設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: oldappletree

[合併式擴音機] Creek 50A 玩法

星級玩家

Hello...唔好意思,我早幾日前响11樓買咗部50A推LS50, 返到屋企覺得部機好細聲,我開到-50db先勉強聽到少少聲,我個客廳100呎都無,正常音量要開到-20db左右,請問各位師兄係唔係正常呢? 我而家成點鐘,開到-40都無問題,好似有D怪

星級玩家

kolam 發表於 2015-3-3 00:57
Hello...唔好意思,我早幾日前响11樓買咗部50A推LS50, 返到屋企覺得部機好細聲,我開到-50db先勉強聽到少少 ...

我都要開到30 試過開到25

如果照一般講法, amp 最佳力量而不失真係 volume 旋扭最初的3分一,即約係3點位置。Creek 唔合格

你嘅問題可以請教 Momolee c hing。因為毛毛 C hing 玩過50A 配 LS50

聽歌:淘寶膽前,永恆之音合併機,Creek 50CD
睇戲:LG 65UB9500 Denon AVR-X4100W
            F:Elac 244.2 C:Epos Elan 20 Sur:Mirage OMD 5
            Atmos:Atlantic Onkyo Sub:Sunfire HRS12

黃金玩家

我48呎廳都要25~30
原來我對喇叭都幾大食
PMC Fact 8.

黃金玩家

上星期我都在想  creek 50a 定 rega elex 推ls50, 我見個 sales 推 50a 推好大volume 先夠聲, 所以最後我買 rega
(Post76 Android 手機版送出)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

tsekk 發表於 2015-3-3 08:36
上星期我都在想  creek 50a 定 rega elex 推ls50, 我見個 sales 推 50a 推好大volume 先夠聲, 所以最後我買 ...

呢個就係我,玩咗幾個月就放既原因

星級玩家

benbenjapan 發表於 2015-3-3 07:28
我48呎廳都要25~30
原來我對喇叭都幾大食

扭大D無所謂,我睇過D reading 50a 失真率和noise 都好低

http://www.stereophile.com/conte ... lifier-measurements

太technical 好多都唔明,睇尾個 conclusion 話算ok

不過冇力就係肯定嘅!

聽歌:淘寶膽前,永恆之音合併機,Creek 50CD
睇戲:LG 65UB9500 Denon AVR-X4100W
            F:Elac 244.2 C:Epos Elan 20 Sur:Mirage OMD 5
            Atmos:Atlantic Onkyo Sub:Sunfire HRS12

黃金玩家

oldappletree 發表於 2015-3-3 12:30
扭大D無所謂,我睇過D reading 50a 失真率和noise 都好低

http://www.stereophile.com/content/creek-ev ...

講真其實我唔覺得有問題
我聽開古典無論音場 定位 離箱感 樂器分離 質感無一
不收貨有餘 尤其管樂爆棚時十足振撼
當然Hifi野高處未算高
自己都因為舊喇叭低頻有毛病而著手找新書架
所以各位ching 有好野要繼續分享呀

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
oldappletree + 10 + 10 最緊要開心!

查看全部評分

PMC Fact 8.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

benbenjapan 發表於 2015-3-3 20:24
講真其實我唔覺得有問題
不收貨有餘 尤其管樂爆棚時 ...

Creek配epos唔錯配搭

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

benbenjapan 發表於 2015-3-3 20:24
講真其實我唔覺得有問題
不收貨有餘 尤其管樂爆棚時 ...

Ching 我諗你既聆聽環境一定好細

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

oldappletree 發表於 2015-3-3 01:22
我都要開到30 試過開到25

如果照一般講法, amp 最佳力量而不失真係 volume 旋扭最初的3分一,即約係3點 ...

我記得大約都係開到30 - 25 到, 睇番首歌大唔大聲
推力50A 可能係差咁D, 但我覺得聲底好夾LS50

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
oldappletree + 10 + 10 用家心得

查看全部評分