設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: pkf1234

[頭戴式] 平板耳機的決擇

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

borrego 發表於 2015-4-16 20:01
請問TH500RP係咪真係冇乜Bass?

如果冇bass應該是amp的問題,我聽過的th500rp低頻量都不算少
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

專業玩家

斯路 發表於 2015-4-16 19:38
意想不到連Pan Am亦在推介之列。其實雖然PM-2到手一段時間,但因為同期亦入左兩對大耳牛,時間多花係另外 ...

不是音場定位, 而是整體聲音覺得congested和confused
pam am推LCD不錯因為基本Ken所有野把括線材都以lcd做reference 調音的
而講到Burson其實我初頭很討厭因為那部160實在是.... 但新款有進步而令我有點改觀了
但推oppo會如何我都是不知道, 平板來講我聽得最少就是oppo, 我在canjam聽ether的時間應該長過至今試所有oppo的總和

我好少會介紹schiit或bha1的, 但有時一些比較"暴力"或聲較為搶的耳擴會有為耳機"打通經脈"的效果.. 如mjolnir接t50rp
所以有機會不妨試試, v200有點太斯文了

另外我都一直有留意斯路兄的文
雖然聽感有不少共通之處, 但我覺得我喜歡的聲同你有差距
所以take with a grain of salt

星級玩家

新仔玩家

whitefang 發表於 2015-4-16 21:51
不是音場定位, 而是整體聲音覺得congested和confused
pam am推LCD不錯因為基本Ken所有野把括線材都以lcd ...

唔好意思,岩岩發現將Bryston以及Burson混為一談,不過我自己傾向將Busron/Bryston/Schiit當成相當近似既品牌,風格上我未算太喜歡。我亦同意暴力風格打通經脈一說,記得有次用Bryston BHA-1推LCD平版耳機,雖然感覺上不及用Bakoon耳擴,但亦真係相比其他耳擴來得出色,只嫌仍然有種強力打開而非能表達到收放自如既程度。

Oppo PM-2聲音的確比較congested,呢點亦係我好想解決到、PM-2身上有既特點。PM-2係活動贈品,亦係我第一對正式玩既大耳機,所以亦唔想浪費。

無記錯的話,從S.C.師兄口中得知whitefang師兄對Linnenberg產品好評。其實能力上負擔得起,我最鐘意既耳擴品牌就係Linnenberg,暫時用得最多亦係手上部ARIOSO。whitefang師兄既回文我時常用黎參考,價值重大,期待whitefang師兄CanJam聽感。

銀級玩家

斯路 發表於 2015-4-16 22:06
唔好意思,岩岩發現將Bryston以及Burson混為一談,不過我自己傾向將Busron/Bryston/Schiit當成相當近似既 ...

原來斯路兄入手了Linnenberg ARIOSO, 恭喜

可以分享下ARIOSO 聽感嘛

銀級玩家

Andykong 發表於 2015-4-16 14:47
請問 Sophia Baby 是用什應膽的? 4 枝後級管 + 2 技前級管, 是 Push Pull 還是 full balanced? ...

4 枝後級管用6P1T, 2 技前級管用5670, 我依家2 技前級管用緊Tesla 6CC42,比原裝5670同後期買入嘅5 Stars GE5670都好

Sophia Baby係用push pull

星級玩家

新仔玩家

S.C. 發表於 2015-4-16 23:53
原來斯路兄入手了Linnenberg ARIOSO, 恭喜

可以分享下ARIOSO 聽感嘛  ...

Linnenberg ARIOSO定價其實過高,雖然聲音具有只此一家既特色,但老實講香港定價毫無競爭力。雖然我鐘意左部機都兩年但亦一直忍手,若非當時有好事,而且搵到一套有一定transportability既系統,我一定唔會買。

ARIOSO令我最鐘意既係佢聲音完成度高。ARIOSO音場雖然唔大但相當完整,聲音細緻細膩,喜歡的話會覺得ARIOSO聲音靈動有生機,但此點應該相當subtle。非以硬質素為賣點,但聽感一流。ARIOSO驅動beyerdynamic T90係我最常聽既一套。

若果可以直接同Mr. Linnenberg購買,ARIOSO 1,180EUR定價加上現時匯率的話還叫可以接受,但相信對於大部分師兄黎講未至於係Best buy系列。我朋友入面,對呢部解碼連耳擴一體機完全唔過電佔多數。

印象中S.C.師兄應該都有聽過,未知S.C.師兄會點樣評價ARIOSO呢?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2015-4-17 01:07
Linnenberg ARIOSO定價其實過高,雖然聲音具有特色,但老實講香港定價毫無競爭力。雖然我鐘意左部機都兩 ...

1am 去食飯?斯路兄你究竟在地球的那個角落呢?
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

maleo 發表於 2015-4-17 01:07
4 枝後級管用6P1T, 2 技前級管用5670, 我依家2 技前級管用緊Tesla 6CC42,比原裝5670同後期買入嘅5 Stars ...

謝謝補充, 用 push pull 相信動態和推力都有保証,但都唔夠推 HE6? 是唔夾定唔夠力呢?
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

Andykong 發表於 2015-4-17 01:26
謝謝補充, 用 push pull 相信動態和推力都有保証,但都唔夠推 HE6? 是唔夾定唔夠力呢? ...

當初推好HE500同5LE, 都對推HE6有好小既期待,但係一插落去完全推唔到,相信係仲未夠力推起HE6,但係推5LE同500,可以聽到5LE明顯比500好半級

補充一句,動態並唔係Sophia Baby出色既地方,配上5 Stars 5670更係十分斯文,配上Tesla音樂感同動態會有提升,但係稱唔上係好刺激既機,而最出色可以話係人聲既表現,人聲小暖而通透,男女聲都有唔錯既表現,喜歡聽人聲既師兄好大機會會中意!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

maleo 發表於 2015-4-17 01:41
當初推好HE500同5LE, 都對推HE6有好小既期待,但係一插落去完全推唔到,相信係仲未夠力推起HE6,但係推5L ...

咁似係唔夠力啦!

我都想 HE6 試玩 speaker amp 推的,箱底有對陳年美國佬土炮,36W Class A SET 石機,希望夠力啦!

Llano apm.jpg