設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-6-25 08:07
各位
Ebay 又有一隻 24 bit 碟賣
唔知又會去到乜嘢價位呢?

我估過百美金? 家下上近US$80了
你呢?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

又順眼發現一只好東西:
http://www.ebay.com/itm/29148613 ... =STRK%3AMEBIDX%3AIT
MERCURY : DORATI ENESCO ROUMANIAN RHAPSODY LISZT
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-6-24 18:39
今日剛收的
(Post76 Android 手機版送出)

師兄最近好落力找藍面wor,
記住留翻少少力去找新的CD!
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2015-6-25 13:44
師兄最近好落力找藍面wor,
記住留翻少少力去找新的CD!

KI 兄
一定一定
能買的也差唔多了
有啲 blue face 太貴
買唔落手

鉑金玩家

kl122002 發表於 2015-6-25 13:21
我估過百美金? 家下上近US$80了
你呢?

太貴我唔買了

鉑金玩家

kl122002 發表於 2015-6-25 13:25
又順眼發現一只好東西:
http://www.ebay.com/itm/291486132405?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=S ...

我反而對呢隻有興趣
www.ebay.com/itm/291489007981?_t ... Name=STRK:MEBIDX:IT

1萬

白鑽玩家

老而不

今日聽入手

張Lizt是再入手, 舊的一張被人借唱得太花了 (新入的一張在強卷下都有少少花...)
(嚴肅mode) 應一入, 何解呢?
事關這張當件是和火鳥同一時候被喻最好的Mercury CD 錄音. 賣得快也斷得快.
先skip去第一首的 ROUMANIAN RHAPSODY, 直入Lizt 的Hungarian Rhapsodies Nos. 1-6, 可惜的未算完整地任部錄齊.  
要聽的, 是一開波的低音, 有如行軍一樣的整齊卻無野性, 步步有律地打開全曲序幕. 全曲中的樂器分佈得最整齊同時, 高中低三大主頻的聲音是最美的平衡, 各方都皆充滿了活力. 有些琴弦彈過的聲音, 如Hungarian Rhapsodies No. 4, 5 錄得極為清晰!
當時Dorati 還未過檔Decca, 人年輕時錄音起來充滿了野心. CD 在91年出, 錄音是在黑膠的1960年代. 不過聲音一開, 你或者會以為是Stokowski 在指(即是RCA  Rhapsodies 的一張). 和Stokowski 另類對比, Dorati 是取向雅緻.

在我聽過的錄音中, 可以對比的是版本分別是philps/Masur (好多隻羊的 ocver art, 好似認的CD) 和Stokowski版.
這是三大版的 Hungarian Rhapsodies, 以玩hifi和聽曲而言是應一入.

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-6-25 14:37
太貴我唔買了

買到先再算了
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-6-25 14:42
我反而對呢隻有興趣
www.ebay.com/itm/291489007981?_trksid=p2060353.m1438.l2648&ssPageName=STRK:MEBI ...

呢張當時有見過但自己無入手, 唔知得唔得??
如果你入左, 到時話我知, 可以嗎?
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2015-6-25 21:02
呢張當時有見過但自己無入手, 唔知得唔得??
如果你入左, 到時話我知, 可以嗎?   ...

當然冇問題啦!