設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: pkf1234

[頭戴式] 平板耳機的決擇

星級玩家

新仔玩家

Andykong 發表於 2015-4-17 01:22
1am 去食飯?斯路兄你究竟在地球的那個角落呢?

現時身處美國,遲下六月返黎香港搵Andy師兄再玩玩吧

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

36w 是指入電而不是 輸出力吧......

不過就是咁推 he6 都應該夠晒力啦,直頭要用 pre amp 壓 推力呢

銀級玩家

Andykong 發表於 2015-4-17 02:19
咁似係唔夠力啦!

我都想 HE6 試玩 speaker amp 推的,箱底有對陳年美國佬土炮,36W Class A SET 石機, ...

雖然自己未有擁有過HE6, 但聽whitefang師兄講HE6係好難玩!Andy師兄部陳年土炮就算夠力都可能未必推得好HE6呢, 反而HE5LE就易搞得多,唔知有無諗過玩下5LE呢?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2015-4-17 02:30
現時身處美國,遲下六月返黎香港搵Andy師兄再玩玩吧

因為知你唔係貓頭鷹,所以見你 D 時間估你去左天涯海角了!

等你返來再 Meet 啦
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

t1174 發表於 2015-4-17 02:30
36w 是指入電而不是 輸出力吧......

不過就是咁推 he6 都應該夠晒力啦,直頭要用 pre amp 壓 推力呢 ...

是輸出。雖然是細機,但石機 monoblock 做到 36W single-ended, class-A output stage 仍是可以的。

這是和 Pass Audio Lab 的 Aleph 3 的同類產品,當年 Nelon Pass 出了 Aleph 3,平地一聲雷,大家對 single-ended power amplifiers 爭相追捧,一度成為一個小朝流,類似概念的產品出了一堆,但美國總算不會是純抄襲,只是有一小段時間較多人開發同類產品,而 Llano White 是當時做得較有口裨的工作坊。有關 Aleph 3 的祥情可參考 Stereophile 當年的報告!

http://www.stereophile.com/solidpoweramps/674/
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

maleo 發表於 2015-4-17 03:11
雖然自己未有擁有過HE6, 但聽whitefang師兄講HE6係好難玩!Andy師兄部陳年土炮就算夠力都可能未必推得好H ...

無啦,一來米飯 D 野唔多穩陣,以 5LE 的保有量和年期,要搵對有質數的 5LE 也是一個變數, HE6 在產兼保有量較大,搵二手機會較高。

我無打算推盡 HE6,以我放在 Headfi 的資源,這是沒有可能的事,但這畢竟是 HeadFi 的 milestone 之一,能走多遠便多遠吧,最難的話入部 Ragnarok 相信會做到個可接受的 HE6 base line 的!

銀級玩家

Andykong 發表於 2015-4-17 09:09
無啦,一來米飯 D 野唔多穩陣,以 5LE 的保有量和年期,要搵對有質數的 5LE 也是一個變數, HE6 在產兼保 ...

可能香港5LE未係咁熱門,所以連二手都好難入手?定或者係師兄未知5LE有多個version? 我聽過頭二款(wood同matte black)既質素係幾差下,但係最新版既用料已經好好,見過兩隻二手貨(當中一隻係自用)都完全無問題,或者師兄可以再睇睇?

我推介5LE原因係呢邊二手價低得可憐(around 350 USD),而且又易玩過HE6,如果師兄想要性價比高既平板,5LE可以係其一選擇,但係如果師兄準備入手Ragnarok既話,咁就當然係玩HE6啦

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

maleo 發表於 2015-4-17 09:43
可能香港5LE未係咁熱門,所以連二手都好難入手?定或者係師兄未知5LE有多個version? 我聽過頭二款(wood同 ...

在 HE1000  發佈的討論帖已得 Whitefang 師兄教路,對 5LE 做了一點資料搜集,二手流量確是比較小,就算是內地也小見到,在綠壇和紫壇找一年內的二手帖也只出現過一對,所以才繼續觀望 HE6.  

Ragnarok 心儀已久,但 Schiit 在香港已成沒有代理,所以試聽無望,睇下幾時忍唔住盲衝襟個 Buy 制啦!

銀級玩家

斯路 發表於 2015-4-17 01:07
Linnenberg ARIOSO定價其實過高,雖然聲音具有只此一家既特色,但老實講香港定價毫無競爭力。雖然我鐘意 ...

斯路兄以ARIOSO夾t90 我都好想試試。

部機只在香港短暫聽過,不過以對Spa1 印象相信Linnenberg就係Ching所提及嘅細加生鬼活潑,不過相信吾係人人感受到,主要原因係個人覺得佢生鬼活潑在細節不在量感,係吾係呢?另相信佢聲音完成度高而且自然,就像Violectric v100 比推挽式嘅v200/V220更生鬼自然一樣,我個人感覺及理解大概係,斯路兄可以講多d夾其他耳機感覺嗎?尤其佢夾T1/ dt880如何?點解ching最常用佢夾t90呢?

其實我都喜歡衣部機兩年,同意香港賣的價錢無競爭力,如果可以直訂以歐元8.3匯率我覺得值得入手,可惜在港事實原價係萬四,實在令人卻步。

星級玩家

新仔玩家

S.C. 發表於 2015-4-17 23:42
斯路兄以ARIOSO夾t90 我都好想試試。

部機只在香港短暫聽過,不過以對Spa1 印象相信Linnenberg ...

香港代理賣$14,500,老實講即使10算賣1,380EUR既時侯,食水已經算深;Linnenberg先生講信譽而唔會直銷至香港及星國,而家匯水大跌再加上價錢降至1,180,如果能夠係入口稅低既地方買入,其實都幾值得留意。

Linnenberg已經Discontinued既產品入面我只係認識部CDP,非常唔錯;對於s.p.a或者u.d.c.1等等都唔太認識,未必能同S.C.師兄你好確切地相互比較聽惑。但我亦認同,Linnenberg產品著意不在力道或者量感,亦不在於硬質素上表達,而係在於細節。能夠自如交待到適中既動態,微動態以及相當細緻地表達到微弱部分係ARIOSO一大長處。

不過就「自然」一點我則有保留。ARIOSO聲音其實有種確切,自然,豐富又靈動既聲音;不過ARIOSO亦係少數能夠令我好清楚地覺得自己既緊recording。呢種真實確切卻又明顯地聽緊recording既聽感毫無不協調感,我無法好好地形容,但我非常喜歡。另外,所謂靈感聲音,即好似塗完指甲油後加上一層保護油,望落唔覺眼,但卻又明顯地帶上一層透明感,生色鮮明得微妙微妙。

最常用搭配ARIOSO與beyerdynamic T90,最主要係兩者相性高,驅動力足夠,我能夠同時間好好感受欣賞以及享受到ARIOSO同T90各自以及兩者既優點。ARIOSO無可調增益,大大減少其可用性。

beyerdynamic DT880早已放走,亦無試過用ARIOSO驅動DT800;至於T1,好話唔好聽就真係難為家嫂。有別於其他討論區T1用家,我唔喜歡用上力道大既耳擴使到T1剛性表現得淋離盡致,我認為細緻細膩既T1更為好聽。Linnenberg旗艦組合VIVACE+MAESTRO平衡驅動T1的話,其實除左自己音場處理得比較細小同埋價錢問題以外,好合我要求。另外雖然未好好正式試過,但我認為Aurorasound HEADA配T1亦有一定看頭。不過用ARIOSO推T1,驅動力明顯不足,音場本小更撐唔開,耳機耳擴音場明顯能夠聽得出不協調性;另外細節亦表現得因小失大。用ARIOSO推T1會暴露Linnenberg家既弱點,非常唔可取;浪費T1同時浪費埋部ARIOSO。

亦因為留意到ARIOSO推力並唔大,試過用黎推Audio Technica ESW11LTD/beyerdynamic T51p/OCHARAKU Flat4-KURO,但聲音過分擠壓,前兩對聽落比closed back更closed back,同時三對聲音都顯得比較衝。後來得閑無事整左兩條阻抗線,加左之後感覺還好。可惜線材完成不到三日我已經要離開,所以暫時亦無謂講太多ARIOSO加阻抗線驅動低阻類型耳機。但相信咁樣亦會係一種玩法,因為加上阻抗線之後Linnenberg長處得以彰顯出黎。

ARIOSO推OPPO PM-2無好結果。

作為DAC配上beyerdynamic A1/Violectric V200/其他幾部小眾耳擴等等音場問題會變得明顯,音場由小變窄,非常唔理想。以前試機時代理話若未諗定可以先買ARIOSO,升級時當作DAC一用,作為營商手法合理,但作為參考的話我覺得並唔legitimate。

ARIOSO絕對唔係versatile既耳擴。雖然無好正式地試過,但簡單一個rule of thumb的話,我相信ARIOSO只有驅動200-300 ohm左右耳機先能夠好好平衡到音壓與動態。適性唔廣,價錢高,聲音長處亦非人人會欣賞,但係係我現時最鐘意既解碼連耳擴。不過如果單以ARIOSO作為解碼,將會非常難夾機。

由於我唔係香港,亦借走左部ARIOSO比一位師兄朋友。若果個位師兄朋友睇到又想分享下就最好了。

回港後相信都會舉行小聚會,假若S.C.師兄夾到時間亦有興趣,希望能夠邀請到你。