設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hoyin13

[喇叭線] 2K 樓下買唔買到 單晶銅 OCC 喇叭線?有咩牌子推介呢?

高級玩家

hoyin13 發表於 2015-3-28 02:55
其實 within 2K 係咪冇咩好選擇?

一定要 occ 的話 neotech nes3005  

http://labkable.com/products/NEOTECH-NES-3005-7N-UPOCC-%E5%96%87%E5%8F%AD%E7%B7%9A-%28%E6%95%A3%E7%B7%9A%29.html

其實ply3.4都唔差

黃金玩家

Ching 你amp 同喇叭都係買左個零2個禮拜
煲到6 7 成未?
咁快咁心急買呢樣個樣?
勸你都係煲夠先睇下差d咩聲先再諗
順便儲多d彈藥咪唔使將貨就價囉
我之前一次過買拖板 usb 線
有一天突然好聲左 都唔知関邊樣事
PMC Fact 8.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

holelight 發表於 2015-3-28 10:59
一定要 occ 的話 neotech nes3005  

http://labkable.com/products/NEOTECH-NES-3005-7N-UPOCC-%E5%96%8 ...

Thx Ching! 去睇睇條線先?呢條會唔會平過 LS-603??

唔知係咪 PLY 3.4 始終唔係鈍銅 or OCC,出黎個底梗係冇咁厚實同音場冇咁闊
(Post76 Android 手機版送出)
Marantz SA-8005 (IC: MPS/PC: Wilson's Audio Lab)
Oppo Sonica DAC (IC: Inakustik/PC: Oyaide)
McIntosh MA7000 (Wilson's Audio Lab/Wilmer)
Acoustic Harmony G1Y Sophia
B&W 804D3

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

benbenjapan 發表於 2015-3-28 12:08
Ching 你amp 同喇叭都係買左個零2個禮拜
煲到6 7 成未?
咁快咁心急買呢樣個樣?

Ching 我而家成 set 煲左大約 150 hrs, d 聲係開左圓滑左,但就唔知點解梗係唔夠厚實,同埋以我所知既 LS50 音場係可以再闊 d (以 10K 左右既 amp 去推時)

另外而家條 PLY 3.4 係 OFC, 唔係鈍銅,唔知關唔關事
Marantz SA-8005 (IC: MPS/PC: Wilson's Audio Lab)
Oppo Sonica DAC (IC: Inakustik/PC: Oyaide)
McIntosh MA7000 (Wilson's Audio Lab/Wilmer)
B&W 804D3

黃金玩家

OFC应该都係纯铜,不过很多喇叭线是OFC再镀银,其实也有OCC镀银,所以买时问清楚。

黃金玩家

hoyin13 發表於 2015-3-28 13:11
Ching 我而家成 set 煲左大約 150 hrs, d 聲係開左圓滑左,但就唔知點解梗係唔夠厚實,同埋以我所知既 LS ...

150粒鐘就叫開左
咁當然Upgrade喇叭線係唔會有錯既
除左喇叭線 pc ic 都有大改善嫁
我接左條 pc arcolink 7n 4030II 插amp
一插聲場 除變濶 重多埋深度
力量充沛
煲多幾日聲音變幼滑細緻添
勸你唔到 毒多你2野
PMC Fact 8.

星級玩家

hoyin13 發表於 2015-3-28 13:11
Ching 我而家成 set 煲左大約 150 hrs, d 聲係開左圓滑左,但就唔知點解梗係唔夠厚實,同埋以我所知既 LS ...

插 Sommer 電源線,中音加強,低音深潛

不過冇咗10%高音。

幾立體的,人聲向內,聲潤。

聽歌:淘寶膽前,永恆之音合併機,Creek 50CD
睇戲:LG 65UB9500 Denon AVR-X4100W
            F:Elac 244.2 C:Epos Elan 20 Sur:Mirage OMD 5
            Atmos:Atlantic Onkyo Sub:Sunfire HRS12

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

homealone 發表於 2015-3-28 13:46
OFC应该都係纯铜,不过很多喇叭线是OFC再镀银,其实也有OCC镀银,所以买时问清楚。
(Post76 Android 手機版 ...

我唔記得左 PLY 3.4 係出面鍍錫定點
B&W 804D3

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

benbenjapan 發表於 2015-3-28 14:13
150粒鐘就叫開左
咁當然Upgrade喇叭線係唔會有錯既
除左喇叭線 pc ic 都有大改善嫁

當然未開到聲 la ching, LS50 都要 around 500 hrs, 我只係講而家煲到 150 hrs 姐

有時我都唔知係 speaker cable 問題定電問題,其實我就係覺得佢好似力量唔夠,推唔哂出黎咁

btw, 小弟知識淺薄,未聽過換左電源線既分別有幾大,喇叭線就聽過

而家都係想問左意見先,其實諗住煲多兩個星期左右先再睇情況換線材
B&W 804D3

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

oldappletree 發表於 2015-3-28 14:34
插 Sommer 電源線,中音加強,低音深潛

不過冇咗10%高音。

其實係咩情況下決定應該用喇叭線, or 電源線去調味先岩呢?
B&W 804D3