設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hoyin13

[喇叭線] 2K 樓下買唔買到 單晶銅 OCC 喇叭線?有咩牌子推介呢?

黃金玩家

oldappletree 發表於 2015-3-28 20:06
恭喜 c hing 搵到好線

小弟收手唔再試線了。

CHING 唔好放棄
條4030 接返黎2K 咋
同你玩開2K樓下沒抵觸
我試過用黎插DAC都沒料到....
而家扒文話啱插前端的目標
ARCOLINK 7N 4020III
NEOTECH NEP 3003
呢2條平D 新連頭尾插 2K到
希望接到2手平D又唔使煲
{:9_423:}

PMC Fact 8.

星級玩家

benbenjapan 發表於 2015-3-28 21:17
CHING 唔好放棄
同你玩開2K樓下沒抵觸

多謝 c hing 推介,剛剛入了天龍AV amp 和電視機

一次放血太多 要長D時間回氣

聽歌:淘寶膽前,永恆之音合併機,Creek 50CD
睇戲:LG 65UB9500 Denon AVR-X4100W
            F:Elac 244.2 C:Epos Elan 20 Sur:Mirage OMD 5
            Atmos:Atlantic Onkyo Sub:Sunfire HRS12

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

benbenjapan 發表於 2015-3-28 21:17
CHING 唔好放棄
同你玩開2K樓下沒抵觸

Ching, 想問一下 4020 同 4030 分別係咩? 另外我見 4030 II 有 PC-N 同 PC-R 的
Marantz SA-8005 (IC: MPS/PC: Wilson's Audio Lab)
Oppo Sonica DAC (IC: Inakustik/PC: Oyaide)
McIntosh MA7000 (Wilson's Audio Lab/Wilmer)
Acoustic Harmony G1Y Sophia
B&W 804D3

星級玩家

hoyin13 發表於 2015-3-28 21:28
Ching, 想問一下 4020 同 4030 分別係咩? 另外我見 4030 II 有 PC-N 同 PC-R 的  ...

4020 for source,4030 for Amp。PC-N同PC-R係個頭唔同
日本仔線喺日本買真係平好多,上個月旅行,買咗4030 PC-R為起2K有找,Oyaide MTB-6約2.2K。不過就算唔親身去,上網買完再轉運返嚟一條線都係百幾蚊運費。
其實你買咗對喇叭同AMP唔耐,真係唔洗咁心急攪呢攪路。當初我買LS50,聽咗一排都覺得唔係好對路,好似同之前對XQ20差唔多。但幾個月後會慢慢越聽越好,到時先再換線都未遲

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kc2wong 發表於 2015-3-28 21:48
4020 for source,4030 for Amp。PC-N同PC-R係個頭唔同
日本仔線喺日本買真係平好多,上個月旅行,買咗40 ...

Thanks a lot Ching!

而家好似問問下喇叭線又走左去電源線咁

可能小弟太心急, 同埋知道而家條喇叭線唔太岩自己口味同唔太夾 LS50, 另外又有 d 問題好似用電源線會解決到, 所以先有呢個念頭想去換野...

主要想問定先, 聽耐左發現都係唔對路就可以即刻出去行下
Marantz SA-8005 (IC: MPS/PC: Wilson's Audio Lab)
Oppo Sonica DAC (IC: Inakustik/PC: Oyaide)
McIntosh MA7000 (Wilson's Audio Lab/Wilmer)
B&W 804D3

黃金玩家

hoyin13 發表於 2015-3-28 19:53
Ching 唔好意思,ic 係指咩呀? RCA 個 d?
(Post76 Android 手機版送出)

RCA XLR個D囉

IC 都有D野可以分享下

呢條擬似雞線的紅白線

近的睇

鍍金頭 的OFC 日本線

呢條起碼有15年GE 線係老豆床下底搵到
本住一試下無防心態, 插完自己未聽真老婆已經問做咩音效勁左
當然比較的是跟機的雞線
OFC鍍金頭線令原本失蹤的低頻出現返
IC 對聲音的影響可見一斑

今晚得閒D

SC 我都有2條
鴨記銅散線 煲到熟透
都係鴨記銅銀2溝線 買左十幾年沒用過 D膠老化到立次次
一發現即比我開封 一插聲音好緊 應該係所謂高低沒伸延
唔緊要 比心機煲下佢
就係咁 有一天聽聽下忽然發現的音樂好嘈....吵耳
轉返老銅線 聲音立即柔和平順 悅耳

所以我對音響要煲 或者SC IC 對聲音有影響一的疑惑都沒{:9_408:}
希望幫到你啦

PMC Fact 8.

黃金玩家

oldappletree 發表於 2015-3-28 21:24
多謝 c hing 推介,剛剛入了天龍AV amp 和電視機

一次放血太多  要長D時間回氣

CHING AV AMP 同電視可以碌卡做分期GA WO
唔好比藉口自己

不過CHING 你週身引 唔毒你啦
你自己毒瓜自己
PMC Fact 8.

星級玩家

benbenjapan 發表於 2015-3-28 23:12
CHING AV AMP 同電視可以碌卡做分期GA WO
唔好比藉口自己

的確係瓜咗

樹皮都冇得吃,吃樹根

聽歌:淘寶膽前,永恆之音合併機,Creek 50CD
睇戲:LG 65UB9500 Denon AVR-X4100W
            F:Elac 244.2 C:Epos Elan 20 Sur:Mirage OMD 5
            Atmos:Atlantic Onkyo Sub:Sunfire HRS12

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

benbenjapan 發表於 2015-3-28 22:40
RCA XLR個D囉

IC 都有D野可以分享下

多謝哂 Ching 詳盡講解!我都係煲多陣之後先慢慢一樣一樣咁換 la!

不過 OCC sc 應該必須

btw, 見到 ching 你部 creek amp 好有親切感
B&W 804D3

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

oldappletree 發表於 2015-3-28 23:33
的確係瓜咗

樹皮都冇得吃,吃樹根

毒海無捱呀 ching
B&W 804D3