設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tlsk

[黑膠碟] 我們的電視劇主題曲撈飯回憶!

鑽石玩家

唔知係唔係聽開有條癮,大把主題曲都想聽!AMY姐姐,嗰首麗的電視劇《我要高飛》,可惜自己keep個盒錄音帶都保不住,被水破壞咗!聽《俠盜風流》母帶版都好啦

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +90 收起 理由
sunboy + 50 + 50
ernietse + 20 + 20 用家心得
thomasl211 + 10 + 10
tlsk + 10 + 10 絕對認同,一定要加分

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

銀級玩家

文次郎 發表於 2016-9-7 16:47
唔知係唔係聽開有條癮,大把主題曲都想聽!AMY姐姐,嗰首麗的電視劇《我要高飛》,可惜自己keep個盒錄音帶 ...

真心係有好多回憶,亦原來仲有甘多師兄記得這些陳年主題曲!

俠盜風流係麗的保住"天蠶變"的奇招,擺明同無線秋官楚留香對著幹!

由於版權問題,成套戲都唔可以用楚留香小說的人名.......

陳秀雯一首驟雨中的陽光都令佢開始上位,真係好好聽!

題外話多謝文次郎兄的分享,無獨有偶,秋官係歡樂今宵有一個角色叫

文秋郎,正正係兄台的A貨!哈哈!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
dc903 + 10 + 10 精彩報告
tlsk + 10 + 10 精彩報告,我都唔記咗文秋郎。

查看全部評分

Mirco Seiki RX1500+SAEC308N+Dynavector DV20XL
Luxman E-200
Krell MD-10 +SPB64X
Classe Audio DR-6L
Krell KSA-200S
Thiel CS7

鑽石玩家

thomasl211 發表於 2016-9-7 17:48
真心係有好多回憶,亦原來仲有甘多師兄記得這些陳年主題曲!

俠盜風流係麗的保住"天蠶變"的奇招,擺明同 ...

俠盜風流 係想爭收視,而草草拍咗幾集,最後高層都認失敗,而陳秀雯演武林高手的女手下,真不起眼;家燕媽媽,有場河邊出浴戲,完全無嘢睇……

嗰首驟雨中的陽光 是 曾路得 原唱,後期自己再唱番!

哈!這個化名,文次郎 都係取自七十年代歡樂今宵 內的短篇趣劇人物,秋官有首歌都係這個歌名 (紋次郎)!

多啲上來76大家談談,消磨時間都幾好!

評分

參與人數 5威望 +100 金錢 +100 收起 理由
ernietse + 20 + 20 印像中秋官於歡樂今宵内趣劇搞笑叫文秋郎.
thomasl211 + 10 + 10 一定要加分
Msuper + 10 + 10 好多故仔聽!
tlsk + 10 + 10 精彩報告,有番D印象。

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

銀級玩家

文次郎 發表於 2016-9-7 18:12
俠盜風流 係想爭收視,而草草拍咗幾集,最後高層都認失敗,而陳秀雯演武林高手的女手下,真不起眼;家燕 ...

係喎!係曾路德原唱,佢只係主演,記錯哂添!

都係文兄心水清!我地細時食飯煲電視劇聽主題曲係家常事!

但大人都係鐘意睇無線!要睇麗的或者佳視,係要過

五關斬六將架......太夜的節目亦一定無份睇!因第朝要翻早學!

好似小旋風文次郎都無勿點睇過......(當時係米係歡樂今宵度播!)

有都係睇翻後來的重播!

x

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
ernietse + 20 + 20 快啲展示下你的黑膠或者cd畀我哋欣賞下啦.
dc903 + 10 + 10 精彩報告
tlsk + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

Mirco Seiki RX1500+SAEC308N+Dynavector DV20XL
Thiel CS7

鑽石玩家

thomasl211 發表於 2016-9-7 18:36

都係文兄心水清!我地細時食飯煲電視劇聽主題曲係家常事! ...

我淨係記得文次郎成曰咬住枝牙纖....

評分

參與人數 6威望 +110 金錢 +110 收起 理由
ernietse + 20 + 20 可能佢鍾意食街頭串魚蛋或者假蟹柳食囉.
dc903 + 10 + 10 一定要加分
thomasl211 + 10 + 10
Msuper + 10 + 10 仲有頂竹席帽呀
窮小子 + 10 + 10 C兄 ^_^ 晩上好。。。

查看全部評分

銀級玩家

我係一個hifi發燒友,唸翻轉頭,

喜歡聽歌......全因電視主題曲開始

因為電視劇受歡迎連帶主題曲,我老媽

走去買左部三洋單聲道卡式錄音收音雞來聽歌!

她當然興高彩烈去買卡式帶......

第一餅係羅文先生及汪明荃的圓月彎刀,

背面有蕭十一郎......呢餅係正版,後來在

裕民坊車仔檔又買左餅翻版無線電視主題曲大全

(好多年之後,我先知道呢d翻版卡式帶原來係搵第

d人扮原唱,真係比佢欺騙左好多年!)

呢餅帶最鐘意當然係飄零燕、彩虹化身俠同世界真細小......

(甘仲係兒童的我,當然係鐘意兒歌!)

但其他歌一樣可以朗朗上口!

猛龍特警隊、王老虎搶親、無花果、乘風破浪等等!

呢餅帶聽左好多年,宜家唸番起,最鐘意係呢首......

『是他也是您和我,同相親相愛也相爭,大家偶遇在人海.......』

x

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
ernietse + 20 + 20 快啲畀你啲hifi發燒友天碟我地欣賞下啦.
tlsk + 10 + 10 彩虹化身俠正呀!

查看全部評分

Thiel CS7

鑽石玩家

thomasl211 發表於 2016-9-7 18:36

都係文兄心水清!我地細時食飯煲電視劇聽主題曲係家常事! ...

唔係,係香港成長,都會記得這些電視劇和主題曲點點滴滴。

講開電視,我家部電視成日壞,記得當時有位哥哥是修理電視,他找到睇得到的電視,會帶到我家,但次次都唔夠幾天又壞咗,所以,當時有好多電視劇零碎咁在腦海中。

佳藝電視,當然係想起 俏黃蓉(米雪演)啦,可惜TVB找周梁淑怡買咗版權,而存片廠(為打激麗的),曾經發生大火,傳說話燒咗,如果係真的話,真係萬二分可惜!至於,另一套《神雕俠侶》蘿蘿暖和大眼女 (羅樂林和李通明),在十多年前經典台重播,有幸錄回整套,久不久會看看。但我都係喜歡《射雕英雄傳》,無人取代米雪演活黃蓉一角。

當時香港社會多數是早睡早起,唔會咁多夜生活,做父母自然會大人睡、小孩都會睡……

文次郎 趣劇,在無線大寶藏看過啲片段,現在找不到,有機會,大家分享吓。

x

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
tlsk + 10 + 10 大眼妹好正,但好快就息影!

查看全部評分

鑽石玩家

tlsk 發表於 2016-9-7 18:50
我淨係記得文次郎成曰咬住枝牙纖....

當時紋次郎咬住支竹籤,係扮嘢秋扮有型,當時,同佢做對手啲藝員,都會攪攪震拿咗佢支籤,當笑話咁出街……

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
tlsk + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

銀級玩家

歡樂今宵趣劇係為鄭少秋度身的文(紋)秋郎

http://www.tudou.com/programs/view/KkyVPgrCMBM

日本配音片集小旋風紋次郎(片頭)

小旋風紋次郎初遇膏藥佬

唔知有無聽錯配音......

(譚炳文係老闆、丁羽係紋次郎、盧國雄係膏藥佬!)

評分

參與人數 4威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ernietse + 20 + 20 印像中記得鄭少秋鍾意搞笑,所以叫文秋郎.
文次郎 + 10 + 10 好有心思,找到咁多資料,可以慢慢細味…….
tlsk + 10 + 10 精彩報告,真係一定要加分!

查看全部評分

Thiel CS7

鑽石玩家

thomasl211 發表於 2016-9-8 12:30
我係一個hifi發燒友,唸翻轉頭,

喜歡聽歌......全因電視主題曲開始

湯瑪仕兄,當年你媽咪應該就係用呢餅帶泥毒你,你先至有今日....

x

評分

參與人數 5威望 +100 金錢 +100 收起 理由
ernietse + 20 + 20 長大咗嘅湯瑪士今時點樣毒佢的家人呢?.
dc903 + 10 + 10 厲害。
文次郎 + 10 + 10 這盒帶曾經擁有過,啲歌份量very good.
Msuper + 10 + 10 勁呀

查看全部評分