩 part 幫唔到手, 請見諒.....

4. 漏光 / 黑角
佢絕對擁有薄身 Edge LED 一貫嘅特點 (弱點), 係存在漏光 & 黑角問題, 尤其是小弟熄晒所有燈播碟嗰陣, 上下黑畫面嗰陣都幾覺眼, 不過買得 Edge LED 都要有心理準備, 各位師有兄可以睇睇相片參考下

5. 反應
作為 Sony 第一鑊出 Android TV, 反應方面我自己覺得是收貨的, 不過有時個 remote 調完哩樣調完嗰樣會無咗反應 (電視下面粒燈無反應) 不過隔咗一陣大概 6-8 秒又無事
致於有師兄提及過會 hang 機, 大吉利是講句.....小弟仲未有遇過.....

6. 性價比
真係一啲都唔高, 各位師兄如果有留意開 Sony 系列, 應該知道佢哋 X9 系列屬於旗艦型號, 偏偏哩個 X9000C 定價同定位都好尷尬, 佢有 X9 系列一貫嘅定價 - 貴 ! 但係 X9 系列應有嘅頂級畫/音質又似乎又有所欠奉, 佢個 "薄" 真係代價不菲! 如果各位追求性價比, 一係向上買佢嘅 X9300C, 一係買部最實務嘅 X8500C

小小補充
小弟其實係一個完美主義病患者, 平時買嘢如果, 經濟許可 (or 事頭批文) 多數都會有貴買貴, 有大買大, 之前一路鐘情 X9000B 同 X9300, 無奈屋企空間有限
有睇過 Pan 記水尾爬士麻, 自己又覺得用佢睇電視時個畫面好似灰灰哋咁, 又怕水尾貨壞咗都唔知有冇零件搞.....
有睇過 LG 4K OLED, 一嚟唔多鐘意佢曲面, 二嚟拜讀過師兄們對佢售後服務嘅帖, 都係有少少腳軟.....
結果都揀咗哩部偏向賣噱頭 (薄) 嘅 X9000C

一句到尾, 收貨到而家都好開心, 雖然佢唔係最頂級貨色, 有天生缺憾, 但係最起碼都比到我想要嘅嘢我, 畫質都夠鮮明黑位過得去
引用返當年黎明個廣告
條女問黎明 : "我係咪好任性?"
黎明答返佢 : "係, 不過係我揀嘅"   
X9000C - HDTV.01.JPG
X9000C - HDTV.02.JPG
X9000C - HDTV.03.JPG
X9000C - HDTV.04.JPG
X9000C - HDTV.05.JPG
X9000C - M4KBD.01.JPG
X9000C - M4KBD.02.JPG
X9000C - M4KBD.03.JPG
X9000C - PS4.01.JPG
X9000C - PS4.02.JPG
X9000C - PS4.03.JPG
X9000C - PS4.04.JPG
X9000C - PS4.05.JPG

評分

參與人數 7威望 +62 金錢 +62 收起 理由
kkthomas + 3 + 3 精彩報告
alvinlui + 9 + 9 絕對認同
keith688 + 10 + 10 精彩報告
hangshun + 10 + 10 精彩報告
ricoy288 + 10 + 10 精彩報告
HKWAIYIN + 10 + 10 精彩報告
wklie + 10 + 10

查看全部評分

55A95K
MDR-HW700DS

黑鑽玩家

bobolee 發表於 2015-8-17 13:30
各位師兄好, 由落單到收貨小弟都出過 post, 承蒙各位師兄厚愛收看並加分, 一路未出報告, 萬分抱歉 {:8_384: ...

Thanks for report.

Please try a pure white screen, and check if there are any uneven white, or vertical or horizontal banding.  Thanks.

銀級玩家

wklie 發表於 2015-8-17 14:21
Thanks for report.

Please try a pure white screen, and check if there are any uneven white, or ve ...

師兄, 我有試過, 不過無影到

今晚返去補多張相片再 POST 上嚟

多謝您收睇
55A95K
MDR-HW700DS

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜師兄有新玩具玩

銀級玩家

malingshe 發表於 2015-8-17 16:30
恭喜師兄有新玩具玩

多謝師兄!!
55A95K
MDR-HW700DS

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜ching, & 多謝分享

銀級玩家

ricoy288 發表於 2015-8-17 17:27
恭喜ching, & 多謝分享

多謝師兄!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ricoy288 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

55A95K
MDR-HW700DS