設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kunilam

[DAP播放器] 菓粉愚公移山式既Sony NZW-A15 使用報告及小小心得

進階玩家

太強大了, 非常詳細的帖子, 佩服{:9_430:}

進階玩家

第七篇 MicroSD 格式

過程:

用落部機差不多一星期,基本運作試過後,就開始睇啲細節位。第一樣睇番部機讀 Card Format。因為糸另一位師兄既開箱文中,建議糸 A15 Format 張 Card 一次,甘我當然照做,但就無認真睇究竟糸乜。今朝等出門口時,無聊開 OS X 個 Disk Utility 睇下,竟然部機 Format 出糸 ExFat ! (圖1) . 因為記得之前爬過文,有啲師兄插既card讀唔到,我仲估 Sony 慳錢,無俾 MS 用 ExFat 個 License,只可以讀 Fat32 . 但,心底就有第二個問號出左,若張 Card 預設糸 Fat32, 又會點呢?因為記得睇個 Spec (圖 2), 部機糸支援 MicroSD, MicroSDHC, 呢兩類應該糸預設用 FAT32, 糸 MicroSDXC 呢種咭有糸 64G 以上, 用上exFat.

有問題,當然自己思考一先啦。咪即刻糸屋企,揾張 Spare card, format 去 Fat32 , 試下放入部機,結果糸 :

讀到,但同時會多左佢預設用既 Folders (圖3) , 再放隻歌去 Music Folder , 用部機試播,糸無問題。

好,FAT32 既問題搞清楚,又到番ExFat 既問題, 用得ExFat, 即糸可以支援大過4G File, 甘,部機可唔可以播大個 4G 既 Sound File 呢?

又當然做實驗啦!但諗諗有冇呢種 File, 醒起有 Bluray Ripped 出黎既 RAW  Audio File, 未分軌, 4.22G (圖4) , 岩晒,剛好大 4G 少少。抄落去張card, 試播. 得唔得?

當然得啦!(圖5)

不過,純粹試,相信糸好少入甘大既 Audio File 去播呱? !

因為等時間出門口, 無聊再試, 將張Spare咭間兩個 Partition, 部A15會點處理呢? 原來,佢只會處理第一個讀到既 Partition, (圖6), 即糸 A15 會處理M1個Partition, 完全無掂過M2個Partition (圖7). 試到呢到,夠鐘出門口。到依家有時間先寫番啲細節。

總結:

其實照其他師兄建議,糸A15 Format張 Card 一次,已經可以無痛順順利利用張咭,只糸今早太無聊,想試真部機可以讀到乜野格式。其實亦有試過 HFS+ (圖8) , A15糸唔支援。至於 NTFS, EXT3, EXT4, 呢類我自己好少用,唔試了,留俾其實他師兄弟去了解。

圖1

圖1

圖2

圖2

圖3

圖3

圖4

圖4

圖5

圖5

圖6

圖6

圖7

圖7

圖8

圖8

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

想請問下呢啲player同靚聲啲嘅手機例如sony 播歌有幾大分別?

進階玩家

tlee1 發表於 2015-3-15 00:03
想請問下呢啲player同靚聲啲嘅手機例如sony 播歌有幾大分別?

唔好意思,呢個問題要其他師兄答你。因為從來無糸電話放自己歌聽, 可能工作關係,我無乜工務電話打去我手提。所以一直用隨身聽 (MD walkman, iPod ) ,而且,我寧願 Miss Call, Miss SMS , Miss Push Mail 去聽歌。要等其他師兄覆你先知個分別了。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

kunilam 發表於 2015-3-15 00:20
唔好意思,呢個問題要其他師兄答你。因為從來無糸電話放自己歌聽, 可能工作關係,我無乜工務電話打去我 ...

Tks kunilam

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

最何惜係SONY機WAV之下認唔到封面

進階玩家

第八篇 配合 PHA-1 運作

聲明左先,手頭上無 PHA-2, PHA-3, 亦無計劃買,所以部A15如何同呢兩部用,唔會討論。

至於PHA-1A, 都唔會糸我考慮既產品,亦唔會討論。

過程:

題目都只糸寫運作,因為真糸無聽真部 A15夾 PHA-1, 但糸運作上,糸有D灰色位要去弄明白既。

若以PHA-1官方文件, 接 A15 呢類 佢自家品牌既 Walkman, 要用 PHA-1 跟機果條 wm-port to 3.5mm 線 (圖1),由 audio in 入 (圖2)。

無論用我隻 Apple-in Ear定糸我另一隻 Headphone, 糸細聲左,仲糸好多。但都唔糸我一個問題,因為 Google 過,糸其他外國站,都有人指出,

若經 wm-port to 3.5mm 甘出,糸細聲好多。至於原因及解決方法,仲爬趕文去搵,暫時唔深究住。

但,部 PHA-1 仲有兩個 Digital input , 要強行插入又如何呢? 本著"我不入地獄,誰入地獄”既心情, 就等貧僧就逐一試下。(真糸當左自己糸出家人).

點解敢去試呢?因為相信世界總會有人唔睇說明書插錯,相信糸設計上,有考慮到插錯而唔會短路呱?

好,決定左就試啦。

首先用 A15 條跟機線上,  插上去 PHA-1 俾 iPod用 既 USB Slot (圖3), 結果糸出現左 Mount Disk 情況 (圖4).

甘樣糸聽唔到歌,只可以差電。

至於 部PHA-1 既 Micro-USB Slot ? 一直都想試,但冇條缐冇得試。直至今日下晝,睇另一條開箱文,見到條 otg 線,先醒起自己都有一條 otg 線,咪搵出黎試下 (圖5)。

但糸聽唔聽到呢? Sorry, 跟 PHA-1 糸無聲,但糸原本A15 Heaphone jack 糸聽到。相信,當初 PHA-1個設計,糸無預你由 sony walkman digitial 去 PHA-1.

結論:

都完全糸預期之內,但真糸要是自己做一次先心息。而呢一篇相信亦係短期內最后一篇,因為要試要玩既已差不多了。相信要認真聽多一排,先至會有其他睇法。

圖1

圖1

圖2

圖2

圖3

圖3

圖4

圖4

圖5

圖5

圖6

圖6

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
hphp + 9 + 9 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

PHA-1A 完全為A10系而生, 樓主, 21號就會有得賣架啦
某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)
觀看所有 Head-fi Guppy 的文章

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問mac用audirvana plus 是否直出耳機?

進階玩家

posite1 發表於 2015-3-19 00:24
請問mac用audirvana plus 是否直出耳機?

我糸接 PHA-1聽,因為岩岩聽緊 , Cap 兩張圖你睇,師兄想問乜野?

Audiranva Plus

Audiranva Plus

Connection

Connection