設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lookfrance

[請教] 更新~玩HIFI平面圖

星級玩家

聽女聲,樂器,膽機無走雞

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

zoneaudio 發表於 2015-3-6 11:07
聽女聲,樂器,膽機無走雞

但交響樂膽機OK嗎?
Adam T7V

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

今日去試B&W PM1,覺得分析力唔高,高頻,中低頻都唔到......
Adam T7V

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

各位師兄,我更新左張平面圖,想問下地方玩HIFI,幾大的SPEAKER效果好。 謝謝!!

想玩Elac 247.2 / 267 / 407 OK嗎?
鍾意聽:  弦樂的高低音,POP
唔聽ROCK

MOVIE/MUSIC 3:7

謝謝再指教!
Adam T7V

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-2-28 11:35
密封都唔一定可以完全貼牆, 因為要調教都可能要移前, 小弟對ATC SCM20都移前2呎....  ...

師兄有聽過呢隻?  
http://www.atcloudspeakers.co.uk ... entry-series/scm19/

謝謝!
Adam T7V

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

lookfrance 發表於 2015-3-12 17:54
今日去試B&W PM1,覺得分析力唔高,高頻,中低頻都唔到......

Ching 個度用咩 amp 去試的?因為 amp 夾喇叭好緊要。同一個喇叭,如果用三隻唔同牌子既 amp 去推,係同一首歌下可能會係完全三個不同效果的!
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ykluk + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

Marantz SA-8005 (IC: MPS/PC: Wilson's Audio Lab)
Oppo Sonica DAC (IC: Inakustik/PC: Oyaide)
McIntosh MA7000 (Wilson's Audio Lab/Wilmer)
Acoustic Harmony G1Y Sophia
B&W 804D3

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

hoyin13 發表於 2015-3-28 19:43
Ching 個度用咩 amp 去試的?因為 amp 夾喇叭好緊要。同一個喇叭,如果用三隻唔同牌子既 amp 去推,係同 ...

佢用馬蘭士PM11S3, 房大,隻PM1唔夠力
Adam T7V

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

lookfrance 發表於 2015-3-28 14:38
師兄有聽過呢隻?  
http://www.atcloudspeakers.co.uk/hi-fi/loudspeakers/hifi-entry-series/scm19/

宜家新版無咗SCM20, SCM19個size差唔多係代替咗SCM20, 新版比舊版多咗高清聲同易推咗少少, 但小弟始終覺得舊ATC既味道同密度好啲啲....

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-3-30 09:43
宜家新版無咗SCM20, SCM19個size差唔多係代替咗SCM20, 新版比舊版多咗高清聲同易推咗少少, 但小弟始終覺 ...

ATC 人聲真係冇得輸!
Marantz SA-8005 (IC: MPS/PC: Wilson's Audio Lab)
Oppo Sonica DAC (IC: Inakustik/PC: Oyaide)
McIntosh MA7000 (Wilson's Audio Lab/Wilmer)
B&W 804D3

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

lookfrance 發表於 2015-3-28 21:50
佢用馬蘭士PM11S3, 房大,隻PM1唔夠力

如果用 naim 可能會大力 d bor
B&W 804D3