設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: borrego

[頭戴式] T1 version 2

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

坐等T2可換線版
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

新仔玩家

edm230 發表於 2015-8-3 19:19
坐等T2可換線版
(Post76 Android 手機版送出)

見到呢個T1 ver 2,再望住我對週年版T1,真係有少少泵心口。如果beyerdynamic真係出T2,就希望佢一出已經係換線版啦

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

今次T1 version 2加強低音明顯係迎合主流調音走向, 試圖同平板耳機競爭。

不過到現時為止還未有一隻動圈耳機喺加強低頻後會唔影響中頻。如果T1 ver.2調音後變成如DT990, GS1000, TH900咁嘅U形調音, 咁就失去現有特色了。

至於强化baffle結構, 應會使聲音更"乾淨"。不過以我平時聴音量不超過85dB情況下, 我唔覺我隻T1有乜resonnance問題。

今日啱啱收到隻T70, 新貨serial no.竟然可以仍是17XX號。呢隻可能係最冷門嘅Tesla耳機了。DT1770可能又係T70嘅低音加強版。

真可惜, 平板耳機興起後, 一眾以華麗高音為調音走向嘅牌子先後屈服於主流走向, 先是AT, 後是Grado. 現在連Beyer都...

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
dicky0411 + 10 + 10 絕對認同
斯路 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

斯路 發表於 2015-8-3 16:30
唔講都真係唔知有DT1770 Pro,售價EUR 599,都可以考考慮。

http://audioelectric.de/shop/product_inf ...

今年音響展我是一如既往的沒法出席了、Tesla旗艦入耳什麼的就只能期待各位師兄届時我報告了
但願今年的日本秋季耳機節有機會能聽上一遍吧

至於dt1770個人是沒什麼興趣,原因有三
1.770、880、990三隻中我對770的好感本來就是最低
2.beyer的耳機250ohms和600ohms之間的分別是眾所週知的、但dt1770用上了t2.0技術卻只有250ohms版本,個人認為這只能說是beyer為了擴大t1vr2和dt1770之間的差距以及避免dt1770的cp值過高而威脅到t1vr2客源而做出的商業確定
3.經過了一輪瘋狂的升級行動後、我的日常生活質素早已是降至接近危險水平、我想我在短期內我都是不會再入新玩具的了

但無論如何,因為個人不太喜歡換線、所以pro系列的那個電話線才是真真正正的死穴就是了

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
斯路 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

雨に降られてぬかるんだ道でも
いつかはまた晴れる日が来るから?

星級玩家

斯路 發表於 2015-8-3 19:22
見到呢個T1 ver 2,再望住我對週年版T1,真係有少少泵心口。如果beyerdynamic真係出T2,就希望佢一出已經 ...

其實和師兄一樣入了90週年記念版的人才是今次換代的最大苦主啊

星級玩家

borrego 發表於 2015-8-3 19:39
今次T1 version 2加強低音明顯係迎合主流調音走向, 試圖同平板耳機競爭。

不過到現時為止還未有一隻動圈耳 ...

其實如非近來的燒錢行動令我元氣大傷、我應該會馬上去一對舊版的t1吧
不知是否某b牌和平板耳機的影響、所以才有了近年不少「燒友」的聽音觀都傾向低音量越多就等於耳機越好這一怪異現象
而一眾廠家為了錢、亦只能「從善如流」、放棄自家的調音獨色、走上「耳機大一統」的道路

然而我個人一向都抱著低音只要夠潛、夠彈就可以,但器材一定要有自己的特色這一想法、所以才會棄耳機而玩音箱吧

銀級玩家

問左價,T1 version2 同舊版T1今日的售價差唔多,連shipping應該HK$7k內搞定。
咁,入唔入version2好?
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟作為現有T1用家,我睇唔到原因要買多隻或換新版,要調音,小弟有好多膽管组合可以得到唔同效果,不過每個人需求同環境唔同,不可一概而論。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

chowyeung 發表於 2015-8-3 21:01
問左價,T1 version2 同舊版T1今日的售價差唔多,連shipping應該HK$7k內搞定。
咁,入唔入version2好? {:1 ...

如果有打算轉平衡, version 2應方便啲。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ghhf 發表於 2015-8-3 21:07
小弟作為現有T1用家,我睇唔到原因要買多隻或換新版,要調音,小弟有好多膽管组合可以得到唔同效果,不過每 ...

同意。已經有現版本T1, 真係冇需要買version 2。

話就話增强低音, 其實有可能只係加强頭樑夾力咁簡單...好似我就發覺我隻新T70, 比我隻T1新時夾頭。隻T70要將頭樑extension部份完全縮回, 先唔會左右耳罩互擠壓, T1除落來之後, extension唔縮回左右耳罩也不會互相擠壓。