設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Cheong448

[發燒碟] 華納唱片 NEW XRCD / SHM-CD

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

我沒舊版,當新出聽,冇咁失望
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-4-11 21:06
師兄說得對
我查看內頁是註明 XRCD24 bit refined digital
說明用 original digital master

我覺得少少混亂

Danny的突破精選聽了, 和手上以前出過的SACD, 舊的精選對比,
新的CD同Sally的一張一樣, 電平被明顯高了.
<幾分鐘的約會> 中可以聽到背後有"ssss"聲
可幸是舊的人聲方物就是偏前, 這情況下不似Sally的分別般大.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

victor_wong 發表於 2015-4-11 22:27

當新出聽都唔差, 至少音質的清晰上有一定的水準.
還是好音樂最好.

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

kl122002 發表於 2015-4-11 22:38
當新出聽都唔差, 至少音質的清晰上有一定的水準.

我最想有一日可再玩返黑膠咁就無憾了。

鉑金玩家

victor_wong 發表於 2015-4-11 22:27

不對比舊版
這 XRCD 也不是差
係可以接受到
這是實話

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
kl122002 + 10 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

kongchai 發表於 2015-4-12 05:24
不對比舊版
這 XRCD 也不是差
係可以接受到

謝謝 ching 比返少少強心針 ,總之唔會好似 環球 隻 譚詠麟 天碟 SACD 咁,已經收貨有餘了

1萬

白鑽玩家

老而不

victor_wong 發表於 2015-4-11 23:17
我最想有一日可再玩返黑膠咁就無憾了。

我只能說一個小實案,
3年前我朋友都是重玩黑膠, 和我一起在MK找到一張梅姐的妖女LP, cover等的野keep得不錯,  
店面燈光暗, 講跟街外是100%的話, 入面受的光管只有60%上下, 我估每支不過60W的光. 不過當時點照d紋都無野.
回家後看,  都特別事, 少少花, 直至放針先聽到洗碟都浪沙聲盡出. 另外俾錢俾人洗碟, 洗完都係一樣. 師傅話呢d係上一手的人搞出來.
甘樣同一套說話向賣的店方講, 當然佢有盤, 但佢死都唔播又唔退錢  仲死口話:
1. 你地唔識set盤 (我朋友用緊Project Signature 10, 貴過店方的舊盤N倍, 仲系安裝師傅set.  )
2. 你地買之前又唔試!
3."家下唱得唔好就找我, 甘樣你地弄花的又叫叫我點收?" 即時開自已的大燈左照右照, 指果度花呢度花

才千幾蚊, 我朋友話即場話算 (佢有米), 當豪俾呢個PK.   
之後佢自已落地庫放, 好彩新淨, 放到的錢扣到之前的的洗碟錢和部份的入手價.

件事就係甘樣.
間鋪都仲係MK度, 大家小心D了, 留意下d燈光.
這就是我一直不重玩黑膠的原因.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-4-12 05:24
不對比舊版
這 XRCD 也不是差
係可以接受到

甘樣講了, 公道少少,
電平被人推高左, 有equalizer 的自已調下會ok的.
無equalizer的, 都可以接受.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2015-4-12 07:48
甘樣講了, 公道少少,
電平被人推高左, 有equalizer 的自已調下會ok的.
無equalizer的, 都可以接受.  ...

今次 XRCD 的電平比 AMCD 更高
唔明點解推到咁高

遲些拿隻林子祥 2004 special XRCD 同隻新版再比較下先

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2015-4-12 07:45
我只能說一個小實案,
3年前我朋友都是重琉黑膠, 和我一起在MK找到一張梅姐的妖女LP, cover等的野keep得 ...

上月見某師兄入新版梅姐的妖女LP唔入紅唇LP 識貨

是否那間角甩頭二手店舖......
做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。