設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: charliey

[入耳式] 邊度試及買耳機好?請介紹

銀級玩家

[非打手]小小心得分享:
個人因為居住TKO,所以出旺角及深水埗車程較奈,不太方便。
所以小弟行耳機店同唱片舖會較常出灣仔以及銅鑼灣。
Let's Go Audio既環境裝潢的確比較骨子,人流唔算多,行行企企都叫舒服D。

如果試耳機,DMA總店叫做舒服過Mingo總店,比較企理又多野試,
但係問過店員,佢地既Demo耳機冇煲過就拎出黎。
要試煲好既Demo可以去正確店,不過多數做熟客生意,冇咩招呼又冇位座,迫到傻。
自從本區開左間FOCO,我就少左出市中心搵野(總店係沙田,去過兩次左右)。

至於Sony野就建議去番Sony Style到試,唔怕企既真係可以一次過試哂。
鐵三角野就去LK Sound,不過記住唔係好得閒就唔好去觀塘個間,根本係倉黎......
另外,夏天行德發亦非常涼爽!

下而有兩段Video樓主可以跟住行一次:

其實比起好多外國地方,日本同香港已經算係音響聖地。
多地方比你試野,價錢有得商量,品牌種類又廣,比起台灣真係幸福好多。

評分

參與人數 4威望 +30 金錢 +35 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 用家心得
Byron_F + 5 精彩報告
joeny + 10 + 10 一定要加分
斯路 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

去左湾仔lets go試左shu... 535 半個鐘,服務正,不過未買,想下次試下westone

鉑金玩家

lp24nelnel 發表於 2015-6-10 14:56
金鷄有間金X就吾好去,試過有不愉快經驗

呢間野去左真係唔會再去....

星級玩家

USA2010 發表於 2015-6-10 19:49
呢間野去左真係唔會再去....

哩一間,我覺得德發分店嘅服務比較好 ,但問產品問題 ,答案唔好盡信。

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

大食怪 發表於 2015-6-10 21:10
哩一間,我覺得德發分店嘅服務比較好 ,但問產品問題 ,答案唔好盡信。

講起就講兩句
金雞金X上過去兩次, 第一次其實無乜野,記得係試左兩三隻音茶樂,同個店員都有兩句計傾
之後第二次去就真係唔同哂,有火
個店員(另一個)十問九唔應,問幾句先答一兩隻字,嘴臉又唔多好
既然間舖又無咩特別,唔去罷

見習玩家

旺角熊仔同灣電L字頭店都不錯。。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

finally bought from Let's go at wanchai ...
Acoustic Solid 111, quintet black S,
accuphase 510, voodoo ren... bal.
nt505+cg10m, cardas clear reflection bal.
accuphase 2420,  voodoo renaissance xlr, modwright KWA100se,
wilson audio 7

銀級玩家

charliey 發表於 2015-6-15 09:25
finally bought from Let's go at wanchai ...

Let`s go店員比較斯文企理同唔會為做成生意而亂吹~讚!

見習玩家

講個小弟係金x遇過ge親身經歷
早前我去總店買部amp(uha120)  去到店員話呢道冇存貨,要去分店拎
拎到返泥 發現個包裝幾殘舊,ok 或者因為放得耐
再打開望望 d擺位有d古怪, 再拎到amp睇睇 又有d莫明奇妙ge污漬...
當時個sale係咁強調新貨配件齊哂,雖然我心知不妙但又手快比左錢
於是我呆左係間鋪幾分鐘  上綱google下d開箱圖
發現條usb線正常係擺係膠套入面,再放係底
而我買果盒條線係擺係面頭 之後決定問佢可否換盒新
傾左一輪佢叫我留低個電話 用住先,有貨返通知我
最後當然係等左個幾月都冇貨返..  
其實我本身都諗住當係一場誤會忘記左佢
點知琴日帶fd去星際店話想試dn2000,店員冷淡我5介意 但眼神就好似想人快d走咁what the..
買左demo算我蠢 但我又冇追究,洗5洗當我千古罪人阿? 搞到好似我錯咁
故仔就講完la 想提醒返各位ching係金x買野要小心,驗左貨先比錢
其實之前我好中意幫襯星際店 有傾有笑又有教學
如今已經換左批人 我諗我都5會再去

進階玩家

金雞金X一眾sales都係hea...上面係吹水區...唔係售貨區...我都唔會再上去...怕阻住佢地...

總言之, 想買野要自己做好功課先, 睇下spec, 去到試野都係聽聲為主, 唔會聽sales亂吹