設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: takeishi

[請教] 請教各位C兄有關 AMAZON 亞馬遜度訂碟之事宜

1萬

白鑽玩家

老而不

moliu 發表於 2015-5-10 01:33
但cdjapan的單價及運費,很多時是會比日本amazon貴上不少。
不過他有獨特的回贈,若你經常買碟,他的回贈 ...

我有一段時間不理外國的購物網. 不過真的, 放膽試了一次後, 真是沒想太多了. 香港地是有很多唱片店, 是有不少熱心的老世在入CD. 只是世界太大的同時, 老世自已也有自已的成本, 能賣與否等等考慮. 我自已聽古典, 入得最多是EMI和decca大救. 不過的更知BIS, 老虎魚, Delos 等等的CD牌子. 有了外國網, 可以找多更多更新的音樂 + 樂手祺料, 而不糾纏於局限之中.

香港有一件事好, 是入口CD不會怕被海關打稅. 只是怕有時被海關開箱check...就是之後回封不好.

CDjapan我會看看有什麼有趣的才決定注冊. 提一提樓主, 先不好一下未開太多網上戶口. 因為入面有太多資料, 而且又太多密碼. 不同的account用上同一個密碼好易被人hack, 但太多密碼又太難記.

新聞不時都報有資料外露的事發生. 而有些外地新聞更是不會在香港公告, 所以自已還是小心一些好.
我之前試過一個訂美國漫畫的網站(comixology)寄來要求改密碼的email, 我上網google了一下, 才知原來該公司的資料在某個日子外露了, 而封改密碼的信件也是真的, 令我不得不立即改.
ebay也發生過同樣的事, 大概是上年? 那個在香港過了一天才公告. 而我那次是一check官網和對了美國朋友的新聞就立即動手.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
moliu + 10 + 10 絕對認同
dc903 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

還是好音樂最好.

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

仲有一個買boxset必試的!就係http://www.jpc.de/
這個網站的特色係不論你買多少,只收一個運費!所以我多時用來買「大堆頭」如boxset等重量相當的cd。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
takeishi + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

其實國外有不少的唱片網站,各有特色,希望大家一同分享。

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

RE: 請教各位C兄有關 AMAZON 亞馬遜度訂碟之事宜

kl122002 發表於 2015-5-10 07:43
我有一段時間不理外國的購物網. 不過真的, 放膽試了一次後, 真是沒想太多了. 香港地是有很多唱片店, 是有 ...
CDjapan我會看看有什麼有趣的才決定注冊.

cdj 除左cd,仲有少量日系的紀念品,如年曆、精品、figure等,呢個將會係唔少哈日的喜愛!

同埋cdj唔駛心急,佢不時會做promotion,如早陣子做過3倍積分,生日月份打折等。可以等啱時間先入手

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

對於亞馬遜,特別係美國及日本,都經常幫襯,有少少見解,希望分享一下,假若有c hing有其他不同見解,望能矯正,响美國亞馬遜買碟,佢地比較尊重消費者權益,我試過有一次遲收隻bluray,我只係send email詢問情況,都無話係投訴,佢無厘頭話退返一半運費比我多謝喎。另外有時因為唔同時間下訂單來預訂一些preorder貨品,運費一定每張訂單計算就會好貴,當然可以cancelled訂單,然後重新建立新一張來combine所有貨品,不過如果有限量版或者訂單內現貨嘅貨品一早寄出,就不能輕易取消訂單,不過只要聯絡佢地,通常佢地都肯幫我combine order,不過都有缺點,就係有時寄來嘅貨品好殘而日本,佢地都尊重消費者權益,但唔係採取「怕投訴」政策,就好似以上情況,我想要求combine order,佢地就唔肯,佢地話因為根據公司政策係唔得,雖然係咁,但相對來講我覺得有制度得多,尊重佢地決定至於寄來嘅貨品,當然係完美得多

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
takeishi + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

根據唱片機本法,民歌蔡琴Salute真情流露淡淡幽情愛的根源不實行「斷貨唔出」制度和政策,保持原有的「長賣長有」制度和方式,五十年不變

1萬

白鑽玩家

老而不

moliu 發表於 2015-5-10 16:20
其實國外有不少的唱片網站,各有特色,希望大家一同分享。

如果樓主唔介意扯題講其他地方,  我都好想知
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2015-5-10 19:53
如果樓主唔介意扯題講其他地方,  我都好想知

點會介意呢~我都想搵多D途徑可以訂到心水碟.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

psb 發表於 2015-5-9 13:17
Takeishi兄試一兩次, 肯定上癮!!可以預購, 有更多版本選擇, 更多信息, 更多評論
*通常Amazon(好 ...

其實一早已經上晒癮架啦. 不過只係無晌Amazon訂過碟姐.
以前多晌e-bay隻同人爭. 好彩好多想要既碟以前都買左.

好啦. 終於落左個ORDER啦. 一次過訂左3隻SINGLE返黎. 運費都幾貴下.
所以. 還掂都係啦. 訂足3隻呀. SHARE返D運費.

1萬

白鑽玩家

老而不

takeishi 發表於 2015-5-11 22:20
其實一早已經上晒癮架啦. 不過只係無晌Amazon訂過碟姐.
以前多晌e-bay隻同人爭. 好彩好多想 ...

基本上amazon是好快,特別是JP的.

我只試過一次出了問題. 那次至今真是不明白發生了什麼原因.
我訂了一本書, 等個2個月沒回音, send email去問amazon咩事, 同佢地講明遲左好耐, 佢地安慰我先退shipping. 大家又agree左一個期限, 如果都無就全退
結過過了期限都沒有, 真是收了錢.
如是以為了事, 神奇的事在3個月後出現: 收到了書. 入面是原裝裝好, 仲有一張當日的單.
不過好唔明白是個地址label 上有香港的郵票, 上面的郵局印不清晰. 而且sender個位國被人畫左.
我都有send 相俾amazon 查. 等左好耐仲有知原因.

同樣再問amazon要不要重付, 佢地話唔使.

這件事好奇呢, 一個半國于1的郵包用了香港的郵票(之前的雀仔樣) 寄來, 又過左甘Q耐....
個shipping是我一向用沒掛號的, 快, 而且方便. 不過今次單奇呢野令我有D介心.  
自覺得是在香港有人收錯了郵包, hold左好耐, 但又退不回下可能自已淘錢寄出?  唔知有無人試過甘樣呢?
還是好音樂最好.

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

kl122002 發表於 2015-5-10 07:43
我有一段時間不理外國的購物網. 不過真的, 放膽試了一次後, 真是沒想太多了. 香港地是有很多唱片店, 是有 ...

我就試過比人係Paypal A/C 碌咗幾百蚊買CD, 好彩經投訴後Paypal接納取消交易即時凍結我A/C , 要重新認試改password先可再用.