設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kunilam

[DAP播放器] 菓粉愚公移山式既Sony NZW-A15 使用報告及小小心得

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

kunilam 發表於 2015-3-9 21:38
第二篇,講下唔太適應既地方先,Music Library 管理。

若各位用開iPod 而無用其他野如RockBox,你個Librar ...

嘩…你玩到咁癲,我係file manager當file咁過落a17炸, 聽歌時都係睇folder叫搵歌,勁old school呀。
(Post76 Android 手機版送出)
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

進階玩家

有啲受寵若驚添,呢篇野竟然變成科林熱話!多左動力再寫多幾段A15體驗。

進階玩家

第五又二分一篇  DSD檔播放 V2

因為上一篇個SampleRates 轉換上,糸基礎設定上有不足,所以呢個Topics 再補充番。

個 DSF File, 若利用 XLD 轉至 A15 可播放而冇太多無謂 Noise, 應該糸 DSD importer setting 用 32:1 Decimation, 而糸 Output Format, 我一直較喜歡用 AIFF, 個設定糸 Same as Original, 若以呢兩個 settings,  轉出黎就糸 24/88.2, 亦糸XLD 作者建議若用24bit Integer 既SampleRates 其中一個。

至於聽感?同上一篇結果一樣。轉出黎既 24/88.2 AIFF 糸明顯細聲左, 有冇方法修正?個 DSD importer setting 中最低,可以較 Gain Setting, 試過+3db, 同+6dB. 轉出黎聽過,雖然三個 Files Size 一樣,但用 md5 checksum, 三個 Files 糸完全唔同。而音量方面,以+6果個糸同 Volume 設定下,最接近完本既 DSF File ; 但糸米+6dB就糸最好?我有少少保留,因為我知道有唔少師兄轉檔(包括我),盡量都 Same as Original, 唔鍾意加任何改動。但考慮到放糸A15聽,若轉歌時有時大時細聲,仲要冇線控較番岩聲,我會 Compromise, 用 +6 dB , 唔使時大時細聲。

點解上一篇冇提加 Gain Adjustment ? 因為做左都冇分別, 都糸甘細聲,而且用 MD5 CheckSum根本三個 Files 糸一樣,當時我都好奇怪。今晚用32:1 Decimation, 再轉三個出黎,就三個都唔同。可能就糸 XLD 作者講,你用太高 SampleRates 轉出黎,就只糸多左D Noise.

但除左大細聲,自己就真糸唔太聽得到個 24/88.2, 同 16/44.1 AIFF 糸 A15既分別了。估計原因,上一篇打左唔再打了。

有一張圖糸 Wiki 睇到,糸用圖像比較各類 Bit/SampleRates 既 Files, 都幾有趣,  Attach 埋俾大家睇下

DSD Importer Setting

DSD Importer Setting

AIFF setting

AIFF setting

MD5 CheckSum

MD5 CheckSum

評分

參與人數 4威望 +38 金錢 +38 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 用家心得
Lau6311 + 8 + 8 用家心得
bbq2005 + 10 + 10
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

見解精采 , 正到極點

銀級玩家

精彩報告 !!!

黃金玩家

係 iTunes play list 成個拉入 CONTENT TRANSFER 就會有埋 PLAY LIST !
一樣好方便。唔會將 音檔重複 @ MP3 PLAYER

重申:Sony A16 + A3 + 1ADAC 用家
Screen Shot 2015-03-13 at 9.43.55 pm.JPG

進階玩家

第六篇 Jazz 曲目

寫左幾篇,都未到自己最鍾情既曲目: Jazz 。今篇開始寫呢一個,要選擇既曲目,其實可以好多;但要同時有 HRA 檔,就立刻想到呢一隻 : Chris Botti in Boston 。

不過,可能比較 CD 同 Bluray ( Bluray 同 DVD 編排糸一樣) 唔得客觀,因為 CD 糸唔順序放曲目,但最少錄既內容糸一樣。
(見圖一,二)

Source:

Chris Botti in Boston (CD Ripped) 16/44.1 AIFF
Chris Botti in Boston  (Bluray Ripped) 24/48 ALAC
主要聽糸 Emmanuel 同 Glad to Be Unhappy

前言:
大家可能好奇怪,點解 Bluray Ripped 出黎唔用 AIFF, 而用 ALAC。因為想同時做埋同 iPod Classic 對比,因為 iPod Classic 7th , 糸可以播放 24/48 既 ALAC ( AIFF 唔得)。你無睇錯,因為部機同時要支援 Video 播放, Video 既音頻部份,糸要去到24/48 。所以,iPC 糸可以 Play 24/48 ALAC 既。

過程:

(1) A15 Play 16/44.1 AIFF
(2) A15 Play  24/48 ALAC
(3) iPod Play 16/44.1 AIFF
(4) iPod Play 24/48 ALAC

只直出聽左一輪先,結果糸 : (以喜歡程度排序)

(3) > (1) > (4)> (2)

出現呢個情況,開始都唔糸好信,但重覆 Loop多一次,糸覺得原CD Rip 出黎既聽感好好多, 個BluRay Ripped 糸偏細聲,而且,細節位唔夠清楚。例如,Glad to Be UnHappy, 其中有一段,糸彈大提琴,個 BD ALAC只聽到糸提緊,而 CD 既 AIFF糸相對清楚同仔細。

至於點解,真糸要我揾原因,會糸有以下可能原因。

一、個 BD Ripped 我 Rip 得差,令佢失真左。至於糸咪,無得考究,因為甘Rip  無 AccurataeRip 數據 Check。

二、(我估糸主因) 呢隻CD 既 Mastering 做得好。始終,糸 Live Concert 現場收音,隻 BD 音樂糸假設有畫面同步情況下,俾你欣賞,而唔糸只供你當歌黎播放,所以無進行到以純聆聽情況下既優化混音;然而,呢隻 CD 獨立再進行混音編排,以你去欣賞音樂重新排序一次。所以 CD 同 BD既曲目排序唔同!更重要,無出現本地演唱會CD既情況,一套CD, 兩隻碟,甚至三隻碟。好老實,甘樣出,只糸一個紀錄,個 Mastering 相信做少好多野,但又令你覺得好抵,因為套碟可能糸貴少少甚至糸同單碟價。

本身都唔喜歡本地演唱會既CD, 印象最深刻,就糸張學友 2004 活出生命演唱會 CD, 佢唱傷追人同小城大事既過場,當時過晒拍手位,有音樂起,但未開始唱。有兩位小姐,大叫左 : “學友 !” 。 坦白,糸相當討厭。類似情況糸其他本地演唱會碟經常有。依家諗深一層,唔應該怪責個觀眾,而糸個演唱會CD負責Mastering 既責任。若只糸一五一十將現場收錄到放系CD, 完全無用音樂聽賞而出隻碟,系一種失職。而 Chris Botti 呢隻碟既 Mastering, 令我完全可以忘記畫面,靜心欣賞音樂。

講左好多唔關 A15既感想,歸番位先。同iPC 比,糸比落左少少。可能 Jazz 呢一類曲目,真糸唔糸 A15強項。而且,好大機會我先入為主,呢隻碟,尤其呢兩首,真糸聽左過百次至少 (若過無過千), iPC 既聲,已經入透骨!

不過,今次入A15既其中一個定位糸街方便用,Jazz 呢類比較少系街聽,都唔糸一個大問題。有時糸街用in ear 聽歌,其實最主要,糸唔想俾周圍既噪音騷擾,聽乜野曲目,根本已經次要。

CD List

CD List

BD List

BD List

iPC with ALAC

iPC with ALAC

iPC with AIFF

iPC with AIFF

A15 wtih ALAC

A15 wtih ALAC

A15 with AIFF

A15 with AIFF

評分

參與人數 1威望 +7 金錢 +8 收起 理由
hphp + 7 + 8 精彩報告

查看全部評分

進階玩家

真糸要多謝糸呢條 Thread  留過言同加過分既師兄,小弟買玩具,一向好少做報告心得,今次算糸第一次做,見到你地評分,實在糸一種鼓勵。謝謝。

進階玩家

teddyleung 發表於 2015-3-13 21:46
係 iTunes play list 成個拉入 CONTENT TRANSFER 就會有埋 PLAY LIST !
一樣好方便。唔會將 音檔重複 @ MP3 ...

其實就糸想慢慢試下唔用 iTunes  管理 ; 但,真糸太方便,一時三刻好難完全唔用 。

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

精彩