設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chowyeung

[頭戴式] [純開箱] Sennheiser HD700

黃金玩家

shitwong 發表於 2016-4-17 23:59
我未入,因要揾到一部amp可以推得HD700好聲又要另一筆錢;而我本身喜歡人聲靚,中音一定要得(我主系統用AT ...

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=218859

同一種方法有用落 HD700 度, 唔差得過單端 HD800 幾多。

專業玩家

ozrayyau 發表於 2016-4-18 18:39
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=218859

同一種方法有用落 HD700 度, 唔差得過 ...

請問師兄部amp乜聲底?

銀級玩家

shitwong 發表於 2016-4-18 22:32
請問師兄部amp乜聲底?

如果好似樓上個師兄咁玩
可以一試既(我未試過,無咁好手工同心機)

部amp偏乾淨中性聲底,無乜味道,音染少
分析力係有,但動態,控制力欠奉
就算較高D個gain都補救唔到
反而仲粗聲左

優點係推低阻耳機已經有唔錯既聲底
例如一眾鐵三角耳機

缺點真係無乜控制力
推高阻耳機基本failed
推HD700只係有聲
但真係唔算好聽

鍾意jpop,慢歌,小編制的話佢係唔錯既
係日本入手價錢亦都算抵玩

黃金玩家

inlocustwt 發表於 2016-4-19 04:12
如果好似樓上個師兄咁玩

噢, 師兄講到架機一無是處咁

適當地控制 Gain 大小, 對音色有大幫助, 亦由於我用 Dual Mono 推 HD700, 用緊 800 嘅朋友都同意, 我無必要買 HD800。Dual Mono 力水同控制力等大唔少, 推 K812 我覺得好過 V281, 如果真係咁差, 一早出咗門口   

專業玩家

inlocustwt 發表於 2016-4-19 04:12
如果好似樓上個師兄咁玩

咁想問一下師兄點玩HD700先會好聲?有乜好推介?

專業玩家

ozrayyau 發表於 2016-4-19 05:04
噢, 師兄講到架機一無是處咁

適當地控制 Gain 大小, 對音色有大幫助, 亦由於我用 Dual Mono  ...

唔同口味,唔同budget,唔同音樂,就會有唔同要求和玩法。我自己都唔覺得有器材會非常十分之唔掂,只係岩唔岩自己要求同需要。好似我自己會係一路做野一路用耳筒聽音樂,所以會長時間帶住耳筒;帶得舒服,聽得舒服會係重點,太過勁太過恒嘅音效唔係我杯茶。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
hiyori + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

shitwong 發表於 2016-4-19 14:00
唔同口味,唔同budget,唔同音樂,就會有唔同要求和玩法。我自己都唔覺得有器材會非常十分之唔掂,只係岩 ...

哈,我都係一行出門口耳機就開始喺對耳度,一直到返到屋企先除。聲音唔自然嘅會踢出門口,屋企當然用 HD 6/7/800,較啱 gain, A8  Dual mono 推 700 真心正,夠聽。

銀級玩家

噢,原來大家傾緊 HD700

HD700 係易推易玩的耳機,我覺得易玩過HD600 HD650。一般amp也可控制得頗佳。
配戴舒適感上,HD700 亦好過 HD600 HD650。大家重量差不多,但HD700冇咁夾頭,打斜放單元亦令 ear cup 空間深d,唔會頂到耳仔邊。

要搞的,我覺得是如何把音場推開,HD700不是太寬,聽交響曲好像樂團細了一碼。

評分

參與人數 1威望 +15 金錢 +15 收起 理由
hiyori + 15 + 15 用家心得

查看全部評分

Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

銀級玩家

edhuen 發表於 2016-4-18 17:12
師兄, HD700用條Labkable專為HD700出的升級線得唔得?

無謂喇。呢間店我 blacklist 左妤多個世紀。
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

黃金玩家

chowyeung 發表於 2016-4-19 16:06
噢,原來大家傾緊 HD700

HD700 係易推易玩的耳機,我覺得易玩過HD600 HD650。一般amp也可控制得 ...

700 易推,我都唔明點解有師兄話 A8 會推佢唔掂
不過 700 易推但難好聲,用佢原廠線,果條銅鍍銀就死多兩錢重。我就用 mogami 2549 做線,冇原廠果條咁瓜瓜叫。