設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tlsk

[黑膠碟] 我們的電視劇主題曲撈飯回憶!

銀級玩家

tlsk 發表於 2016-9-8 19:17
湯瑪仕兄,當年你媽咪應該就係用呢餅帶泥毒你,你先至有今日....

哈哈!無錯係佢喇……嘩!師兄仲keep 住餅卡帶……真係緊……我仲記得有首唔記得歌名……光明和前途全馮您,命運在玩弄自已,沿途難自棄……但願呢個係您!
亞姐成名絕技遊走於走音與不走音之間 初步成形!哈哈!

評分

參與人數 5威望 +60 金錢 +60 收起 理由
ernietse + 20 + 20 亞姐當年家變個羅霖髮型風魔香港多個歌曲.
dc903 + 10 + 10 精彩報告
文次郎 + 10 + 10 阿姐唱歌有佢風格,猶如京華春夢,一句一句.
Msuper + 10 + 10 走音與不走音之間_呢個形容仲勁呀!.
tlsk + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

鑽石玩家

文次郎 發表於 2016-9-8 13:09
唔係,係香港成長,都會記得這些電視劇和主題曲點點滴滴。

講開電視,我家部電視成日壞,記得當時有位哥 ...

文兄,唔知點解我就比較鍾意歐陽珮珊飾演的黄蓉多啲.....

評分

參與人數 5威望 +100 金錢 +100 收起 理由
sunboy + 50 + 50
ernietse + 20 + 20 如果當年換咗陳復生飾演又會點呢?.
dc903 + 10 + 10 還在想應是翁美玲原來係神雕個套.
文次郎 + 10 + 10 佩珊佢最叻演係掘人,演中年黃謇,全無性做.
Msuper + 10 + 10 翁美玲嬌俏生鬼d喎,歐陽比較成熟穩重!.

查看全部評分

鑽石玩家

thomasl211 發表於 2016-9-8 19:29
哈哈!無錯係佢喇……嘩!師兄仲keep 住餅卡帶……真係緊……我仲記得有首唔記得歌名……光明和前途全馮 ...

嘻嘻!呢餅帶我都未聽過,是新興唱片結業時買的。

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +90 收起 理由
ernietse + 20 + 20 餅帶係你同女朋友拍拖一齊挑選買呢?.
dc903 + 10 + 10 一定要加分
Msuper + 10 + 10 禁餅帶變了歷史的回憶錄!

查看全部評分

銀級玩家

我就鐘意翁美玲的少女黄蓉……歐陽珮珊演中年黄蓉有許多情節其實幾黑觀眾憎……因對著楊過幹!但佢演來不偏不倚!好演員!

評分

參與人數 5威望 +60 金錢 +60 收起 理由
ernietse + 20 + 20 如果當年用咗翁靜晶拍又會點樣效果呢!.
dc903 + 10 + 10 絕對認同
文次郎 + 10 + 10 翁小姐,外型太小和似豬事八怪多事,不像原.
Msuper + 10 + 10 可以演到黑觀眾憎,即係代表好演技啦!.
tlsk + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

thomasl211 發表於 2016-9-8 12:30
我係一個hifi發燒友,唸翻轉頭,

喜歡聽歌......全因電視主題曲開始

好常理,喜歡聽歌,太多都係hifi發燒友,

當年,七十年代最佳娛樂都係公仔箱,我老媽都係,佢最愛看 粵語長片,特別芳艷芬、林家聲等等,現在,想起都不是好事,啲劇情係腐敗思想,看得多個人都會悲觀啲。

圓月彎刀,係羅記和汪亞姐,同娛樂唱片,第二張大碟,啲歌好有氣氛和平均,唔怪你會咁喜歡這張大碟,哈哈!

當期時(飄零燕、彩虹化身俠同世界真細小......),只要在錄音機內播出熟識的聲音,理不理佢係番唔番版呀!小孩真係天真和純潔呀……

講起《狂潮》這套劇,香港人無人不識,關菊英走紅就由這是開始,還客串做石堅契女……

講開電視,自然會抅起童年好多事,真開心

多謝回覆和收看。

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
ernietse + 20 + 20 精彩報告
tlsk + 10 + 10 精彩報告,絕對認同

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

鑽石玩家

現在聰拎一張……

x

評分

ernietse + 20 + 20 Nice vinyl plastic protection cover
Msuper + 10 + 10 陳姑娘呢個 look 真係有點娘呢
tlsk + 10 + 10 精彩報告!我都有張黑膠失咗踪!.

查看全部評分

銀級玩家

文兄:

多謝您的圖片

蕭十一郎肯定當時都有睇!

但係印象相當模糊了!

因為謝四哥真係唔吸引!

只記得開初佢同黃淑儀的服裝都好有日本浪人feel!

另一套絕代雙驕就好有印象!

始終當時黃元申較吸引我!

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
ernietse + 20 + 20 我鍾意-貼錯門神-嘅陳國權(牛咁眼)多啲!.
tlsk + 10 + 10 精彩分享!
dc903 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

Mirco Seiki RX1500+SAEC308N+Dynavector DV20XL
Luxman E-200
Krell MD-10 +SPB64X
Classe Audio DR-6L
Krell KSA-200S
Thiel CS7

鑽石玩家

thomasl211 發表於 2016-9-9 17:13
文兄:

多謝您的圖片

《蕭十一郎》係謝四哥同TVB第一套電視,十分有紀念價值!

《絕代雙驕》歌曲好,劇正,好過後期找 梁朝偉 啦!剛有時間,給相片看,(曾經放過 YouTube 被TVB封殺)

x

評分

ernietse + 20 + 20 用家心得
Msuper + 10 + 10 哈哈,黃元申應該唔係我的年代吧!.
tlsk + 10 + 10 超正!

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

銀級玩家

當時有另一套劇叫做貼錯門神,牛甘眼、招積仔......

仲有"程思嘉"做女主角!哈哈!

"工夫仔,一、兩度你點夠洗......"

當然最早可能要數佢做西門吹雪!

但呢套之後,係幾喜歡黃元申!

絕代雙驕首主題曲係好聽,題外話填詞的是鄧偉雄,

當時無線的高層,電視劇主題曲填詞作品不少,但普遍

認為佢的作品不及黃沾先生或盧國沾,我是同意的,

主要係佢比例上"行貨"的作品比較多!

但我覺得並非能力問題,可能鄧先生志不在此!

反而早期的作品例如呢首就絕對係精品!

"一笑渡關山......

生要能盡歡,

死要能無憾...."

有人話如果您在主題曲聽到"悲歡"兩個字!

好大成數係佢老哥作品!是耶?非耶?

PS:相係借oldcake.net 網友hongkongman的相同大家分享!

x

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
tlsk + 10 + 10 最正係廖騫人
dc903 + 10 + 10 絕對認同
ernietse + 20 + 20 精彩報告

查看全部評分

Mirco Seiki RX1500+SAEC308N+Dynavector DV20XL
Luxman E-200
Krell MD-10 +SPB64X
Classe Audio DR-6L
Krell KSA-200S
Thiel CS7

鑽石玩家

thomasl211 發表於 2016-9-10 11:12
當時有另一套劇叫做貼錯門神,牛甘眼、招積仔......

仲有"程思嘉"做女主角!哈哈!

《貼錯門神》係秋官唱主題曲,啲歌詞都配合個劇情,真係幾好聽……

《絕代雙驕》係鄧偉雄初型填詞,有啲地方好牽強。最喜歡 鄧偉雄 係《網中人》,寫得最貼劇情。

剛剛看完《強人》劇,嗰首主題曲,good,黃霑係跟著潮流走,潮流興什麼佢在詞內加上,好有觸角感。

現在看《發現灣》,看完再談!

x

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
thomasl211 + 10 + 10 發現灣!正!
tlsk + 10 + 10 精彩報告,一定要加分!!

查看全部評分