設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] ROOM EQ 開壇篇

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

岩岩終於收到UK寄黎既郵包, 公司同事仲以為有人想炸X死我.................今晚返去終於可以玩下ROOM EQ~~ 我都係岩岩開始學玩, 不過都同各位分享下個步驟.

1. 如果之前無CHECK過每聲道既db, 就最好響部amp播d pink noise黎check左先. SPL既RESPONSE轉去"SLOW", WEIGHTING轉去"A"黎CHECK 5.0喇叭, 每聲道要75db, 跟住到check拾仔, 將weighting轉去"C" 音壓隨個人口味 75db - 80db都無問題既~

2. 當然係安裝ROOM EQ SOFTWARE啦, 上hometheatershack.com免費DOWNLOAD. 如果各位部netbook / notebook無line-in既就要買張USB SOUND CARD, 我下面果隻SSP買就百三蚊度, 我都未確實佢適唔適合黎玩ROOM EQ, 如果想要好d質素就揀線王本身都用緊既MUSILAND LIPO III DULEXE / CLASSIC, 價錢就應該 $5XX.

3. CAL. 左張SOUND CARD先. 首先搵條3.5 mm to 3.5mm既線(雙公頭)黎插住line in / out, 跟住開ROOM EQ SETTING既第一頁揀MEASURE, 跟住NEXT....NEXT, 到去到見到右手邊有3條彩色既BAR果度呢, 就開返部電腦既主音量控制,  如果你張SOUND CARD無跟SOFTWARE黎調教音量既就用返WINDOW果個. 播放音量SET做一半, WAVE就SET盡佢, 其他就"MUTE"左佢. 跟住到錄音音量選線路輸入(LINE-IN), 你一邊郁LINE-IN既LEVEL就一邊睇住果3條BAR, 盡量做到INPUT / OUTPUT係一致, 個SOFTWARE就話下面個數誤差可以 +- 3db, peak個數就最好+-1db, 搵到個balance之後就繼續next, 到最後個software就會俾返條soundcard既curve你, cal. sound card完成, 記住揀"mark cal."黎save低個file.

評分

參與人數 4威望 +26 收起 理由
raymond430 + 5
matta722 + 10
wil-wil + 10
maner394 + 1

查看全部評分

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄

係公司都可以咁 free

正呀

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄

係公司都可以咁 free

正呀

kingleecm 發表於 2009-10-6 15:11

大陸放長假, 可以爽幾日咁啦~

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

係咪好快就送貨, 呢間野真係good, 最重要係價錢合理
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

set room eq 時, 真係set到毆幾淡血......但成功咗之後, 又幾好用, 因為我隻目耳好多時係聽到有少少別, 但又講唔出有咩分別, 用room eq 可以幫到我用數據去理解下分別, 最起碼可以給我找到一個理想的位置放sub仔
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

鉑金玩家

係咪好快就送貨, 呢間野真係good, 最重要係價錢合理
hiulam 發表於 2009-10-6 15:18

係wor, 佢10/2上午寄, 我今日就收到~~ 不過美中不足係d箱有少凹........

鉑金玩家

set room eq 時, 真係set到毆幾淡血......但成功咗之後, 又幾好用, 因為我隻目耳好多時係聽到有少少別, 但又講唔出有咩分別, 用room eq 可以幫到我用數據去理解下分別, 最起碼可以給我找到一個理想的位置放sub仔 ...
hiulam 發表於 2009-10-6 15:23

我琴晚都未set好sound card, 到時有唔明既就多多請教喇~~

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

1# JKC710

你就好啦有得玩
我都仲未有時間試..........唉
唯有等你report啦

鉑金玩家

有新野玩..好野..
matta722 發表於 2009-10-6 15:16

到時記得一齊研究下呀~

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

睇左線王玩3次..都係唔識玩...真失敗..
matta722 發表於 2009-10-6 15:47

我都係咁話
睇左幾個師兄既教學都係唔明
連點駁都唔知呀