設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Genalex

[討論] 兩件玩具-消磁器 和 noise filter

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章

上年,我係一間係旺角好望角大廈買的。
http://www.vocativeaudio.com/
buyo 發表於 2009-10-16 11:37
Thank Ching 效果如何 !
我要和平不要戾氣 ^^

星級玩家

人聲變得清爽。音樂上的起伏變大了。簡單來說會聽得多少少,清楚少少。
(註: CD 機前有隻電源隔離牛 - 背景會寧靜好多,可能和大家聽到有所不同)

進階玩家

凡想問吓有無師兄用過RD-1和RD-3, 唔知分別有幾多呢?

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

<..........................>RD-1
<................................................>RD-2
<...........................................................................>RD-3
咁樣答你會容易D
投影:80'GV+HC4000
AMP:Onkyo 5010
BDP:himedia Q6II+Oppo 93+PS3
前中後:MK-M7 x 5
超底音:MK MX250

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章

明晒

星級玩家

據我所知,一代同三代比,三代的消磁effect,可以last for 一日之長。

RD-1
RD-2
RD-3
咁樣答你會容易D
timlee672 發表於 2009-10-16 14:10

星級玩家

上年,我係一間係旺角好望角大廈買的。
http://www.vocativeaudio.com/
buyo 發表於 2009-10-16 11:37

我見到Yahoo有人買,$450。(我都曾經係佢到買過個拖板。)

進階玩家

其實有無人研究過RD-1, RD-2同RD-3大家都係消磁器, 消磁過程大家都應該差唔多, 雖然我無拆開過RD-1離睇, 但我覺得入面應該唔會牽涉太多零件, (有錯唔好閙), RD-3最多咪消磁時強力D, 但最後目的都係消磁唔通RD-1消得無咁好?得唔夠清? 究竟咩原理呢?

進階玩家

23# rudy6183

我之前問朋友借RD1, 自己又忍唔住買左RD3, KEEP 住兩部消磁機成個月

就RD1 和 RD3, 雖然我沒有用 eac 燒兩隻一樣既 CDR 作比較, 但
這個月我反覆測試 RD1 和 RD3, 後來已經停用 RD1, 全部CD直接用 RD3 消磁,
結論是 RD3 的確比 RD1 好少少, 它們的分別是可以聽得出的
用 RD3 消磁, 明顯地又再多左D之前聽唔到既細節出埋黎, 尾音再出D, 樂器聲再通透D.

本身未有消磁機既梗係買 RD3, 已經有RD1既師兄, 我就唔建議升級
HP:   HTPC > Weiss > CHORD > Graham Slee > SENNHEISER
2CH: HTPC > Weiss > CHORD > PRIMARE > KEF
AV:   OPPO > ONKYO > KEF

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

日本仔出既野都係公道D既,新同舊一定有分別,唔係唔會出新野架
投影:80'GV+HC4000
AMP:Onkyo 5010
BDP:himedia Q6II+Oppo 93+PS3
前中後:MK-M7 x 5
超底音:MK MX250