設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: JKC710

[討論] ROOM EQ 開壇篇

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

我都好想買番隻傍身啊
76會唔會搞團購呀
Projecter : Mitsubishi HC3000 DLP
AV amp : Yamaha RX-V3800 + Adcom GFA 7400
BDP : Pioneer BDP-05FD + PS3 + N3
SP : Klipsch R35 series   
Subwoofer : MK MX-250

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我cal果陣都好大電流聲,都唔知點解
stewartsvsuser 發表於 2009-10-6 23:49

我算係解決左電流聲既問題, 你cal.完sound card之後, 插完SPL 同 AMP之後有無CHECK LEVEL??? (佢會出PINK NOISE, 睇下隻SPL係咪75db), 我CHECK完LEVEL之後好似就無電流聲lu, 除非開到部amp好大聲先有~

專業玩家

我算係解決左電流聲既問題, 你cal.完sound card之後, 插完SPL 同 AMP之後有無CHECK LEVEL??? (佢會出PINK NOISE, 睇下隻SPL係咪75db), 我CHECK完LEVEL之後好似就無電流聲lu, 除非開到部amp好大聲先有~ ...
JKC710 發表於 2009-10-7 02:04

JKC710兄
等我試吓先,唔該晒

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

綠線係開左拾仔, 紫線係無開拾仔, 我都搵緊咩原因中間跌左一段.................我響AMP入面SET LEF係120hz, 幅圖反映出隻拾仔真係我套音響既靈魂.......................無佢係唔得既, 各位師兄你地覺得我移隻拾仔 ...
JKC710 發表於 2009-10-7 01:31

Phase probably cannot help, try to move around your subwoofer until you get the smoothest curve with EQ off.  What we can do is trial and error, its time to do some exercises :)

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Phase probably cannot help, try to move around your subwoofer until you get the smoothest curve with EQ off.  What we can do is trial and error, its time to do some exercises :)
alzard 發表於 2009-10-7 09:00

明白喇~ 諗緊隻拾仔可以移去邊度~

鉑金玩家

快D到星期四...我今晚先係屋企左搬右搬..攪左成2個幾鐘...只係將隻SVS由右面搬去左面...聽晚試埋PHASE...等星期四你地來幫幫手....
matta722 發表於 2009-10-7 02:42

哈哈, 或者可能放右手邊其實係好d, 只不過你聽慣左, 唔緊要啦, 聽晚我地慢慢試~

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

我試過SUB仔面向前時, 同你差不多, 係60至70果段會DROP得好利害, 所以之前成日覺得面向前無料嚟!
當玩BACK FIRE時, 用耳聽都即時感到返晒嚟, 再CAL完一睇, 60至70果段上返嚟, 而且條線都算係幾好下, 所以都係BACK FIRE適合我
SO JKC710兄, 你真係要做下運動, 將隻SUB仔搬下前搬下後, 搵出個靚位玩盡仔SUB仔
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

鉑金玩家

我試過SUB仔面向前時, 同你差不多, 係60至70果段會DROP得好利害, 所以之前成日覺得面向前無料嚟!
當玩BACK FIRE時, 用耳聽都即時感到返晒嚟, 再CAL完一睇, 60至70果段上返嚟, 而且條線都算係幾好下, 所以都係BACK FI ...
hiulam 發表於 2009-10-8 00:15

收到, post張前後比較圖黎睇下啦~ 我聽晚同2位朋友認真咁研究下room eq點用之後就即刻action擺去第2度~

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

藍色 BACK FIRE (PHASE 0)
綠色 BACK FIRE (PHASE 180)
紅色 面向前 (PHASE 0)
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

鉑金玩家

各位師兄, 睇下幅圖, 真係唔可以睇少PHASE既影響...............怪唔得知琴晚D師兄話我某D聲俾人"YIM"左啦..............等陣開機做多次AUTO CAL.再GEN過幅圖

淺綠 - PHASE 180
深綠 - PHASE 90